L’anyada 2017: entusiasme a Bourgogne

Per Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB)

L’anyada 2017 a Bourgogne va causar un estat d’ànim generalitzat a mig camí entre l’alleujament i el bon humor, ja que va superar les expectatives dels viticultors. L’any va transcórrer de pressa, molt de pressa, i la verema va començar a finals d’agost amb bona qualitat i quantitat. Després d’una sèrie d’anyades caracteritzades per les inclemències meteorològiques –especialment la del 2016–, la regió de Bourgogne va recuperar els seus rendiments òptims, tot i que la tendència a la resta de França va seguir a la baixa.

La campanya va començar sense treva! Un clima temperat entre el final de l’hivern i l’inici de la primavera va conduir a una brostada primerenca i ràpida. Des de mitjans d’abril, uns pocs dies van ser suficients per veure les primeres fulles als ceps (suposant un avançament d’entre 7 i 10 dies envers la mitjana del període comprès entre 1994 i 2016). Des d’aquell moment, les plantes es van desenvolupar a una velocitat vertiginosa gràcies a un temps assolellat, calorós i a unes pluges més que benvingudes. La presència de malalties va ser discreta, raó per la qual el nombre d’intervencions a la vinya va ser molt reduït durant tota la campanya.

De tota manera, no hi va haver ni un moment de tranquil·litat, la vinya va continuar marcant el tempo. Tot plegat va succeir ràpidament: a mitjans de juny els ceps ja estaven en plena floració i els primers raïms van aparèixer de seguida. La precocitat de l’anyada es confirmava (amb un avançament d’una setmana i 10 dies respecte a la mitjana del període comprès entre 1994 i 2016), tot presagiant unes veremes primerenques, cap a començaments de setembre.

Durant els mesos d’estiu, es van succeir alguns períodes d’intensa calor, amb alguns episodis de meteorologia força variable; així i tot, la maduració continuava a un bon ritme.

El 23 d’agost es van veremar els primers raïms al sud de la regió destinats a l’elaboració del Crémant de Bourgogne, fet que va suposar un avançament de dues setmanes en comparació a una anyada clàssica. Les veremes van continuar desencadenant-se ràpidament de sud a nord amb tan sols alguns dies de diferència. Que els raïms fossin utilitzats per a elaborar vins tranquils o espumosos era irrellevant; només el grau de maduració de la fruita determinava la data de verema.

A grans trets, les varietats blanques van aconseguir aquest punt abans que les negres, i només es van veremar aquells raïms amb un perfecte estat sanitari i de maduració. La delicada pinot noir requeria més paciència. Durant la primera quinzena de setembre, va arribar una meteorologia més pròpia a de la tardor. L’amenaça de pluja va ser un altre factor a considerar a l’hora de seleccionar el moment ideal per veremar. El gruix de la verema es va concentrar durant les dues primeres setmanes de setembre.

L’únic moment compromès va ser la lleugera gelada primaveral a la regió del Châtillonais i a una part de Chablis i Mâcon. Deixant petjada en aquells cellers més afectats, els que ja van patir les gelades de 2016.

Finalment, la collita 2017 a Bourgogne va brindar tant quantitat –sinònim de tranquil·litat per a molts– com qualitat.

Hits: 61

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *