Douro, Bairrada i Dão 2016 per Dirk Van Der Niepoort

Quinta de Nápoles – Batuta i Coche

2016 va ser un any particularment atípic a la Vall del Douro. Vam experimentar un hivern rigorós amb molta pluja, que va incrementar el percentatge d’humitat als sòls molt per sobre la mitjana. A més, la primavera va arribar amb constants temperatures baixes provocant unes condicions per la floració i la fecundació poc favorables i condicionant el desenvolupament dels gotims i dels rendiments. Durant els mesos de juliol i agost es van registrar una mitjana de temperatures altes, encara que al setembre la temperatura mitjana no va superar els 21,7 graus.

La verema va començar el 18 d’agost i va acabar el 28 de setembre. Degut a la calor intensa — com és usual al Douro—, algunes vinyes van patir estrès hídric el qual va tenir un impacte negatiu en el procés de maduració. Afortunadament, la necessària pluja que va caure el dia 13 de setembre va ser providencial, permetent que les maduracions prosseguiren normalment. Les vinyes en altitud amb una exposició nord, van ser les primeres a ser veremades.

Finalment es van veremar uns raïms en perfectes condicions de maduresa, amb un grau alcohòlic moderat i una acidesa vibrant.

El 2016 hi ha hagut una disminució de la producció de prop del  25% comparada amb altres anys. Malgrat tot, el raïm era d’una qualitat immillorable, amb unes pells gruixudes i unes llavors madures. Els nostres vins fermentats i en curs de criança mostren una meravellosa complexitat.

Vale de Mendiz – Charme

Després d’una temporada de creixement considerablement humida i relativament freda fins el juliol, ens vàrem adonar que la verema seria molt tardana, no obstant, a finals de juliol i al mes d’agost van ser secs i càlids, permetent al procés de maduració de posar-se al dia. Al Vale de Mendiz, la verema va començar el 12 de setembre, però amb un cert desequilibri a totes les vinyes pel que fa a la maduresa del fruit. Les intenses pluges del 14 de setembre ens van obligar a aturar la verema, encara que finalment van ser beneficioses ja que van permetre assolir un nivell complet de maduresa en les pròximes setmanes.

La verema es va desenvolupar sota unes bones condicions, amb nits fresques, veremant-se el 14 d’octubre els últims raïms al Vale de Mendiz. A causa del míldiu, els rendiments van disminuir un 30% a tota la regió, però els rendiments baixos i les bones condicions climàtiques van concentrar el fruit. Alguns excel·lents Portos s’han pogut elaborar gràcies als raïms recollits durant les últimes etapes de la verema, així com unes interessants parcel·les de Charme que van ser vinificades a l’inici de la verema. Les ampliacions al celler del Vale de Mendiz i la millora de les condicions pel personal van ajudar sens dubte a que les operacions de la vinificació fossin més fluides.

Bairrada – Vinhas Vellas i Poerinho

L’hivern 2015-2016 fou temperat i relativament sec, no com els mesos d’abril i maig que van portar molta pluja provocant la necessitat de revisar les vinyes exhaustivament.

Des de juny cap endavant, les temperatures van incrementar, permetent una maduració homogènia.

Vam començar a analitzar els nivells de maduració a principis d’agost i vàrem observar que hi havia un relatiu retard si la comparàvem a anys anteriors. Vam decidir començar la verema el 6 de setembre, una setmana més tard que el 2015.

La verema va finalitzar el 28 de setembre, amb una disminució en el rendiment d’un 30% aproximadament.

Considerem que 2016 és una molt bona anyada, amb una acidesa excel·lent i un grau alcohòlic entre 11,5º i 12,5º. Tot ens indica que en aquesta anyada, obtindrem uns vins elegants amb un color intens.

Dão – Conciso

L’anyada 2016 va començar amb un hivern temperat i una primavera plujosa, seguint aquesta tendència fins a mitjans de juny. A causa d’unes condicions humides va haver-hi un augment del risc de malalties, però gràcies a les pràctiques biodinàmiques empleades a la vinya, vam ser capaços de protegir-la de les malalties.

Vam començar a analitzar els nivells de maduració a principis d’agost i vam observar que hi havia un relatiu retard en ella comparat als anys anteriors. Vam decidir començar la verema el 12 de setembre, dues setmanes més tard que el 2015.

La verema va continuar fins el 4 d’octubre, amb absència de precipitacions durant aquest període. Els raïms estaven sans i van mostrar una concentració meravellosa.

Considerem que 2016 és una molt bona anyada, amb una acidesa excel·lent i un grau alcohòlic entre 11,5º i 12,5º. Tot ens indica que, en aquesta anyada, obtindrem uns vins elegants amb un color intens.

 

Hits: 37

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *