El millor del 2022 (IV). Le Match du Siècle VIII: 1858-2022, À la recherche du menu perdu // L’accord parfait pour Le Déjeuner de Mariage de Caroline Massange & Alfred Van Volxem.

Ambassade de Llívia, 1 de febrer del 2022

Borja Beneyto, @matoses, és una de les persones més apassionades per la gastronomia que conec. Gairebé ningú a Espanya realitza tants quilòmetres a l’any per anar a menjar o beure aquell plat sofisticat, aquell producte excels o gaudir d’aquelles ampolles tan desitjades.

Borja té un gust exquisit, un coneixement gastronòmic fora del comú i és una grandíssima persona.

Des de fa anys, tenia entre cella i cella, reproduir el menú pantagruèlic que es va servir el 1858 al casament de la seva trastatataràvia . Una desfilada colossal de plats de l’època que va unir a la seva trastatataràvia Caroline Massange amb Monsieur Alfred Van Volxem.

Malauradament, la minuta amb els vins que es van servir aquell dia va desaparèixer. Així doncs, es van estudiar els vins que se servien llavors a les grans festes i es van triar –de cellers que existissin en aquella època– de la mateixa casa, una anyada madura vs. una anyada tan vella com fos possible.

El dia 1 de febrer del 2022, 164 anys, 1 mes i 13 dies després del casament, es va reinterpretar el faraònic festival a l’Ambassade de Llívia.

Després de més de dos anys buscant les receptes dels plats, per repetir un menú tan colossal, Albert Boronat i Mélina Allair de l’Ambassade de Llívia van acceptar el repte i es van atrevir a fer-ho.

 

EL MENÚ ORIGINAL DEL 20 DE DESEMBRE DEL 1858

EL MENÚ DEL 1 DE FEBRER DEL 2022

Huitres royales

Croquettes à la Monglas

Pâté de foie gras de Colmar

Buisson de homards

Mayonnaise de saumon en bordure

Turbot sauce Hollandaise et Joinville

Suprême de volaille à la Cingarat

Chapons du Mans à la Périgourdine

Côtelettes d’agneau purée de champignons

Filet de boeuf à la Dona Maria


Punch à la Romaine

Asperges en branches
Cardons à la moëlle
Truffes au vin de champagne


Filets de chevreuil sautés aux truffes

Faisant truffés flanqués de gélinottes

Bécasses

Pudding Nesselrode

Gelée d’ananas

Gâteau napolitain

 

Glaces panachée, Pièces montées

Ananas, Raisins, Dessert

LES VINS

Veuve Clicquot Cave Privée 1990
Veuve Clicquot Cave Privée 1982

Heppenheimer Centgericht Riesling Spätlese 1976
Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese 1967

Comtes Lafon Meursault Clos de la Barre 2017
Comtes Lafon Meursault Clos de la Barre 2002
Comtes Lafon Meursault 1er Cru Charmes 2005

Domaine Macle Château-Chalon 2009
Jean Macle Château-Chalon 1989

Joseph Drouhin Clos de Vougeot Grand Cru 2016
Louis Jadot Clos de Vougeot Grand Cru 2007
Louis Jadot Clos de Vougeot Grand Cru 1991
Joseph Drouhin Clos de Vougeot Grand Cru 1978

Château Haut-Brion 1989
Château Haut-Brion 1966
Château Haut-Brion 1961

Château Gilette Crême de Tête 1996
Château Gilette Crême de Tête 1937

Barbadillo Amontillado Reliquia
Barbadillo Amontillado Príncipe

Drummond Terrantez 1846

Le Match du Siècle 

Le Match du Siècle va néixer l’11 de febrer del 2016 amb un tweet de Carlos Mateos @MisterEspeto: “Als esgraons bàsics Alemanya està molt per sobre d’Alsàcia, crec jo”. Així es va celebrar el primer Match du Siècle I de riesling alemanys vs. riesling alsacians. El 24 d’octubre del 2018 Jordi Vilà ideà un menú únic al seu restaurant Alkimia. Un vertader festí que vam compartir i gaudir un amics privilegiats. Al final no es tractà de “riesling d’esgraons bàsics” ni d’un dinar informal. 

La idea continuà amb dues edicions amb la tòfona negra com a protagonista a Els Casals d’Oriol Rovira: 

Le Match du Siècle II. Pomerol vs. Vallée du Rhône méridional. L’accord parfait pour La Grande Fête de la Truffe. 

Le Match du Siècle III. Rioja vs. Vallée du Rhône septentrional. L’accord parfait pour La Grande Fête de la Truffe.  

I posteriorment amb: 

Le Match du Siècle IV: Grands Crus de Chassagne vs. Puligny. Montrachet et sa famille. L’accord parfait pour Les Fruits de Mer Décadents de la Côte du Soleil. Un festí al voltant del marisc de la Costa del Sol a Los Marinos José. 

Le Match du Siècle V. Crus de Chambolle-Musigny vs. Gevrey-Chambertin. L’accord parfait pour La Grande Fête de la Bécasse des Bois. Dos dies únics a casa d’Anna Orte i Nandu Jubany dedicats a la reina del bosc i al porc. 

Le Match du Siècle VI. Cépages blanches du Rhône septentrional vs Reste du monde. L’Accord parfait pour Les Langoustes non publiés et La Grande Fête de la Bouillabaisse. L’après match Provençau. Dos dies increïbles a Menorca —amb Borja Beneyto de mestre de cerimònies— gaudint de les llagostes inèdites de David de Coca (Sa Llagosta) i les bouillabaisse de David Mora (Sa Pedrera des Pujol). 

Le Match du Siècle VII. Salon vs Delamotte Blanc de Blancs. Champagnes de rêve avec Didier Depond. L’accord parfait pour Les Fruits de Mer de La Ría de Arousa D’Berto. Un festival de marisc en formats descomunals acompanyat dels mítics Champagne Salon i Champagne Delamotte a D’Berto amb Berto Domínguez i Marisol Domínguez. 

Hits: 31

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *