L’anyada 2016 a Alfaro, Rioja Oriental per Alvaro Palacios

La vida i l’acidesa sublim d’un any d’intensa sequera

Un hivern exemplar, de temperatures baixes, boires, gelades i pluges escasses, va donar pas a una primavera que es va mantenir, en general, molt seca. Les precipitacions de l’estiu, només al juliol amb 55 mm, les úniques aigües durant el cicle evolutiu del cep.

D’aquesta manera vam arribar a l’agost i al setembre totalment secs i amb temperatures altes. Les nits fresques, juntament a l’esforç quasi agònic de la sequera, retindrien el funcionament de les plantes el que va impedir el descens habitual de l’acidesa dels grans de raïm oferint vins vius i alegres. La garnatxa, amb la seva bona capacitat d’adaptació a les zones àrides, va prosseguir la seva lenta maduració regalant-nos grans de petita dimensió amb una extracció pròpia de les anyades mítiques.

Sintetitzant, 2016 va complir les expectatives provocades per les darreres fuetades del fenomen meteorològic d’“El Niño”. Una producció baixa i una qualitat extraordinària, amb un percentatge d’alcohol moderat, una acidesa més elevada i una major concentració, fan que aquesta collita ens anunci un llarg camí. 

El vi del 2016 crida a l’observació del misteri i a qüestionar-se el per què de les coses. Ple i sucós, corre pels nostres sentits com un bàlsam que enforteix la vida. Llarg, gairebé etern. Tanta bondat no hi cap.

 Dades rellevants:

Precipitació anual: 324 litres a la Montesa i 36 litres a Valmira.
Temperatures mitjanes: 15,7ºC
Brostada: a partir del 8 de maig
Floració: a partir del 6 de juny
Verol: a partir del 6 d’agost

Data de verema:

Quiñón de Valmira: 8 d’octubre
La Montesa: 5 a 29 d’octubre
Plácet de Valtomelloso: 4 d’octubre

Hits: 16

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *