L’anyada 2017 a Alfaro, Rioja Oriental per Álvaro Palacios

Descobreix tots els vins del 2017 de l’Álvaro Palacios a la Rioja

Una suau i avançada primavera després d’un hivern de glaçades

Com porta succeint els darrers anys, el retard en l’arribada de les estacions feu que l’hivern aparegués tard, tot i que amb intensitat, a les nostres vinyes de les faldes de la sierra de Yerga.

Les contínues glaçades, les precipitacions inusualment abundants, la neu persistent a les cotes altes del Sistema Ibèric… Tot plegat va marcar la temporada hivernal, fins que la pujada de temperatures a l’inici de la primavera va provocar un importantíssim avançament de la brotació, de 25 dies envers el 2016.

Afortunadament, les nostres vinyes no es van veure afectades per la severíssima gelada dels dies 27 i 28 d’abril, que va atacar en major o menor mesura gairebé totes les regions vitícoles més rellevants d’Europa, tot reduint la producció d’aquesta anyada a nivells que no es veien des de la Segona Guerra Mundial.

A la nostra zona de la Rioja més oriental, unes temperatures més elevades que de costum ens van portar una floració primerenca (el 20 de maig, a La Montesa i tres dies després, a Valmira) i un quallat sense problemes.

Les veremes més precoces en 20 anys

Durant la primera meitat de l’estiu, pluges seqüencials van aportar als nostres sòls l’aigua justa per al perfecte desenvolupament del cep. Vam aconseguir així un equilibri absolut de l’estrès hídric, que es va truncar l’agost: els 39 litres de pluja enregistrats aquell mes no van arribar a ser aprofitats per la planta ja que que van caure en forma de tempesta.

Es van produir llavors els primers símptomes d’estrès, que juntament amb les altes temperatures de la darrera meitat d’agost i de començaments del setembre, van forçar la planta a retenir una mica d’aigua dels gotims par tal de sobreviure. Les primeres previsions apuntaven a una reducció de la producció de l’ordre del 15% envers el total de la collita.

L’avançament general de l’anyada va provocar l’inici de veremes més primerenc dels darrers 20 anys. El dia 8 de setembre, uns 20 dies abans de les dates habituals, vam començar a recol·lectar el raïm, amb la inseguretat pròpia d’una collita tan incerta. Amb un temps estiuenc durant el dia i grans daltabaixos de temperatures nocturnes, el 12 d’octubre vam acabar de veremar les zones més elevades.

A causa de la parada de sàvia pròpia de l’estrès hídric del final de l’estiu, els raïms no van assolir nivells de sucre gaire alts. Tot i que l’acidesa va resultar lleugerament més baixa que el 2016, les nits més fresques van traçar entre la forta pell i la densa polpa de les baies, una trama mestra que conté i emmarca la gran riquesa de les garnatxes d’aquesta anyada. La sensació sorprèn per la fermesa del vi, gustós, net i d’exquisida i harmònica fluïdesa dels seus elements. És l’expressió de la força de la llum en aquest any de sol sense precedents.

Més cap amunt, a les terres del Quiñón de Valmira, la força i la subtilesa s’alien per a entregar-nos els versos més ben escrits, que narren els mil i un detalls de la naturalesa del seu entorn únic. Frescor altiva, port alçat i bellesa: un vi màgic que provoca l’emoció i atura el moment. L’estat físic de la vinya transcendeix als odres de vi com a bàlsam de vida.

Descobreix tots els vins del 2017 de l’Álvaro Palacios a la Rioja

Hits: 35

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *