El microbioma dels sòls i la influència de la biodiversitat a les vinyes

Per Ignasi Domènech Ripoll

Una visió diferent per a un entorn singular

Des del 2002, l’activitat vitivinícola de Vinyes Domènech, ubicada al terme municipal de Capçanes al Priorat i que pertany a la DO Montsant, té com a objectiu preservar i valorar el patrimoni de la finca de la Serra de Llaberia, un espai natural protegit amb una orografia pronunciada on conviuen més de 20 ha de vinyes velles envoltades d’un entorn de més de 100 ha de bosc mediterrani amb una gran biodiversitat de flora i fauna, formant un ecosistema i un microclima singular dins de la zona. Per donar resposta a aquest ecosistema de gran valor ecològic, hem dissenyat dos eixos de treball: el microbioma dels sòls i la influència de la biodiversitat de l’entorn de les vinyes.

El microbioma dels sòls i l’agricultura regenerativa

El resultat dels processos de l’agricultura convencional des del segle XX ha estat la disminució de la matèria orgànica i de la fertilitat del sòl per la reducció de la diversitat microbiana.

L’anomenada agricultura regenerativa és l’alternativa a l’agricultura tradicional, una nova visió per a construir un model d’explotació agrícola sostenible ambiental i econòmicament, que actua principalment a la part superior del sòl, millorant i revitalitzant la biodiversitat perquè ens ajudi a retornar els components al sòl per afavorir la seva salut: el microbioma.

Les pràctiques vitícoles aplicades són un retrobament entre el maneig ancestral durant anys a les vinyes, apostant pels fenotips de les varietats pròpies i més adaptades de la zona, incorporant al sòl la coberta vegetal, els preparats naturals per a combatre les plagues i si cal, compost per equilibrar la matèria orgànica, disminuint al màxim els treballs de llaurar o bé de manera molt superficial si fossin necessaris.

Conscients que la meteorologia està canviant pels efectes del canvi climàtic i que el seu impacte per l’augment de les temperatures, la disminució de l’aigua de pluja, la irrupció de noves plagues o més agressives i l’erosió dels sòls, es traduirà en la reducció i, en alguns casos, en la pèrdua d’una gran part de la collita, amb l’agricultura ecològica no n’hi ha prou; cal desaprendre les pràctiques aplicades durant molts anys i ajudar al fet que els mateixos mecanismes de la naturalesa generin els escenaris on els microorganismes aportin en gran part la matèria orgànica necessària per a recuperar la vida als sòls, fet que al mateix temps incrementa la capacitat de captar i fixar el carboni atmosfèric i reduir l’efecte hivernacle.

Gràcies a l’agricultura regenerativa aplicada des del 2007 –any en el qual vam obtenir el certificat ecològic pel CCPAE–i a les pràctiques biodinàmiques, ens ha permès millorar els següents aspectes de la qualitat i la salut de les vinyes:

 • Millorar la biodiversitat
 • Incrementar la matèria orgànica
 • Millorar l’estructura del sòl
 • Disminuir l’erosió
 • Millorar la salut del sòl i de la planta

L’any 2017 vam contactar amb l’empresa Biome Makers utilitzant la plataforma de diagnosi BeCrop per tenir els indicadors clau i fer un seguiment de:

 • La disponibilitat i mobilització dels nutrients
 • La presència d’elements patògens
 • La presència de fitohormones
 • L’adaptació a l’estrès hídric
 • La quantitat de carboni al sòl

Amb els resultats obtinguts vam identificar els riscos i vam mesurar cada una de les pràctiques agrícoles per millorar la salut del sòl:

 • Incrementar la coberta vegetal i evitar la competència temporal dels recursos hídrics.
 • Desbrossar la coberta vegetal, introduir-la immediatament al sòl per aprofitar els seus nutrients i millorar la textura.
 • Disminuir l’erosió del sòl produïda per les pluges torrencials.
 • Caracteritzar el terrer biològic de les parcel·les a més del físic-químic.
 • Incorporar adobs orgànics, preparats biodinàmics i microorganismes que, conjuntament amb els existents, millorin la biologia del sòl.

Després de quatre anys, els resultats han estat sorprenents i molt interessants ja que van augmentar les funcions beneficioses que realitzen els microorganismes al sòl per a lluitar contra les malalties patògenes, disminuint el seu risc en algunes i desapareixent en d’altres, augmentant la salut de la parcel·la i reduint la mortalitat dels ceps.

Fig.1 Gràfica comparativa 2017-2020 de la disminució d’enfermetats

Al mateix temps, es va incrementar la mobilitat dels macro i micronutrients, com el potencial de producció de fitohormones (promotors del creixement de la planta) i substàncies associades a una major adaptació a l’estrès, i passar d’alliberar carboni a capturar-lo, gràcies a la retenció de la matèria orgànica.

Fig. 2 Gràfic dels resultats de Biome Makers 2020

És necessari canviar la visió de com cultivar la vinya i tenir present que amb la informació que ens dona l’observació i l’analítica fisicoquímica dels elements del sòl, no n’hi ha prou; hem de profunditzar en el que passa a l’escenari, quina és la vida i com actuen els diferents microorganismes, perquè la seva biologia actuï en gran part com a fertilitzant natural de la planta, ajudant al mateix temps a reduir el CO₂ de l’atmosfera i a fixar-ho al sòl.

La influència de la biodiversitat de l’entorn de les vinyes

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el microclima i l’entorn de la vinya. La varietat pot estar cultivada per altres productors, però el conjunt –microclima, terreny i l’entorn– formen unes condicions quasi úniques per a cada parcel·la. La influència de l’entorn sobre les característiques de la vinya i el vi encara és poc coneguda. En molts vins es reconeix alguna nota que associem amb notes florals, de bosc o plantes aromàtiques, però fins ara poques relacions s’han establert que associïn les aromes de l’entorn amb les aromes del vi. Tot i això, s’ha pogut demostrar com a mínim en dos casos: el cas de vinyes prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i els fums d’incendis que poden augmentar el fenol, com per exemple el guaiacol i el cresol en el raïm i el vi.

Per aquests motius, amb la direcció de l’INCAVI participem en un projecte per estudiar els components aromàtics del paisatge al voltant de les vinyes i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn.

Els objectius principals del projecte són:

 • Identificar els principals elements del paisatge botànic al voltant de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi.
 • Obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes.
 • Identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades.
 • Millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.
 • Preservar i millorar la biodiversitat.

Fins ara s’ha donat importància a la varietat i en alguns casos, al sòl per identificar les singularitats dels vins, però l’element de les aromes de l’entorn ha estat poc estudiat i, en canvi, és una de les característiques més importants quan visitem unes vinyes. Lligar l’experiència de les aromes de l’entorn amb les aromes que després trobem en el vi és un vincle important amb l’origen.

 • Identificar les espècies de plantes més abundants i més aromàtiques de l’entorn de les vinyes estudiades.
 • Estudiar les aromes típiques dels vins obtinguts de les vinyes estudiades.
 • Associar les possibles relacions entre aromes de l’entorn i aromes dels vins.
 • Fer proves de vinificació per afavorir les aromes més característiques.
 • Facilitar el coneixement de les plantes que envolten les vinyes i la identificació d’aromes en els vins per part d’elaboradors, restauradors i consumidors.

Els beneficis d’aquesta recerca ens donaran un coneixement de les plantes aromàtiques espontànies i les aromes que tenen, tot incorporant un tret diferencial de sostenibilitat i autenticitat en els productes pel fet d’utilitzar plantes autòctones i de ser produïts de forma ecològica.

Sovint, quan descrivim els vins, ho fem amb relació al tipus de sòls, a la varietat o la bota que s’ha fet servir per a la seva elaboració i no tenim el coneixement de les aromes que provenen del lloc on hi ha la vinya. Poder descriure un vi aportant els elements únics de les plantes del seu entorn pot permetre afegir un element més al concepte “terroir” i ser una eina per a la difusió de la cultura del vi i augmentar la singularitat dels vins. El coneixement de les plantes del voltant de les vinyes, les seves aromes i la influència en els vins aportaria unes eines interessants pels productors i els consumidors. Les notes aromàtiques que es troben en els vins aporten singularitat i creen vincles amb el territori alhora que faciliten les combinacions amb la gastronomia local. També és important per l’enoturisme, ja que si té una bona experiència i associa un vi amb un paisatge, pot fer d’ambaixador dels nostres productes.

Els darrers anys, amb la col·laboració de la Iolanda Bustos, hem identificat i classificat més de 200 plantes silvestres del sotabosc i de les vinyes que utilitzem:

 • Actuen com a bioindicadors
 • Aporten nutrients
 • Milloren la textura
 • Són base de preparats biodinàmics

Al mateix temps, ens ha servit per dissenyar una experiència pionera al nostre país “El camí de les aromes” que permet gaudir als professionals i visitants d’una immersió a les aromes del paisatge i la seva influència en els vins.

 

Aquests treballs són part d’un nou model de com entendre la natura, de cercar la fluïdesa de tots els elements en lloc de dominar-la. Entendre la biodiversitat de l’entorn com a un element més del concepte “terroir” i aprofundir en el coneixement de les diferents energies de l’univers per a completar el cercle biodinàmic “Del cel a la Terra”.

Joan Ignasi Domènech Ripoll
És propietari de Vinyes Domènech fundat amb la seva família l’any 2002 i ubicat en un espai natural protegit de gran bellesa entre la Serra de Llaberia i Montalt, al sud del Priorat i dins de la D.O. Montsant. Un projecte vinícola que expressa el paisatge i la biodiversitat de l’entorn, convertint-se en un ecosistema únic, l’objectiu del quan és conservar i millorar el patrimoni natural de la finca. L’any 2015, Vinyes Domènech Teixar va ser el primer vi en rebre el reconeixement de “Vi de Finca Qualificada” per part de l’INCAVI i la D.O. Montsant. També creador del col·lectiu “Terra de Garnatxes”, és un dels referents en l’elaboració de vins de garnatxa del nostre país. El juny del 2019, la D.O. Montsant els va concedir el premi a la millor VIÑA-VITICULTOR 2019 que distingeix la seva feina i aportació.

Hits: 157

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *