L’anyada 2018 a Corullón, Bierzo per Ricardo P. Palacios

La meravellosa anyada de la recuperació del pols climàtic normal

Al Bierzo, una tardor i un hivern normals solen ser humits i freds. La primavera acostuma a mostrar-se moderadament humida i temperada, amb un final molt plujós. El juliol i l’agost, en canvi, destaquen per la sequera i per un clima marcadament mediterrani.
Quant feia que no gaudíem d’aquesta normalitat? Potser cinc anys! Finalment, aquest 2018 ens va portar bones pluges, més de 950 litres en total.

Ja els 298 litres caiguts en els mesos posteriors a la verema de 2017 anticipaven l’extremadament plujós 2018, si més no comparat amb l’anyada precedent.
Alguns valors il·lustratius: els tres mesos d’hivern van sumar més de 357 litres; a la primavera, comptabilitzem 138 litres; i només el juny de 2018, més de 116. En contrast amb aquests valors, al juliol i agost no vam registrar cap pluja a Corullón. La pluviometria no es va recuperar fins a les tempestes de finals de l’estiu.

Les temperatures també van acompanyar aquest pols recognoscible, tan propi del clima del Bierzo. Un hivern cru i amb grans nevades va ser succeït pel típic període d’alts i baixos tèrmics. El fred va persistir fins a fer complir el tradicional refrany que fa referència al 40 de maig.

Explosió de contagiosa vida

Aquestes condicions tan adequades a cadascuna de les estacions van retornar a la flora a un estat de vida inusual, com gairebé no recordàvem. El perfecte encadenament de les floracions de totes les espècies de plantes va provocar una inusitada exuberància vegetal, una explosió compassada d’ametllers, dents de lleó i el bruc, de roselles i ginestes, de les estepes i les gatoses feréstegues, del llampant castanyer…

També el cicle vegetatiu de la vinya va arrencar al seu temps, i la planta va anar desenvolupant-se amb una gracilitat contagiosa. La veritat és que, cap al final de la primavera, aquest míldiu que sol insinuar-se només lleument, va insistir a establir-se amb persistència. Als costers de Corullón, vam haver de lluitar-hi amb força: és el que se’ns exigeix a tots els que fem viticultura ecològica.

Mentre les tempestes —tres d’elles de calamarsa— ens tenien alerta i sense treva, les vinyes semblaven beneficiar-se de la frondositat del paisatge. El camp estiuenc va esdevenir bellesa natural.

L’expansió de l’entusiasme

Any rere any al Bierzo, i ja en són 20 els que sumen la nostra experiència, suposa un nou i especial repte. Moltes vegades sentim fins i tot quelcom similar a partir de zero. Aquest 2018 la sensació va tornar a ser d’admiració i respecte davant la sobirania de la Natura, que ens va concedir uns vins d’estructura inigualable, d’aclaparadora maduresa fenòlica.

La seva personalitat és tan diferent de la del 2017, que tanta singularitat sorprèn. Semblen penjar del fil de l’acidesa, fi i fortíssim a un temps, fet d’aigua i nervi, de tenacitat i encant. És una riquesa que desborda, un poder que resideix en un entusiasme expansiu, dotat del caràcter eruptiu que neix aquest any 2018 dels ceps de Corullón.

Un abans i un després

El vi de la vinya de La Faraona, a dalt del tot del Ferro, revela tota la grandesa de l’univers del vi noble. Beguda de deesses i déus que assoleix la força i la màgia especialment il·luminada.

Exuberant i molt compost, és un prodigi de les riqueses del cep, on les fruites i les seves pells de terra septentrional i la cremositat làctica, ens embolcallen englobant el moment de les sensacions més intimes, una emoció pausada, un estat reconfortant i privilegiat.

Dades rellevants
Precipitació anual: 952 litres.
Temperatura mitjana: 12,24°C.
Humitat mitjana anual: 80,03%.
Hores de sol: 3.192,69.

Brostada
Corullón: del 28 de març al 20 d’abril.
Moncerbal: 9 d’abril.
Las Lamas: 11 d’abril.
La Faraona: 20 d’abril.

Floració
Corullón: del 20 de maig al 15 de juny.
Moncerbal: 1 de juny.
Las Lamas: 5 de juny.
La Faraona: 15 de juny.

Verol
Corullón: del 2 d’agost a l’1 de setembre.
Moncerbal: 10 d’agost.
Las Lamas: 14 d’agost.
La Faraona: 18 d’agost.

Dates de la verema
Pétalos: del 8 de setembre al 10 d’octubre.
Corullón: del 8 de setembre al 4 d’octubre.
Fontelas: 23, 27 i 28 de setembre.
Valdafoz: 1 i 2 d’octubre.
Moncerbal: 19, 20 i 22 de setembre.
Las Lamas: 22, 26 i 29 de setembre.
La Faraona: 1 d’octubre.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE RICARDO P. PALACIOS AL BIERZO AQUÍ

Hits: 135

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *