Douro, Bairrada i Dão 2019 per Dirk Niepoort

Informes de la verema

L’antic museu del Vale de Mendiz va ser adquirit per Niepoort el 2003 i convertit en un celler exclusivament per vinificar els vins d’Oporto. La separació en dos centres de vinificació va ser intencionat, ja que permet processos dedicats i optimitzats un per als Oportos i un altre per als vins del Douro.

La finca Quinta de Nápoles té unes 30 hectàrees de vinyes. Els ceps estan situats a una altitud de 180 a 250 m i l’edat oscil·la entre els 26 i els 80 anys. Quinta de Nápoles està situada a la riba esquerra del riu Têdo, i és allà on Niepoort produeix els seus vins negres, blancs i rosats. El 2007 es va construir un nou celler. És una “catedral” subterrània dedicada al vi i integrada a les terrasses.

Amb l’adquisició de Quinta de Baixo, el desembre del 2012, Dirk Niepoort va decidir revolucionar i convertir tot el projecte a la biodinàmica. Per ajudar-lo en aquest procés, es va associar amb Andrew i Kati Lorand. Van començar a viure a la Quinta de Baixo, assumint el gran repte de canviar mentalitats i els procediments.

Informe de la collita de 2019 – Bairrada

La collita de 2019 va portar només pluges moderades a l’hivern, seguides de temperatures relativament baixes durant el mes de març, la qual cosa va provocar un retard a la brostada.

Va ser un any en el qual pràcticament no hi va haver risc de malalties, eliminant així la necessitat d’intervencions a les vinyes. Un estiu sec i extremadament calorós va provocar una maduració primerenca del raïm: la verema va començar el 26 d’agost i va acabar el 26 de setembre.

En general va ser un bon any, amb nivells d’acidesa equilibrats i amb més intensitat de color de l’habitual. Encara que la graduació alcohòlica va ser lleugerament superior a la de les collites anteriors, vam poder produir vins amb la frescor i l’elegància que s’acostuma a esperar a Quinta de Baixo.

Informe de la collita 2019 –  Dão

La collita de 2019 va ser molt equilibrada a Dão. Igual que a la regió de Bairrada, la incidència de malalties va ser molt baixa i gairebé no va haver-hi necessitat de tractar les vinyes. Les condicions seques i extremadament caloroses de l’estiu van fer que el raïm madurés aviat: la verema va començar el 28 d’agost i va acabar el 29 de setembre.

Per nosaltres va ser un bon any, amb una acidesa equilibrada i una intensitat de color major de l’habitual. La fermentació es va produir com s’esperava, amb nivells d’alcohol lleugerament superiors als de les collites anteriors, tot i que en general no es van veure compromeses ni la frescor ni l’elegància dels vins. El període d’envelliment a les botes de la Quinta da Lomba també contribueix a una prometedora collita de vins perfectament equilibrats.

Informe de la collita de 2019 – Douro

L’any vitícola del 2019 va estar marcat per un clima sec. La primavera es va iniciar amb altes temperatures, que posteriorment van davallar i es van mantenir baixes durant tot l’estiu.

Algunes pluges van arribar al moment just de la fase de creixement de les plantes i la floració va tenir lloc en excel·lents condicions climàtiques, la qual cosa va donar lloc a rendiments, entre mitjans i alts, amb unes baies sanes. Els dies suaus i les nits fresques del mes d’agost van permetre que la fruita madurés lenta i harmoniosament.

La verema va començar el 8 d’agost, primer amb la pinot noir, seguit del raïm bastardo i les varietats blanques de la zona de Murça. El moment de major recol·lecció de raïm va tenir lloc durant la setmana del 8 al 15 de setembre, i la collita va acabar l’1 d’octubre amb les varietats de raïm negre de les vinyes de les zones altes.

Considerem que l’any 2019 és una collita excepcional per a la denominació Douro, amb un perfecte equilibri entre l’acidesa natural i els nivells de sucre dels mostos. Això donarà lloc a uns vins blancs de gran puresa i a uns vins negres magníficament equilibrats amb un excel·lent potencial d’envelliment.

Informe de la collita 2019 – Vale de Mendiz

Després de tres anys successius de baixos rendiments, l’any 2019 va marcar el retorn a una producció normal o mitjana. Les precipitacions mitjanes no només van ser escasses els mesos d’hivern, sinó també durant tot l’any. El Douro i, en el cas precís de Niepoort, la subregió de Cima Corgo va ser afortunada ja que va haver-hi dos factors que van compensar. En primer lloc, els mesos d’estiu van ser anormalment frescos i, en segon lloc, les oportunes pluges dels dies 26 i 27 d’agost i algunes pluges mínimes la tercera setmana de setembre, van resultar ser valuoses. Com a resultat, l’anàlisi del raïm va mostrar un most molt equilibrat amb grans nivells d’acidesa que proporcionaven frescor i una magnífica elegància.

A Vale de Mendiz, la collita va començar el dia 2 de setembre en condicions òptimes. L’últim raïm es va veremar la primera setmana d’octubre. Els mostos van requerir molts pocs ajustos. S’han vinificat uns vins molt frescos, elegants i àcids per Charme, i serà fascinant seguir de prop com evolucionaran els Oportos durant els pròxims mesos d’hivern.

Totes les collites són recordades per diferents raons úniques i el 2019 segurament ho serà com un any amb mostos excepcionals impulsats per l’acidesa i un clima molt fresc, recordant l’elegant any 2008, molt en línia amb l’estil de Niepoort, però inusual per a una regió tan calorosa com la vall del Douro.

Quinta Napoles – Douro

Hits: 51

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *