La situació del mercat. Què passa amb les avançades 2015?

La campanya de la venda a l’avançada de la collita 2015 ha començat d’una manera espectacular. Els 11 cellers espanyols que ofereixen els seus vins més especials en aquest mercat de futurs tenen la millor demanda de la història. Els canvis econòmics sumats a una bona anyada i la manca de vins vells al mercat, obliga a que si hom vol garantir-se unes ampolles, l’única manera de fer-ho sigui reservant-les ara.

Els vins d’Alvaro Palacios segueixen il·lusionant els aficionats. A la gran demanda de Dofí i Gratallops, s’hi afegeixen des de fa dues collites els seus vins de parcel·la del Bierzo, on fins i tot Corullón s’ha convertit en un bé escàs. A més, amb el 2015 arriba per fi el seu vi més esperat del Priorat: Les Aubaguetes de Bellmunt. L’Ermita continua essent la Icona per molts coneixedors i en aquest 2015, gràcies a una producció més generosa, s’ofereix a un preu més atractiu. La segona anyada de Quiñón de Valmira –la seva fragant garnatxa a la Rioja– ha causat tanta expectació que la majoria dels que han tingut la sort de degustar a l’avançada les collites 2014 o 2015, somien impacients amb gaudir-lo ja en ampolla.

Sembla una repetició de la jugada, però amb cada nova anyada els vins d’en Peter Sisseck desperten el desig, no només al mercat domèstic sinó també amb una gran demanda internacional. A l’èxit de Pingus i Flor de Pingus s’hi afegeix PSI, un vi que ja vola sol, que s’exhaureix i que ja s’ha convertit en gairebé imprescindible a la carta de molts restaurants. A Château Rocheyron –la propietat que té a Saint-Émilion (Bordeus) amb Silvio Denz (Château Faugères, Château Lafaurie-Peyraguey i Clos d’Agon)– 2015 ha estat el seu millor any, i el Château ha decidit no pujar preus. Una decisió rara avis al bordelès.

Els vins de luxe de Miguel i Marcos Eguren a Viñedos Sierra Cantabria, Viñedos de Páganos i Teso La Monja segueixen tenint una demanda sostinguda. A la decisió empresarial de no pujar ni baixar preus en funció de la qualitat de l’anyada, s’hi apunta una clientela fidel que veu en la compra a l’avançada un bon estalvi.

La sortida d’Artadi de la DOCa Rioja anunciada l’any passat per Juan Carlos López de Lacalle sembla no afectar de moment la bona marxa del celler. Com a mínim pel que fa referència als seus vins de parcel·la que continuen venent-se anyada rere anyada i essent objecte de desig per part dels aficionats. Pel que fa als Artadi d’entrada de gamma encara és aviat per valorar el pes i les conseqüències comercials de portar o no la contra etiqueta.

Els vins de Comando G s’han establert definitivament entre els preferits dels professionals i apassionats que compren a l’avançada. Un reconeixement a Fernando García i Daniel Gómez Jiménez-Landi que gràcies a un dur i continuat treball a la vinya, una nova manera d’elaborar a la zona, una constant labor de difusió de la Sierra de Gredos dins i fora de la Península, unes produccions limitadíssimes i unes elevades puntuacions atorgades successivament per Luis Gutiérrez –a The Wine Advocate de Robert Parker– han fet que en els dos darrers anys la demanda sobrepassi en gran manera l’oferta. Si la minúscula collita 2014 ja s’esgotà a l’avançada fent gairebé impossible que es pugui aconseguir alguna ampolla dels seus diferents paratges quan els vins s’entreguin físicament a l’octubre, amb la collita 2015 –que hi ha una mica més de quantitat– no es pot satisfer ni un terç de la demanda. Molt aviat els preus augmentaran de manera sensible.

Les magnífiques cuvées de la collita 2015 de Michel Tardieu segueixen la línia ascendent traçada durant la darrera dècada. Els vins del nord del Rhône tornen a enamorar-nos com en les tres últimes veremes. La quantitat limitada de les seves cuvées fa gairebé imprescindible adquirir-les a l’avançada.

Per fi, i després de 15 anyades elaborant en petits cellers-garatge, Hervé Bizeul amb l’anyada 2015 inaugura nou celler a Rivesaltes. Unes magnífiques cuvées d’una gran anyada per gaudir des de l’embotellada i amb uns quants anys a l’ampolla. Desena anyada sense tocar els preus.

La nostra oferta de vins italians a l’avançada es manté amb tres dels vins d’Andrea Franchetti. Palazzi i Tenuta di Trinoro de la seva propietat a Toscana, i Franchetti, un magnífic petit verdot plantat als vessants del volcà Etna al celler Passopisciaro. Llargues veremes d’una excel·lent qualitat final.

Els vins de Dirk Niepoort semblen estar tocats per una vareta màgica. Fins i tot en una anyada tan càlida ha aconseguit un Batuta i un Charme de categoria. No us perdeu les seves noves cuvées a Bairrada i Dão.

A Bourgogne, la 155ª subhasta dels Hospices de Beaune venia marcada pels atemptats a París. Dos dies abans de l’inici de Les Trois Glorieuses el terrorisme commocionava la societat francesa, europea i mundial. Però la tradicional subhasta, que ha sobreviscut a tot tipus de greus moments, venia acompanyada d’uns vins excel·lents i, fins i tot amb alts increments de preu, hem decidit apostar-hi.

A Bordeaux, després d’unes anyades heterogènies i sense un gran boom comercial, 2015 es presenta com la collita més completa des de la mítica 2010. Recomanem comprar! La campanya Primeurs dels Bordeaux 2015, en general, s’ha desenvolupat de manera positiva. Els châteaux, continuant la tònica del 2014, han guardat una quantitat important de vi a la propietat –per oferir-lo físicament quan estigui disponible– i malgrat l’augment de preus l’expectativa qualitativa de l’anyada ha fet que els négociants i distribuïdors fessin una de les millors campanyes dels darrers anys. Per zones, hi ha hagut bones demandes dels millors vins de Margaux, Pessac-Léognan, Saint-Émilion i Pomerol. Altres denominacions més heterogènies en qualitat s’han venut de manera dispar. Les puntuacions de la crítica han ajudat a que alguns châteaux menys coneguts captessin l’interès del client. En aquests moments no tan sols The Wine Advocate de Robert Parker té pes, els compradors busquen també vins ben puntuats per Wine Spectator, Antonio Galloni, René Gabriel o James Suckling que guanya molt de pes. Per mercats, s’han reactivat els Estats Units, i en general ha funcionat bé Europa, amb un gran èxit a països com Suïssa, Alemanya, Bèlgica i França. Potser la gran absent ha estat Àsia, amb vendes a Hong Kong i Singapur i no massa interès a la Xina, on després de la fira de Vinexpo HK s’intuí una nova tendència cap als vins disponibles i de les anyades més econòmiques. El mercat anglès, a partir d’ara, suposa un nou repte pel món del vi. A la fluixa campanya Bordeaux 2015 s’hi afegia el resultat del referèndum que es coneixia pocs dies després que sortís el preu del darrer Château. La important devaluació de la Lliura posa a alguns distribuïdors anglesos en una situació molt complicada, ja que han comprat els vins en € i, en molts casos, els han venut en Lliures abans d’haver-los pagat. En tot cas, aquest nou canvi £ vs € no només tindrà repercussions a Bordeaux. Veurem coses sorprenents en el mercat de vins fins d’anyades antigues i en els nous preus dels lineals dels seus supermercats.

Descobreix tots els vins disponibles a la venta a l’avançada 2015 aquí

Hits: 36

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *