L’anyada 2016 a Gratallops, Priorat per Alvaro Palacios

La vibrant acidesa d’un any extremadament calorós i àrid

Després d’un hivern força sec, la primavera va començar amb una mica més d’humitat, concentrant en els mesos de març a maig quasi la meitat de les precipitacions de tot l’any. L’estiu va inaugurar el que possiblement ha estat el període de sequera més extrem de la nostra experiència al Priorat. Des de juny fins a setembre només va ploure la quantitat de 35 litres. Pel que fa les temperatures, totes les estacions van enregistrar valors elevats, seguint la tendència dels últims dos anys. El pic tèrmic el vam viure a principis de setembre, quan ens va envair una intensa onada de calor que va arribar a prop dels 40 graus durant alguns dies.

Paradoxalment, en aquelles setmanes tòrrides de final d’estiu vam poder evitar una excessiva deshidratació causada per la calor, donat que els grans de raïm s’havien  antingut petits a causa de l’escassedat de pluja des del començament del cicle. La sequera de l’estiu i les altes temperatures durant la maduresa van bloquejar les plantes durant dies, parant l’evolució de sucres i la disminució de l’acidesa.

Vàrem arribar per fi a la verema amb raïm de pes escàs i en bon estat sanitari, amb una graduació moderada i una alta acidesa. Els seus vins de gran nervi i vivacitat, anticipen un alt potencial de joventut en el temps.

Dades rellevants:

Precipitació anual: 353 litres
Temperatura mitjana: 16,19ºC
Brostada: a partir del 29 de març
Floració: a partir del 24 de maig
Verol: a partir del 21 de juliol

Dates de verema:

L’Ermita: 26, 27 i 28 d’octubre
Les Aubaguetes: 24 d’octubre
Finca Dofí: del 13 al 18 d’octubre
Gratallops Vi de Vila: 2 al 20 d’octubre

Hits: 121

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *