Languedoc Roussillon 2015 per Hervé Bizeul

L’anyada? El nou celler? El raïm? L’atzar?

2015, una anyada sensacional…

Explicar l’any 2015, és interrogar el misteri. Misteri d’una gran anyada, misteri de l’emoció, misteri de l’evidència. Deixant les coses clares entre nosaltres des del principi: mai una anyada m’ha impressionat tant aviat i tant intensament, ja que en comptades ocasions he tingut tantes conviccions sobre el seu futur.

“Perquè aquest misteri ens sobrepassa, intentem fingir de ser-ne els organitzadors”. Des que faig vi, no m’he pogut treure aquesta frase de Jean Cocteau del cap. Us haig d’advertir que aquesta carta no us donarà més que hipòtesis. Us adverteixo sense por que les raons per les quals els nostres vins són tan bons enguany són força misterioses. Però ho intentaré.

La primera idea, que sovint és la bona, seria de felicitar el Déu de la pluja (Varuna en el Rig Veda hindú): 600 mm entre les dues veremes, això és d’una generositat molt poc freqüent. L’abril, el maig i el juny van gaudir sobretot de la humitat justa. A l’agost dues tempestes foren providencials. Amb un mes de juliol sense ni gota, l’escenari era perfecte: el creixement de les fulles es va aturar abans del verol, senyal per a mi, d’una anyada de guarda a nivell de tanins. “L’agost va fer el most”, diuen a Bordeus, però de ben segur que és vàlid arreu. Això vol dir que una mica de pluja fa créixer en volum les baies i hi haurà vi, fruits… Al principi de la verema, el fullatge estava magnífic, el raïm perfecte i sense cap malaltia; l’any es presentava precoç. No vam patir cap episodi “Cévenols” (tipus particular de pluja que es dóna principalment a Cévennes i al Piemont Cévenol, al sud de França), com alguns dels nostres veïns del Gard o de l’Ardèche, que haurien esguerrat la festa. 

Des de fa temps, quasi 20 anys, sé que no s’ha de tenir pressa per veremar al setembre, s’ha d’aprendre a esperar. El 2015, tots els laboratoris d’anàlisi del sector anunciaven descensos ràpids i catastròfics de l’acidesa. Veremar raïms no del tot madurs, no dóna res de bo. Nosaltres vam decidir serenament, i amb bon humor, començar la verema dels blancs el 8 de setembre i el 13 les primeres vinyes de syrah.

 Vist que explico les veremes dia a dia al meu blog (http://www.closdesfees.com/blogs/), és inútil, penso, de tornar-ho a explicar en aquest escrit. Per mi, pels meus fills, qui sap si un dia, tenir el meu diari de veremes, any per any, pot ser una veritable oportunitat, una reserva d’experiència i d’informació. Per a vosaltres també. Remeneu, busqueu, si encara no ho heu fet. El que és important saber del 2015, és que més o menys a mitja verema, em vaig arriscar moltíssim, vaig decidir anar a buscar els grans terrers d’altitud abans que les vinyes més planes. Un impuls que vaig decidir després d’haver tastat el raïm, una idea estrafolària, un risc. Però creieu-me, si degustem els vins avui, la meva decisió va ser molt encertada, tant pels grans terrers de Vingrau, com pels de Chique.

closdesfeespic-baixa

Al celler, el 2015 fou un any de grans canvis. M’agradaria poder-vos ensenyar el nou celler a Rivesaltes, sobri, pràctic, elegant, chic. No sobra ni falta de res, només l’espai per treballar com somiàvem des de fa 15 anys. És veritat que veure els dipòsits abandonar el garatge històric ens va afectar emocionalment… Però sincerament, quin progrés!… Fred, calor, dipòsits termo-regulats per no tenir mai més l’angoixa de les fermentacions massa ràpides, o d’aturades de fermentació durant la nit, una nova premsa refrigerada pels blancs, un lloc ampli, una facilitat per netejar increïble, una petita reserva glacial per les criances, la vida és bella. I sobretot molt d’espai, ja ho havia dit, oi? És el problema d’haver estat comprimit en un garatge durant 15 anys…

Sincerament, els vins del 2015 estan a la cúspide. Ja en ampolla, Les Sorcières blanc i rosat arrasaran aquest estiu. Les Sorcières negre? Una bomba… De Battre 2015 magnífic, suau i perfumat. La gama clàssica, criant-se, que us proposem aquí, s’inclourà sense cap mena de dubte dins la categoria de les grans anyades a Clos des Fées. És la qualitat de la textura el que em marca més, aquesta textura sedosa de les millors anyades, però sobretot hauria de dir, el vessant enèrgic d’aquests vins, lluminosos, brillants, com si una onada de plaer els travessés. Els vins ronronegen, és això exactament. Grans gats, alguns amb força alguns més suaus-flexibles, pacífics, però tots ells preparats per llançar-se amb gràcia. No sé si es diu això que un vi ronroneja, però bé, ja està fet!

Què més dir-vos? Ah, el 2015, va ser per suposat també Wine Advocate, la famosa guia de Robert Parker. Jeb Dannuck va puntuar el 2012 a casa nostra, amb una allau de notes increïbles: 97, 96, 96, 94, 93, 92, i encara me’n deixo, no us hi capfiqueu, Le Clos des Fées guanya amb diferència la competició entre tots els cellers del Languedoc-Roussillon. Per suposat, com us podeu imaginar, això té les seves conseqüències i la demanda es va multiplicar. Alguns necessiten les puntuacions, una vegada i una altra, per descobrir el que vosaltres ja sabeu des de fa molt temps, que el Roussillon pot fer grans vins de guarda.

Hem passat molt temps pensant en la millor manera de fer les coses… És important, si us plau, que preneu un moment per entendre la nostra decisió: no augmentarem, aquest any tampoc, els nostres preus a l’avançada, invariables des de fa quinze anys, amb l’objectiu de donar-vos l’ocasió de beure els nostres vins al seu preu just. És essencial per nosaltres que la gran majoria d’ells acabin al celler dels veritables aficionats, al nostre voltant, a França, a Suïssa, a Bèlgica, a Espanya, a casa d’ells que com nosaltres: els guarden, els coven, en saben…

Per contra, els preus de sortida, ja no podem garantir-vos que els mantindrem, ja que en això hi juga l’oferta i la demanda. Si nosaltres tenim l’oportunitat de continuar tenint puntuacions tant elevades, és evident que el Clos des Fées haurà d’augmentar els seus preus, el 2012 tenint un preu de sortida de 65€, per exemple, el que és igualment raonable en el mercat dels 97 punts. La compra a l’avançada és l’ocasió de posar al celler aquests vins a preus encara abordables… La compra a l’avançada s’imposa ara més que mai.               

66600-VING-004N.web

 Descobreix tots els vins de Le Clos des Fées aquí

Hits: 35

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *