Douro 2018 per Dirk Niepoort

2018, l’any de la frescor i la calor

L’any 2018 va estar marcat per l’elevada pressió que les malalties fúngiques van exercir sobre la vinya. Després d’un hivern amb precipitacions entre mitjanes i baixes, va arribar una primavera amb tres mesos força plujosos: el març amb 400 mm, l’abril amb 150 mm i el juny amb 150 mm.

La floració va ser superior a la dels dos anys anteriors i tot apuntava que seria un any gran i productiu a la regió del Douro. Com a conseqüència de l’elevada pluviositat en períodes tan crítics com ara la floració i el quallat, vam tenir pèrdues significatives en la fecundació, la qual cosa va resultar en fenòmens de corriment, especialment en les velles vinyes.

El mes de juny, a banda d’aquestes elevades pluges, a partir de la segona quinzena, i més específicament entre el 20 i el 21 de juny, es va registrar un increment de la temperatura mitjana per sobre dels 25ºC, augmentant la pressió de malalties i provocant danys irreversibles en tota la regió, principalment a causa del míldiu.

A partir del mes de juliol, aquest escenari va canviar. Fou un mes sec i fred, el més fred des del 2000, i va provocar un endarreriment en el desenvolupament vegetatiu de la planta de prop de 15 dies, al que va seguir un principi d’agost amb onades de calor i temperatures màximes de 45ºC els dies 2 i 4 d’agost, sent considerat aquest últim el dia més càlid del s. XXI al Portugal continental.

Aquesta inesperada onada de calor va provocar danys a la vinya, especialment a les vinyes velles amb menors densitats de plantació i en els gotims més exposats al sol, que van patir cremades, uns raïms que estaven encara verds a causa del retard en el desenvolupament fenològic.

El 2018 ha estat un any fresc, amb excepció de l’estiu, que va ser en extrem càlid i sec, la qual cosa es va reflectir en la qualitat dels mostos. La maduració va ser lenta, fet positiu de cara a la qualitat del raïm, tot i que no del tot perfecte a causa del retard que s’anava acumulant des de la brostada i a l’excessiva calor estival.

A principis d’agost els mostos tenien un baix nivell d’alcohol potencial, un pH baix i una acidesa total alta, quelcom que encaixa en el perfil de Niepoort. Mentrestant, amb la manca d’aigua i la calor extrema, les plantes van entrar en una situació d’estrès hídric i van aturar el seu desenvolupament vegetatiu i la fotosíntesi, provocant que el grau potencial d’alcohol es mantingués estable i es degradessin els àcids, la qual cosa augmentaria el pH.

Els mostos blancs, amb pH de 3,4, graduació probable de 9,5/10° i acidesa total força baixa, van ser habituals durant la verema, fet que ens va obligar a veremar tan de pressa com fos possible. El mateix pels vins negres, ja que a mesura que la verema avançava el seu pH creixia exponencialment, i no proporcionalment al seu grau alcohòlic. A partir del 5 de setembre la verema es va realitzar a tota velocitat sota el control logístic del celler.

Es considera també que la 2018 és una anyada amb tanins i color elevats. Les pells del raïm tenien un aspecte crocant i gruixut des del principi al final del cicle, fet que va dificultar força el seu treball per elaborar els rosats. Aquest és un any difícil per aquest tipus de vins i varietats amb poca càrrega fenòlica, com ara la tinta barroca i la tinta francisca, que van ser perfectes per  aconseguir el color desitjat.

La previsió de qualitat dels vins elaborats a Quinta de Nápoles, tant en vins blancs com en vins negres, és elevada. Els blancs són frescos, amb un perfil mineral i floral, però força precisos, no tan profunds com els del 2017, tot i que això és quelcom que el temps aclarirà. Dels vins negres s’espera que siguin força elegants, complexos, de molt bona qualitat i amb un caràcter afruitat ben marcat gràcies a una bona extracció i a una verema realitzada en el moment precís.

A grans trets, classifiquem el 2018 com un any molt bo qualitativament parlant, encara més si tenim en compte que succeeix a un any també excepcional com va ser el 2017.

Hits: 74

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *