Gran sopar de Champagne Salon a l’Asador Etxebarri

Fotografies: Joan Pujol-Creus

La setmana passada va tenir lloc una de les vuit presentacions mundials de Salon Oenothèque Caisse 2008, la mítica Caixa que es comercialitza en exclusiva Salon 2008 Magnum juntament amb dues ampolles de Salon 2004, 2006 i 2007. El lloc escollit va ser l’excepcional Asador Etxebarri del chef Bittor Arginzoniz a Atxondo. Un sopar màgic acompanyat de 12 champagnes servits en l’exclusiva copa Riedel Veritas. L’equip del restaurant juntament amb Didier Depond van organitzar l’harmonia perfecta entre el champagne i els plats. 32 privilegiats van poder gaudir d’un sopar únic.

EL MENÚ

EL NOSTRE XORIÇO I ANXOVA “AL SALAZÓN”

Delamotte Brut (6 L)
La filosofia de la casa es reflecteix a la perfecció en aquest champagne brut d’assemblatge. El 55% de chardonnay és la base de l’estructura, mentre que el pinot noir (35%) de Tours-sur-Marne, Bouzy i Ambonnay aporta la profunditat i la càrrega de fruita. Finalment, el 10% de pinot meunier harmonitza el conjunt amb els seus aromes.

Un vi equilibrat i elegant amb 4 anys de criança. Perfecta copa d’aperitiu, acompanyant el xoriço i l’anxova “al salazón”. Com diu en Didier Depond, l’easy Champagne.

FORMATGE FRESC DE BÚFALA

Delamotte Blanc de Blancs Collection 2002
El primer Champagne que es va servir a la taula.
La col·lecció Delamotte es compon d’ampolles d’anyades madures, que romanen al celler de Le Mesnil-sur-Oger, envelleixen sobre les seves mares i només es degollen sota demanda. Són cuvées especials que s’etiqueten a mà.
L’anyada 2002 va finalitzar amb una collita d’altíssima qualitat. Després d’un hivern dur, ventós i molt humit fins a mitjans de març, el va seguir un clima càlid, sec i solejat que va ajudar una floració ràpida. L’estiu va tenir contrastos entre períodes de moltes pluges i cicles més secs. Aquesta variació de temperatures va afavorir la concentració del sucre i la qualitat dels raïms.

Aquest champagne és un vi de gran subtilesa, equilibrat i potent. Al nas, apareix la flor de taronger, els dolços aromes de brioixeria i els cítrics confitats. A la boca és fi i generós. Molt llarg.

CAVIAR I MANTEGA DE CABRA

Delamotte Blanc de Blancs Collection 1999
La verema del 1999 va ser la més gran de tota la història de Champagne i l’anyada, la més càlida del segle. No obstant això, a l’hivern suau i al càlid inici de la primavera els van seguir les pedregades. Per sort, el clima es va recuperar i les vinyes van florir. Al juliol es van enregistrar algunes pluges i en un agost sorprenent es va viure una onada de fred i un eclipsi lunar.

Delamotte Collection 1999 és estructurat, profund, poderós i complex amb delicats i seductors aromes. Un champagne que, alhora, és salvatgement elegant amb una gran capacitat d’envelliment. Complet i de gran finesa.

PERCEBES

Delamotte Blanc de Blancs 2012
Delamotte sempre ha seguit la tradició d’elaborar champagnes únicament en grans anyades. No s’elaborava des del 2008. El 2012, els raïms van madurar perfectament, fet que va afegir una gran concentració, nivell de sucre i acidesa al raïm. Un equilibri perfecte que ja augurava una gran collita. Des del 2008, les anyades de Delamotte s’elaboren a partir de sis Grand Crus de Côte de Blancs: Le Mesnil, Avize, Oger, Cramant, Oiry i Chouilly.
La 2012 és una anyada enèrgica. La seva bombolla és delicada, prima i expressiva, i forma una elegant corona d’or pàl·lid. Al nas, hi ha una sensació fresca i aromes de llimona, litxi i flors blanques. Cremós i punyent al paladar, té un final llarg i mineral amb tocs de pell de taronja amarga.

Un punt més fresc –amb 13 anys menys–, després d’un espectacular 1999. Impressionant amb ‘la mar’ dels percebes.

GAMBES DE PALAMÓS

ESCOPINYES AMB SUC DE “POCHAS”

Salon 2007
Una anyada amb un hivern suau i un mes d’abril ideal per a una magnífica floració. Els mesos de juny i juliol es van caracteritzar per un sol radiant i dies llargs i, tot i que al setembre tot semblava indicar el contrari, va tornar a sortir el sol i, finalment, no es va avançar la verema. El resultat van ser raïms madurs i mosts rics en sucre sense ser excessiu. Un champagne daurat amb reflexos verds i tons pàl·lids. Bombolla fina i veloç. Pura energia. Un Salon amb aromes de llimona, llima i yuzu, i una boca pura que deixa veure progressivament el terrer de Le Mesnil.
Dergorjat el gener del 2019.

KOKOTXA DE BACALLÀ I PEBROT VERMELL

ROVELL D’OU AMB TÒFONA BLANCA

Salon 2006
La 2006 va ser una gran collita que promet una llarga vida. Tot i que el mes d’agost va ser plujós i fred, i va arribar després d’uns mesos de calor i sol, no va haver-hi malalties a les vinyes. Setembre, amb matins freds i dies solejats, es va mantenir durant tota la verema fins al 2 d’octubre. Amb Salon 2006 s’ha de saber esperar, donar-se un moment per gaudir-lo. Les seves bombolles fines ascendeixen de manera elegant i despleguen notes florals, de cítrics i pastisseria, per passar a les avellanes, les orellanes o la fruita vermella madura. Un champagne carnós i refinat de verds reflexos metàl·lics.
Desgorjat el gener del 2019.

FOIE D’ÀNEC
Sacrificat tot just feia unes hores. Té una textura impressionant.

BOLETS AMB ALBERGÍNIA
Salon 2004
La 2004 es pot definir com l’anyada de la serenitat. Una collita tardana que no va impedir un excés de raïms i que es va resoldre amb una verema en verd per a obtenir una major concentració del raïm. El 2 de setembre va aparèixer el sol, després d’un agost fresc i plujós, que va provocar una explosió de qualitat. Un champagne que és un volcà i que, després de la seva serenitat, va mostrar la seva veritable naturalesa, barreja de terrer, vent i pluja. El chardonnay es presenta primer salí per mostrar, després, el brioix, el pa i el llevat fresc. El final té una boca lleugerament amarga. Un volcà serè i pur.
Desgorjat el gener del 2019.

ANGULES
Les primeres de la temporada. Un moment màgic per a destapar l’increïble Salon 2008 Magnum.

Salon 2008 (Magnum)
Aquest champagne representa un somni sublim, la perfecció. Tot el que volia Eugène-Aimé Salon quan pensava en elaborar un champagne excepcional amb una sola varietat de vinyes de Le Mesnil-sur-Oger i que, únicament, s’embotellarà a les grans anyades. Salon 2008 és un champagne amb un caràcter únic, subtil, complex, commovedor, mineral, estructurat, bell i amb equilibri. El 2008, l’hivern va ser suau i la primavera va portar pluges. El juny va començar amb temperatures molt baixes, però la vinya va resistir i, per fi, al juny va arribar l’estiu. El mes d’agost va ser excepcional i, tot i que el setembre va comença gris, va millorar a poc a poc fins al dia de la verema, el 17 de setembre. Una anyada complicada que ha donat un valuosíssim champagne joia del qual s’han elaborat tan sols 8.000 unitats en format Magnum.
 “Un tour de forcé” que uneix longitud, intensitat i elegància.
Desgorjat el gener del 2019.

BESUC I VERDURES

Salon 2002
L’anyada precisa. Un champagne de gran subtilesa, equilibrat i potent, amb aromes de tarongina, fi i generós a la boca. Un Salon embolcallador, llarg, suau i que neix d’una verema amb molts contrastos que va resultar en una anyada de grandíssima qualitat.
Desgorjat fa 7 anys, ofereix una visió serena de tot el que precisaria un gran champagne. Bombolla fina, fina. Una de les grans ampolles de la nit.

“CHULETA” DE VACA
Quin Champagne té l’energia i la maduresa per acompanyar una carn excepcional?

Salon 1983 (Magnum)
A Salon només s’elabora champagne els anys que es consideren suficientment excepcionals, quelcom molt rar quan succeeix en dues anyades seguides com la 1982 i la 1983.
Una anyada difícil que quan es va comercialitzar fa més de dues dècades es mostrava esquerp, esquiu i difícil de gaudir. Amb el pas dels anys assoleix una plenitud indescriptible.
Salon 1983 té tonalitats daurades i una bona intensitat. Al nas és complex amb aromes de fruita madura. Figa, bergamota, anís, pa, mantega i vainilla. Un champagne cremós, fi, potent, ric i amb un increïble final.

GELAT DE LLET REDUÏDA I SUC DE REMOLATXA

Delamotte Rosé
Una excepció en un sopar Blanc de Blancs.
Assemblatge de chardonnay de Mesnil-sur-Oger i de pinot noir dels pobles de Bouzy, Ambonnay i Tour-sur-Marne. Un brut rosé elaborat seguint el mètode tradicional de sagnat que passa entre 3 i 4 anys amb les seves mares abans del desgorjat.

Refinat, lleugerament fumat, perfecte per gaudir amb les postres de remolatxa.

SOUFFLÉ DE XOCOLATA
MIGNARDISE

Delamotte 1964 (Magnum)
El 1964, la floració primerenca va donar un impuls a les vinyes que es van començar a veremar el 16 de setembre. Després de 48 hores de pluja, la temperatura va pujar a mesura que avançava la verema sense una caiguda notable de l’acidesa, fet que va brindar un champagne d’excepció amb 55 anys per a demostrar la gran capacitat de guarda de les ampolles.

L’encert d’aquesta anyada va ser el llançament en format magnum. Després d’un inici més jove i fresc, amb aromes de menta i una bombolla ferma, quelcom sorprenent tenint en compte la seva edat, a mesura que reposa a la copa, s’obre per brindar una gran diversitat d’aromes com els torrefactes i minerals.
Un final de festa espectacular per a una vetllada única i gairebé irrepetible.

TOTES LES IMATGES

Gran cena de Champagne Salon en Asador Etxebarri

Més informació sobre Champagne Salon i Champagne Delamotte
Més informació sobre Asador Etxebarri

Hits: 52

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *