La situació del mercat

En poques campanyes de venda a l’avançada dels últims anys, havíem vist a Espanya tant desig per reservar unes caixes abans de la sortida de la primera oferta. Aquest interès que es palpava des dels mesos d’abril i maig es va veure accentuat després dels dos tastos que serveixen de presentació de la collita 2018 i que tradicionalment realitzem des de fa anys a Barcelona i a Madrid. Allà, el cada cop més nombrós grup de professionals arribats de diferents punts d’Espanya i també un bon nombre d’aficionats, constataven amb els bodeguers presents les magnífiques sensacions de la collita 2018 i el seu excel·lent potencial. Aquesta inquietud general, no arribava només com a conseqüència dels rumors i comentaris sobre una altra anyada del segle a Bordeaux. És cert que els vins del bordelès desperten amb cada anyada un major interès al nostre país. En general, i comparant amb altres mercats, els clients que compren els grans châteaux per invertir en un valor segur i revendre’ls uns anys més tard encara són pocs; essent més els restaurants i aficionats que els adquireixen pel seu consum. Segurament, aquest interès ve donat per l’escassetat generalitzada a la majoria de cellers espanyols de la collita 2017 o per l’accés cada vegada més difícil a alguns vins de disponibilitat limitadíssima. Afortunadament,  gràcies a l’esplèndida feina d’una nova generació de viticultors que viatgen molt més –donant a conèixer els seus nous clàssics– i als joves sommeliers que serveixen als seus restaurants aquestes noves joies a importadors i gastrònoms de mig món, fan que el món del vi, a poc a poc comenci a fixar-se en aquelles noves zones històriques i en les seves varietats tradicionals.

Al Priorat, l’Álvaro Palacios presenta amb la collita 2018 la primera anyada del seu nou vi de parcel·la La Baixada. Una petita joia que prové d’un paratge de Gratallops que fins ara havia format part de l’assemblatge de Finca Dofí i de la que s’han produït tan sols 3.000 ampolles. Un vi que amb Les Aubaguetes –en la seva quarta collita– seguirà la línia de L’Ermita i Finca Dofí que s’esgoten a l’avançada. Al Bierzo, juntament amb el seu nebot Ricardo P. Palacios, tornen a oferir Moncerbal –que no es va elaborar al 2017 per una terrible calamarsada– i de nou, com amb les collites 2007, 2011, 2013 i 2017 la parcel·la Valdafoz, comercialitzada en exclusiva per Vila Viniteca. A la Rioja Oriental, la seva 5a anyada de Quiñón de Valmira promet una fragant emoció. Després de l’escassetat de les seves collites inicials, a poc a poc la seva gran garnatxa riojana es va situant als grans restaurants i comença a seduir també als grans col·leccionistes internacionals.

A la Ribera del Duero, després d’una escassa i difícil collita 2017, els vins del 2018 d’en Peter Sisseck van tornar a les quantitats que ens tenia acostumats. Com és habitual, una forta pressió sobre la venda a l’avançada fa que els seus tres vins: PSI, Flor de Pingus i Pingus s’esgotin ràpidament. La falta de 2017 ha fet incrementar aquest desig. Un lleuger retoc en el preu del PSI –que a l’avançada no augmentava les tarifes des de la primera collita, fa 11 anys– no ha frenat la seva gran demanda. El Château Rocheyron –la seva propietat amb Silvio Denz a Bordeaux– segueix posicionant-se a poc a poc com un dels nous Saint-Émilion a seguir. A diferència de la majoria de vins de la regió, aquí el preu no puja.

Els Rioja de Miguel i Marcos Eguren es presenten amb una magnífica definició i profunditat. Per tercera vegada oferim a l’avançada un dels seus vins més refinats i de producció més limitada: Sierra Cantabria Mágico 2018 procedent d’una vinya centenària, empeltada pel seu avi entre el 1905 i el 1906. El Bosque i, especialment, La Nieta segueixen amb peticions superiors a la disponibilitat. Els seus Toro 2018 són equilibrats i estructurats. Una anyada gran a la zona, de les que recordarem amb el pas del temps.

Per tercera vegada oferim la possibilitat d’adquirir a l’avançada Contador, el vi més especial de Benjamín Romeo. L’any passat, a l’oferta afegíem La Cueva del Contador i amb la collita 2018, oferim en primícia tres de les seves “Colecciones” de producció limitadíssima: Nº1 La Liende, Nº2 El Bombón i Nº4 La Dehesa.

Aquesta és la vintena collita d’Artadi que venem a l’avançada. Els parcel·laris de Juan Carlos López de Lacalle, amb Viña El Pisón al capdavant, continuen any rere any esgotant-se. Com amb els 2017, oferim també en exclusiva per a Vila Viniteca 4 botes de la parcel·la Terreras.

A Gredos, els vins de Comando G continuen imparables. A l’escassetat de la collita 2017 s’hi suma una demanda interior i internacional cada cop més forta que obliga a repartir gairebé totes les ampolles per assignacions. Dani Landi i Fernando García segueixen realitzant una viticultura impecable per refinar encara més, si cap, els seus vins de perfum. Com a novetat, en aquesta anyada s’ofereix a l’avançada El Tamboril negre i blanc. Els 2018 prometen estar gairebé al nivell dels 2016. Els preus a l’avançada i en disponible segueixen augmentant, empesos per l’escassetat, la forta demanda i també pel fet que a Espanya amb prou feines es queda un terç de la producció.

Quarta anyada a l’avançada dels Dominio de Es de Bertrand Sourdais, encara poc coneguts pels aficionats. Els 2018 tenen una bona capacitat de guarda i el Viñas Viejas de Soria mostra una seducció excepcional.

Al Rhône, Michel Tardieu segueix elaborant grans vins. Els del sud s’han vist fortament marcats pels baixos rendiments de la garnatxa, que s’ha traduït en uns vins amb una suculenta expressió de fruita. Al nord la climatologia ha estat més benigna. Una anyada brillant que seguirà esgotant-se a l’avançada.

Hervé Bizeul és un dels personatges imprescindibles del sud de França. 2018 és una magnífica collita amb el caràcter fruita característic, un equilibri màgic i una excepcional frescor. Per primera vegada, després d’11 anyades, augmenten lleugerament els seus preus.

Des de fa anys, i en exclusiva gairebé mundial, oferim la possibilitat de comprar algunes de les desitjades ampolles de Dirk Niepoort a Douro, Bairrada i Dão. El seu blanc Coche continua essent l’estrella de la venda i esgotant-se a l’avançada.

Fa dotze anys que oferim a l’avançada tres espectaculars vins negres de disponibilitat molt limitada d’Andrea Franchetti. Dos a Val d’Orcia a la Toscana i un altre dels vessants del volcà Etna a Sicilia. Tres particulars interpretacions de dos paisatges molt diferents.

A Bourgogne, la 158a Subhasta dels Hospices de Beaune es va celebrar el 18 de novembre del 2018. La producció en aquesta collita ha estat de 828 botes, venudes en la seva totalitat i amb una recaptació total de 13.968.750 €, essent el major resultat mai abans assolit. Els preus han incrementat un 19% respecte a l’any passat, els vins negres van pujar de mitjana un 16,5% i els blancs un 20,5%. A Vila Viniteca aquest any hem comprat set botes, quatre d’elles les criarà la Maison Joseph Drouhin, dues Louis Jadot i l’última Morey-Blanc.

La campanya dels Bordeaux 2018 ha continuat en la línia habitual de les últimes collites. Una gran pressió sobre els Premier Grand Cru Classé, alguns segons i alguns châteaux concrets, i per altra banda una tranquil·litat generalitzada en la demanda dels vins menys desitjats. Després de 4 dies tastant més de 200 mostres, hem decidit comprar una bona quantitat de caixes d’una anyada que, per a nosaltres, en molts casos igualarà als 2016 i fins i tot, en alguns châteaux arribarà a superar-la. En general, els preus augmenten sensiblement aproximant-se a les tarifes dels desitjats 2016.

Hits: 154

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *