El Festí. El millor del 2018. Grans moments a restaurants i cases de menjar (I)

El Festí
Le match du siècle, Allemagne vs Alsace

Dient que Jordi Vilà és un gran cuiner no descobrim res de nou. Que està entre els millors ho pensem molts. Però el que potser menys gent coneix és la seva desbordada generositat. És un home discret i allunyat del paper couché. La seva capacitat d’adaptar la seva cuina als desitjos dels comensals i fer realitat els seus capricis i il·lusions més insospitades supera tota expectativa.

El passat 24 d’octubre sis amics vam celebrar un dinar únic. Un festí d’aromes, sabors i golafreria gràcies al desbordant talent de Jordi i el seu equip d’Alkimia. Es tractava de discernir –o aquesta era la excusa– quines rieslings s’arrugaven millor amb el pas del temps, les alemanes o les alsacianes?

I com va néixer la idea del “match”?

Fa gairebé tres anys, l’11 de gener del 2016, Carlos Mateos @MisterEspeto publicava al seu compte de Twitter: “Als esglaons bàsics Alemanya està molt per sobre d’Alsàcia, crec jo”. No acostumo a entrar en debats online, però li vaig respondre: “Mmmm … el dia que vulguis organitzem un tast”.

Vam quedar que un dia, possiblement a Madrid, portaríem les ampolles i en un restaurant, riesling vs riesling es veurien les cares. La cosa es va anar allargant i al final vam posar com a data el 24 d’octubre de 2018 a l’Alkimia.

Jordi Vilà va idear un menú únic amb les aportacions de Jon Sarabia, Borja Beneito, Pedro Hernández, el Dr JJ Abó i, per descomptat, Carlos Mateos.

Un veritable festí que vam compartir i gaudir 6 amics privilegiats. Al final, no es va tractar de “riesling d’esglaons bàsics” ni d’un dinar informal.

Fotografia: Joan Pujol-Creus

Al meu entendre, aquest primer round el van guanyar els rieslings alsacians. Però segur que hi haurà una revenja.

El menú

1ère service
Micuit de foie amb geleé de consomé d’ànec al riesling

Pâté en crûte d’ànec amb castanyes
Falda i cap de vedella amb salsa gribiche
Amanida de llengua de vedella amb ou poché, mâche i vinagreta de patata i mostassa

2ème service
Àspic de peix al vi blanc

Salmó salvatge fumat amb cogombre envinagrat amb vinagre de mostassa i crema agre de raifort
Flammkuchen
de crema fresca, escalunya i speck
Consomé de faisà amb herrgotts bescheisser
Perdiu en vinagre amb llenties

3ème service
Ostres amb
 choucroute i vi
Turbot en papillote i espàrrecs verds

4ème service
Cervell i ronyons saure nierle
Llom de cèrvol a la graella amb salsa de vi negre, salsifís a la crema
 knödel
Oca rostida amb patates amb el seu coll farcit i rotkraut
Cuixa de cabirol al forn amb spätzle de fetges

5ème service
Pastís de xocolata amb gerds

Selva Negra
Stollen
Apfelstrudel
Tatin

Els vins

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese 2009 (CD)
Georg Breuer Brut 1992
Georg Breuer Berg Schlossberg 2007
Dr. Thanisch Berncasteler Doctor Spätlese 1988
Dr. Thanisch Berncasteler Doctor Spätlese 1988 trocken
Wittman Morstein GG 2008
Bassermann-Jordan Kirchenstück GG 2004
Ratzenberger Bacharacher Wolfshöle TBA 2002
Franz Künstler Hochheimer Reichestal Aulese 1992 trocken
Trimbach Cuvée Frédéric Emile 1998
Trimbach Cuvée Frédéric Emile 1989
Trimbach Cuvée Frédéric Emile 1983
Trimbach Clos Ste. Hune Grand Cru 2000
Trimbach Clos Ste. Hune Grand Cru 1990
Trimbach Clos Ste. Hune Grand Cru 1985
Josmeyer Hengst Grand Cru 2002 SGN
Josmeyer Hengst Grand Cru 1992
Josmeyer Hengst Grand Cru 1983 (vendange du 22 Novembre)
Josmeyer Hengst Grand Cru 1982
Josmeyer Hengst Grand Cru 1979
Josmeyer Les Pierrets 1979
Marcel Deiss Schoenenberg Grand Cru 1997
Marcel Deiss Altemberg Grand Cru 1989 SGN
Zind-Humbrecht Clos Saint Urban Rangen de Thann Pinot Gris Grand Cru 1998 SGN

Fotografia: Joan Pujol-Creus

 

Hits: 42

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *