Douro, Bairrada i Dão 2017 per Dirk Niepoort

Descobreix els vins del 2017 de Dirk Niepoort a Bairrada, Dão i Douro

Douro 2017

L’any climàtic 2016/2017 va ser extremadament calorós i sec. Encara que el conjunt de precipitacions de novembre va ser superior a la mitjana, el de desembre i gener van ser un 50% inferior, amb un hivern fred –especialment durant el mes de gener– en el que les temperatures van marcar dos graus menys de la mitjana (font ADVID). A partir del mes de febrer, les temperatures van ser significativament més altes que la mitjana, entre un 72 i un 95% en vàries vinyes de diferents punts de la regió del Douro. A la primavera i a principis d’estiu es van donar vàries i petites onades de calor durant els mesos d’abril, maig i juny. El mes de maig es va caracteritzar per un temps inestable amb fluctuacions de temperatura i algunes tempestes elèctriques que van coincidir amb la floració. Gràcies a uns nivells baixos d’humitat, la pressió per malalties va ser poc important, i va fer que el cicle vegetatiu s’avancés amb un inici del verol que va tenir lloc les últimes setmanes de juny. El mes de juliol va ser extremadament càlid, registrant dies consecutius amb temperatures per sobre dels 35ºC (font ADVID). Algunes tempestes a Baixo i Cima Corgo a principis de juliol van donar la impressió que les precipitacions van estar per sobre de la mitjana, no obstant això, les pluges van ser molt concentrades i properes als afluents del Douro que van canalitzar l’aigua ràpidament impedint una bona filtració als sòls. El mes d’agost va ser parcialment fresc, però el temps va ser molt influent en la maduració, fent que aquesta collita tingués una de les veremes més primerenques amb una data d’inici rècord situada a mitjans d’agost, ja que la fruita estava patint a causa de l’extrema deshidratació.

A Vale de Mendiz la verema va començar el 24 d’agost en algunes parcel·les de Charme. Les condicions meteorològiques van ser bones amb una qualitat de fruita molt sòlida encara que la passificació dels raïms va ser un problema especialment cap el final de la verema; les últimes baies es van veremar el 26 de setembre. En general, la fruita tenia uns nivells alts de sucre i d’antocians, amb uns rendiments un 30% inferiors a un any normal a causa essencialment de la deshidratació.

La recepció del raïm

Com es mostra en el gràfic inferior, es pot observar un pic de 32.677 kg en la recepció dels raïms el dia 3 de setembre. Es van poder reomplir 635 bótes de Porto negre a Vale de Mendiz amb mostos amb un elevat nivell d’àcid tartàric, gràcies a les condicions de maduresa i a l’alt nivell de deshidratació de la fruita. Encara que no s’hagi fet la degustació final de les bótes que es destinaran a Charme 2017, a causa de l’excés de maduresa, el volum de vi serà inferior als 15.000 litres que es van elaborar al Charme 2016.

Una vegada més a Vale de Mendiz, el Porto blanc es va elaborar als lagares amb el raïm sense desrapar, aconseguint un total de 40 bótes, incloent alguna fruita de Geropiga procedent de Provesende, veremada a finals de temporada, entre el 22 i el 26 de setembre.

Havent incrementat la nostra capacitat de fermentació i emmagatzematge des del 2016 i amb una nova àrea de recepció del raïm, el processament dels raïms del 2017 es va desenvolupar correctament encara que les capacitats de premsat van ser limitades. La nostra major preocupació va ser la dificultat per trobar suficient personal per veremar no només a Niepoort, sinó a la totalitat del Douro. La verema a Vale de Mendiz es va allargar un mes, com mostra el gràfic a continuació

Conclusió

L’anyada 2017 serà recordada per la intensa calor i pels nivells baixos de precipitacions que van accelerar el cicle vegetatiu, fins a tal punt que es va produir el rècord de les veremes més primerenques del Douro, amb mostos altament concentrats amb un pH i uns nivells de sucre alts.

Un total de 470.354 kg de raïms negres es van collir juntament amb 33.303 kg de raïms blancs sota unes bones condicions. L’índex de raïms desestimats va ser baix encara que alguns proveïdors van haver de ser acompanyats durant la verema per evitar que es recollissin raïms malalts o passificats, etc.

Arribats a aquest punt, més de 50.000 L d’una qualitat remarcable de Porto Vintage van ser seleccionats pel panell de degustació i transportats a Gaia a l’abril. Aquest any segurament s’elaborarà Porto d’anyada.

Però el Charme, 2017 va ser un any molt difícil, deixant que l’equilibri elegant i l’àcid immadur dominin l’estil del vi. Encara que el tast final encara no s’hagi realitzat abans de transportar el vi a la Quinta de Nápoles, és probable que els volums siguin inferiors a altres anys. 

Bairrada 2017

L’hivern 2016/2017 va ser molt sec a Bairrada, amb escassos ruixats cap al final de l’abril i començaments del maig, seguit per un estiu molt sec. La baixa humitat va reduir el risc de malalties gairebé fins a zero, i per tant, amb prou feines hi va haver necessitat de fer servir fitosanitaris. Gràcies a les condicions extremadament seques i a l’excessiva calor, les baies van madurar molt abans, i la verema va començar aproximadament amb 3 setmanes de antelació en comparació amb l’any anterior, començant el 17 d’agost i acabant el 19 de setembre.

Va ser una bona anyada, amb vins que mostren una profunditat de color i elevada graduació alcohòlica, però amb una acidesa ben equilibrada, raó per la qual vam poder mantenir la frescor i l’elegància que són tan distintives dels vins de Quinta de Baixo.

Dão 2017

2017 va ser un any sec. Gràcies a la baixa humitat les vinyes no es van veure amenaçades per les malalties i poques van necessitar cap tractament. Malgrat això, les condicions de sequera extrema i d’excessiva calor van provocar una maduració precoç. La verema va començar aproximadament amb 2 setmanes d’avançament comparat l’any passat, començant el 30 d’agost i finalitzant el 22 de setembre.

Va ser un bon any, amb els vins desenvolupant profunditat de color i alts nivells d’alcohol, però amb una acidesa ben equilibrada que va permetre de mantenir la tradicional frescor i elegància. La fermentació va tenir lloc sense problemes, i en aquest moment els vins es troben envellint en vells dipòsits de fusta.

Descobreix els vins del 2017 de Dirk Niepoort a Bairrada, Dão i Douro

 

Hits: 33

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *