La situació del mercat. Què passa amb les avançades 2014?

Com ha anat passant amb les últimes collites, els vins de finca d’Alvaro Palacios s’esgoten a l’avançada. Succeí amb Gratallops, Dofí i amb L’Ermita 2013, i ara els que vulguin aconseguir una ampolla d’aquesta garnatxa tan preuada hauran –quasi amb tota seguretat– de gaudir-la en un bon restaurant. Passarà el mateix amb els 2014 de Priorat, amb les seves mencías del Bierzo, i també amb el seu nou Valmira 2014: una fragant i excepcional garnatxa d’una petita parcel·la al Monte Yerga del seu Alfaro natal, de la que amb prou feines s’han obtingut 1.000 ampolles. Dels seus grans formats, la disponibilitat és encara més limitada i per la gran demanda és gairebé impossible aconseguir-los si no s’encarreguen a l’avançada. Amb els seus vins regionals –que no entren al circuit de la venda anticipada– Camins del Priorat, Les Terrasses i Pétalos del Bierzo, l’èxit és similar. La gran demanda del mercat domèstic i per descomptat de l’internacional, fa que amb freqüència, el subministrament quedi interromput uns mesos fins la sortida de la propera collita. Un merescut èxit que recompensa més de 26 anys de bona feina amb un enfoc exclusiu cap a l’excel·lència.

A Dominio de Pingus, 2014 és l’anyada esperada. Per a Peter Sisseck, Pingus 2014 és el més gran que ha elaborat des de l’inicial i mític 1995. Desgraciadament, la disponibilitat és un 30% inferior i la gran demanda i la pressió del mercat internacional han obligat a distribuir les ampolles pràcticament entre els clients tradicionalment fidels. Flor de Pingus segueix essent un dels vins del món que més diferencial i plusvàlua obté en pocs mesos, entre la seva oferta a l’avançada i la seva disponibilitat física. No coneixem gaires fenòmens semblants, i la 2014 va camí de convertir-se en la seva anyada mítica. PSI ha trobat el seu lloc. Després d’unes collites inicials que van causar una certa incomprensió pel seu estil més fragant, delicat, menys corpulent i menys perfumat per la bóta del què és habitual als Ribera del Duero, a partir de l’anyada 2011 la demanda ha crescut de manera espectacular. S’ha convertit en un vi per a la gastronomia i del que molts restaurants compren algunes caixes a l’avançada. A Château Rocheyron, la propietat que té a Saint-Émilion (Bordeus) amb Silvio Denz (Château Faugères, Château de Chambrun, Château Lafaurie-Peyraguey i Clos d’Agon), la feina a la vinya comença a donar els seus fruits i la crítica internacional es comença a fixar i lloar aquest nou château de producció limitada.

Als cellers dels germans Miguel i Marcos Eguren les coses van bé, i els seus vins més exclusius de Rioja i Toro segueixen tenint la seva clientela addicta. Una anyada difícil però ben resolta a Rioja, agraïda i amb grans vins imprescindibles a Toro.

Artadi canvia definitivament de rumb amb l’anyada 2014. No en l’estil dels seus vins, que segueixen en la seva línia precisa, sinó en l’organització de la gamma –també a Artazu (Navarra) i a El Sequé (Alacant)– i anuncia la seva sortida quasi segura del Consell Regulador de la DOCa Rioja a finals del 2015. Els seus quatre vins de parcel·la, amb Viña El Pisón al capdavant, segueixen esgotant-se quasi exclusivament a l’avançada.

A la Sierra de Gredos, la collita 2014 serà recordada pels seus rendiments ínfims que en algunes parcel·les han suposat menys de la meitat que en la collita 2013. Els vins de Fernando García i Daniel Landi segueixen brillant a la part més alta. Les seves garnatxes ja fa temps que van traspassar fronteres i avui les seves escasses ampolles es reparteixen entre les millors cartes dels sommeliers més inquiets de mig món. Poques unitats pel mercat interior que sumat a una mini collita suposa que s’esgotin i la demanda s’incrementi. Si les troba, compri o gaudeixi d’alguna anyada “antiga”. Falta molt poc per a què aquests vins entrin també en l’imaginari del consumidor no avançat i es converteixin en objecte de desig.

La gran varietat de vins del Rhône de Michel Tardieu segueixen venent-se exclusivament a l’avançada, i si es poden aconseguir després és a un preu molt superior. La 2014 ha estat una anyada exigent, amb grans vins al nord i unes excel·lents garnatxes i blancs al sud.

Els vins d’Hervé Bizeul continuen en el seu estil fresc i de fruita, en una anyada 2014 en la que ha aconseguit uns magnífics vins de garnatxa i syrah. Des de fa 9 anys continua amb els mateixos preus de sortida en la seva oferta a l’avançada.

Des d’Itàlia, Andrea Franchetti segueix oferint els seus vins de Tenuta di Trinoro de la Toscana i del seu celler Passopisciaro al vessant nord del volcà Etna a Sicília, on ha estat una magnífica anyada.

Dirk Niepoort és un dels personatges més inquiets del món del vi. La seva visió i el seu treball han ajudat a posicionar els vins negres del Duero i desmarcar-los del seu germà gran, el Porto. Amb nous vins i projectes a Dão i Bairrada i també noves etiquetes a Douro, els seus vins segueixen essent la icona de Portugal. Des de fa 7 anys oferim Batuta i Charme, en exclusiva mundial a l’avançada.

Per primer cop introduïm a la nostra oferta a l’avançada unes caixes de Borgonya procedents de diferents lots de la famosa subhasta dels Hospices de Beaune. Criades i embotellades per Joseph Drouhin i Louis Jadot –dues de les més prestigioses Maisons– suposen poder disposar d’unes ampolles d’alguns dels seus Crus més afamats, d’accés quasi impossible si no s’adquireixen en anticipat.

A Bordeaux, la collita 2014 potser havia de significar un canvi de rumb i d’estratègia comercial per part dels principals châteaux. Però a diferència del que reclamaven els négociants i els clients, els preus no només no han baixat sinó que han augmentat, deixant palès que la propietat i l’engranatge comercial van definitivament per camins diferents. El nivell general dels 2014 és superior a 2011, 2012 i 2013 i l’increment segurament sigui justificat, però l’encallament d’estoc de les collites anteriors existent al mercat fa difícil preveure’n el futur. Els millors châteaux han venut el vi i d’alguns ha estat difícil comprar-ne les quantitats desitjades.

Hits: 77

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *