La importància d’aprendre els uns dels altres

Per Dirk Niepoort

M’agraden els vignerons veritables –queden pocs però encara existeixen– sobretot a França, i alguns a Alemanya i altres llocs del món. Els vignerons veritables creuen en el terroir, generalment han après de generacions anteriors, probablement no han viatjat molt i no són especialistes en res perquè ho fan tot: 

         Tenen cura de la vinya durant l’any,
         elaboren els vins i veremen,
         supervisen l’envelliment dels vins,
         organitzen l’embotellament i
         són responsables de les etiquetes, el màrqueting, etc., etc.

M’agraden els vignerons veritables pel seu coneixement empíric, els vins que fan i la forma en què viuen les seves vides. Ha estat viatjant i compartint coneixement amb altres persones –la majoria d’ells vignerons veritables– quan més he après. Crec que compartir experiències és el més important, com il·lustraré a continuació. Elaborar vi en diferents països i amb diferents persones ha influït molt en els vins de Niepoort.

Serien els nostres vins tan elegants sense gent com Wilhelm Haag? No ho crec.

L’estil dels vins de Niepoort ha evolucionat des del 2004, l’any en el que Telmo Rodríguez va començar a elaborar vi a Niepoort Quinta de Nápoles. Ell em va ensenyar a no extreure’n massa dels raïms negres.

Telmo Rodríguez

Telmo Rodríguez

Angelo Gaja va ser també molt important per mi, veient el que va fer pel vi a Itàlia i especialment a Piemonte, em va ajudar a entendre la distribució i el meu propi món.

Elaborar vi a Carnuntum (Àustria) amb la meva exdona Dorli em va fer comprendre que potser la meva bogeria per estimar les vinyes d’alçada al Douro no era tan estúpida després de tot. Vaig aprendre que només era qüestió de temps i comprensió veure com la gran altitud i el clima fresc afecten la maduració dels raïms d’una manera, en comparació amb les baixes altituds de les vinyes encarades al sud a Douro. Tot és qüestió d’acidesa.

Paisaje Douro

Paisatge Douro

Discutir durant hores sobre vins amb Elio Altare perquè no aconseguia entendre les seves estúpides, brutals i curtes maceracions de la varietat nebbiolo, em va portar a elaborar un vi a Douro anomenat Charme. Mentre l’escoltava i estava totalment en desacord amb ell em va enriquir i em va fer entendre certes coses de la vida.

Elaborar vins amb Raúl Pérez a la Ribeira Sacra i a Niepoort Quinta de Nápoles va ser una revelació. En primer lloc, va ser alliçonador i impressionant treballar amb algú tan bo, amable i fantàstic com Raúl, veient-lo seguir el seu propi camí, fent constantment coses que no m’agradaven, però que em feien estimar cada dia més i més els seus vins. Encara que vaig tenir alguna influència sobre Raúl fent que veremés els seus raïms més aviat i elaborés vins que ara escassament passen de 14%, mentre que abans sempre superaven el 14,50%. Els dos hem pressionat més i més a l’hora d’utilitzar rapa, ell com sempre sense comprometre’s: elaborant més vi amb el 100% de rapes.

L’experiència d’elaborar vi fortificat a South Africa amb Eben Sadie va ser fantàstica. Vaig fer tot el treball dur durant aquests dies, elaborant els vins manualment, però va ser molt gratificant. Mentre canviava els seus vins dràsticament a causa del meu amor pels vells ceps i la verema primerenca, vaig aprendre moltíssim d’ell i vam elaborar un vi negre de taula anomenat Cape Charme. Va ser realment divertit.

Eben Sadie

Eben Sadie

Visitar algú com Jean-François Ganevat per primera vegada i després d’estar amb ell cinc minuts, tenir la sensació que el coneixes des de fa anys és una experiència meravellosa. El meu fill Daniel estava amb mi i després de 15 minuts, em va preguntar quant de temps feia que coneixia a Jean-François. Li vaig dir que era la primera vegada que el veia i el meu fill em va respondre: “És impossible, parla el mateix llenguatge que tu”.

El que vaig veure i tastar a Ganevat ho volia experimentar elaborant un riesling a Piesport amb Philip Kettern, compartint el meu coneixement amb ell. El vi resultant va ser un riesling del 2012 que es va embotellar just després de la verema –el novembre del 2014– i estic molt satisfet d’això. De la mateixa manera, veure i comprovar les impressionants millores en els vins de Philip des del 2012 és magnífic i molt gratificant.

Jean Mark Roulot a Meursault és algú molt especial que elabora vins meravellosos i de qui he après molt.

Un dia, un elaborador portuguès, Luis Cerdeira contactà amb mi demanant el meu consell sobre un alvarinho envellit en roure. La meva resposta va ser si es referia a un fastigós vi que embotellava en ampolles de mig litre. Ho va confirmar i em va preguntar si l’ajudaria a elaborar un excel·lent alvarinho en roure. Li vaig dir que ho faria amb la condició que fes també un alvarinho sense roure a la meva manera. Va ser l’inici d’un vi anomenat Primeiras Vinhas, sent la del 2006 la primera anyada. Mentre crec que Luis està agraït per la meva ajuda, vaig aprendre molt durant el procés, particularment perquè és molt fàcil treballar amb algú tan intel·ligent, amable i generós com ell.

Elaborar Dado –que ara es diu Doda i que és una fusió dels noms Dão i Douro– amb Alvaro de Castro va ser un procés d’aprenentatge fantàstic per a mi i és, sens dubte, una de les raons per les quals Niepoort va comprar Quinta da Lomb a Dão al gener del 2014.

La visita d’Eric Rousseau a Portugal per un esdeveniment de Niepoort anomenat Un altre gran dia a Quinta de Nápoles a l’abril del 2011 va ser fantàstica, però sentir-li dir que va ser el millor esdeveniment en el qual havia estat mai em va omplir d’orgull. Tastar els seus vins amb ell va ser una experiència increïble, inspiradora i educativa.

Un altre gran dia a Quinta de Nápoles

Un altre gran dia a Quinta de Nápoles

No només són els elaboradors els que ens donen idees per al futur. L’anglès John Crook m’ha ajudat considerablement a consolidar les meves idees, no només a elaborar vins sinó també en el terreny de les etiquetes i les estratègies de màrqueting. Tastar i beure vins amb John sempre és divertit i educatiu. Fins i tot tastar, beure i discutir sobre vins hauria de tractar de compartir experiències i aprendre, però tristament, a l’actualitat, l’alt cost prohibitiu d’alguns vins els ha allunyat de l’abast dels elaboradors joves.

Des de bon començament durant la meva jove carrera com a elaborador, Jose Nogueira i el seu fill Zeze –que ha treballat a Niepoort com a enòleg cap al costat del meu pare– va ser molt important per a la meva comprensió sobre el vi. Són la tercera i quarta generació d’una família que han mantingut el seu lloc en Niepoort. La forma en què el coneixement i l’experiència han passat de pare a fill ha estat crucial per a l’èxit de Niepoort.

Crec cada vegada més que si es comparteix i s’és obert de ment, les regions del vi poden ser molt més interessants i existirien majors possibilitats de mostrar de què som capaços. Per exemple, crec que no són les tècniques i les grans màquines les que mostraran el pedigrí de Barriada, sinó el respecte per les tradicions, el coneixement empíric i la incorporació de les inspiracions d’altres regions tradicionals com Barolo o Barbaresco, el que mostraria el seu veritable caràcter.

Considero que és important per als elaboradors compartir el seu coneixement i experiències. De fet, és pel considerable input d’altres que els vins de Niepoort es van convertint cada vegada més en vins més purs, refinats i elegants sense renunciar a la seva identitat, poder i la seva capacitat per envellir a l’ampolla.

Em sembla que el món segueix la direcció equivocada amb els elaboradors treballant cada vegada més amb manuals, elaborant un vi estàndard, global. Acostumem a parlar de Vell Món –on només importava el terroir– i Nou Món –on només importava el elaborador– i ara crec que això és absurd. Hem de parlar de l’estil del Vell Món i el Nou Món, independentment d’on s’elaborin els vins.

No obstant això, veig més elaboradors joves que no segueixen el manual sinó que creuen en els seus pressentiments, la majoria adquirits treballant i visitant altres elaboradors i parlant sobre els seus vins amb ells. És meravellós veure tanta energia creixent.

La globalització del món continua i és imparable, però en paral·lel hi ha una nova, vella escola d’elaboradors de vi que sorgeix, que em sembla fantàstica i de la qual estic molt orgullós de formar-ne part.

Dirk Niepoort

Dirk Niepoort

Dirk Niepoort
Aquest cellerer pertany a la cinquena generació d’ una família holandesa establerta a Portugal a mitjans del segle XIX. La casa Niepoort es va fundar el 1842 per Franciscus Marius van der Niepoort, nascut el 1813 a Hilversum (Països Baixos). Fins a finals dels anys 80 el negoci consistia en la compra de vi als agricultors locals del Douro, l’envelliment del vi de Porto als cellers de Vila Nova de Gaia i, finalment , en la seva venda arreu del món. Dirk Niepoort va néixer el 1964 a Porto, va assistir a l’escola alemanya i va cursar Economia a St. Gallen (Suïssa) tot i que no estava particularment interessat en el negoci del vi. Va ser durant una passantia a Suïssa quan va començar tot. Dirk va descobrir el món del vi i l’entusiasme per entendre el que hi havia darrera de la producció de grans vins fins el punt de convertir-se en la seva forma de vida. El 1987 Dirk d‘uneix al seu pare Rolf Niepoort en el negoci familiar. El repte en aquell moment i avui dia es gestionar amb equilibri entre la tradició i la innovació. El seu primer pas cap aquest segon concepte va ser l’adquisició de vinyes el 1987: Quinta de Nápoles i Quinta do Carril a la regió de Cim Corgo, que tradicionalment produïa els millors vins d’Oporto. Els anys 90, Dirk comença una petita revolució dins i fora de l’empresa. En aquell moment, el Duero era només conegut pel vi de Porto, encara que hi havia dos o tres vins de renom com Barca Velha, Quinta do Côto o Duas Quintas, ningú es va atrevir a produir vi de taula. El 1991 i sense el ple consentiment del seu pare, encara que amb el seu permís, Dirk va començar a produir els vins DOC Douro i el 1993 llança el seu primer vi negre, Redoma. Dirk necessita, no obstant, conèixer el que s’està fent a altres parts del món i satisfer la seva curiositat i ganes d’aprendre. Per aquest motiu inicia una sèrie de viatges per les grans regions vitivinícoles:: França, Alemanya, Àustria, Espanya, Califòrnia, Austràlia… Durant aquest temps descobreix, coneix, aprèn i, amb tot això, transforma Niepoort en l’empresa que és a l’actualitat amb presència a més de 50 països.

Hits: 22

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *