El Bierzo 2019 per Ricardo P. Palacios

Cel canviant com d’eternal primavera

El vaivé climàtic marca una anyada definida per la primerenca collita d’uns raïms en perfecta maduració.

Pluja i humitat van acomiadar el 2018. Res fora dde l’habitual; per suposat, res que fes preveure l’hivern del 2019, marcat per un temps meteorològic fluctuant en extrem, inusual fins a l’estranyesa. No recordem haver viscut una major inestabilitat des que ens vam establir als vessants de Corullón.

En aquesta observació sobresurt el mes de febrer, sec en excés i capritxosament canviant. Durant uns dies gelava i nevava, amb temperatures que van caure fins als cinc graus sota zero. Durant altres, amb poques jornades de diferència, s’imposava un sol radiant i els termòmetres ascendien fins als 24 graus. Ens van visitar boires persistents durant vàries setmanes i després el cel va tornar a obrir-se a una bonança que arribava a atordir. Quina excentricitat meteorològica!

En aquest temps de sotracs sense treva, es succeïen –a un ritme aproximat de dues setmanes– cicles alterns de sequera i d’humitat, de fred intens i d’una calor que desafiava els registres normals. Durant tota la primera meitat de l’any ens va abraçar una sensació de boja primavera. La pura contradicció: el canvi de temps gairebé permanent.

El mes de juny va acabar, com en moltes zones d’Espanya, amb un pic tèrmic. Amb tot, al Bierzo no ens van afectar com al Priorat o a la Rioja Oriental la sequera i les temperatures extremes de l’estiu del 2019. Les màximes es van registrar a finals del mes de juliol, amb els gairebé 37 graus del dia 22. A aquestes alçades de l’any, superat el seu zenit semestral, portàvem ja més de 600 litres de precipitació, un registre superior a les últimes mitjanes.

L’agost va tornar a regalar-nos l’habitual ambient mediterrani, amb algunes pluges grates i amb una acusada oscil·lació tèrmica durant la recta final del mes: el dia 23, 26 graus de diferència entre el dia i la nit! Amb aquestes condicions favorables entrem a un setembre que va sorprendre’ns per la seva acusada aridesa i el seu inacabable final d’estiu. La verema es va beneficiar en gran part d’aquesta situació: no només vam concentrar la collita en només tres setmanes sinó que vam obtenir en totes les orientacions, parcel·les, vinyes i racons un raïm sa, pletòric d’equilibrada maduresa.

La llum en vins d’estructura i acidesa excepcionals

Tantes anades i vingudes, tanta incertesa meteorològica, i finalment tanta meravella que brilla als vins. La natura mostra una vegada més la recompensa de l’adaptació o del cultiu a la manera de fer d’antuvi. Molta atenció al camp i a les plantes. Molta feina quan ha estat necessari fer-la. Molta i bona dignitat la dels vells ceps de mencía. I un resultat que sumi a la meditació i al respecte: vins d’estructura extraordinària, d’acidesa sense igual i d’un món d’aromes subtils que auguren una llarga vida.

Dades rellevants

Precipitació anual: 800 litres.
Temperatura mitjana: 11.93 ºC.
Humitat mitjana anual: 76.74 %.
Hores de sol: 4.455 hores.

Brostada

Corullón: del 28 de març al 20 d’abril.
Moncerbal: 9 d’abril.
Las Lamas: 11 d’abril.
La Faraona: 20 d’abril.

Floració

Corullón: del 20 de maig al 15 de juny.
Moncerbal: 1 de juny.
Las Lamas: 5 de juny.
La Faraona: 15 de juny.

Verol

Corullón: del 2 d’agost al 1 de setembre.
Moncerbal: 10 d’agost.
Las Lamas: 14 d’agost.
La Faraona: 18 d’agost.

Dates de verema:

Corullón: del 4 al 28 de setembre.
Moncerbal: 12, 13 i 14 de setembre.
Las Lamas: 14 i 16 de setembre.
La Faraona: 23 de setembre.

Hits: 109

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *