L’anyada 2018 a Gratallops, Priorat per Álvaro Palacios

La sensació de feliç retorn a paràmetres normals de referència històrica

La primera meitat de l’any va ser la més plujosa des de temps immemorials. El gener no acostuma a regalar pràcticament cap precipitació als costers del Priorat, però el 2018 va començar amb una quantitat notable de pluja, que va obrir la porta a un hivern i a una primavera extraordinàriament humits.

Els registres hivernals van ser molt alts —65 litres al febrer, amb neu a finals de mes, i uns altres 42 litres al març—, però sens dubte el zenit de precipitacions va arribar amb l’apogeu de la primavera: 63 litres a l’abril i 81 al maig. Per fi, una feliç tornada als valors mitjans de la sèrie històrica del clima al Priorat!

L’inici del juny és per a ser recordat. Encara ens sembla sentir l’alegre borbolleig de mil rierols baixant entre alzinars lluminosos i netes làmines de pissarres. L’estiu feia les seves primeres passes amb l’ambient sa de la terra satisfeta. Setmanes seguides de claredat excepcional van anar obrint camí al progressiu increment de les temperatures. Unes pluges puntuals i molt agraïdes a mitjan juliol van ajudar a contenir-les momentàniament, però poc després la calor es va imposar definitivament.

La recta final d’una sana maduració

A l’agost l’aire es va omplir de la sequedat mediterrània tan pròpia dels nostres costers de llicorella. Per fortuna, l’entrada de la brisa de llevant va pal·liar l’efecte d’unes temperatures que alguns dies van superar els 35 graus. Començat el setembre, aquesta tònica encara es va prolongar diverses jornades, però a partir del dia 12 la calor va marxar gairebé de cop, de la mà d’una freda humitat.

I aquí va ser on comencem a planificar la verema, que a L’Ermita tindria lloc un mes més tard. Els nostres preciosos gotims es desenvolupaven amb una maduresa que fregava la perfecció i a principis d’octubre vèiem molt a prop el moment de començar la recol·lecció.

El raïm ja tenia un grau Baumé més que suficient i, atès que la previsió meteorològica anunciava aigua per a la segona setmana d’octubre, vam decidir esperar fins que les precipitacions compensessin l’equilibri de sucre i acidesa. Així va ser: el dia 14, 75 litres de generosa pluja van ruixar les vinyes de La Baixada i L’Ermita.

L’excepcional verema del 2018

El 17 d’octubre vam recollir la vinya vella de Les Aubaguetes i el matí del 18, la de L’Ermita. Meravellosament dotada i saludable i pletòrica de suc en harmonia ideal. I veremada tot just abans d’un altre episodi de precipitacions intenses. Una conjunció d’encerts i atzars resumits en una fruita com feia anys que no n’obteníem.

El Gran Vi

Un exemplar color intens ens anuncia una dimensió i una robustesa extraordinàries. El portent de la seva boca i el seu gran cabal se sostenen alçats per una acidesa insòlita. Armat per la seva estructura fenòlica, una alegre evocació de vegetabilitat mediterrània, fresca i emocionant, insinua alegria i vitalitat. Enigmàtica energia com només la sap exposar el sublim dictat de la naturalesa i la vida.

Dades rellevants
Precipitació anual: 460,5 litres.
Temperatura mitjana: 15,30 °C.
Humitat relativa mitjana anual: 63,25%.
Hores de sol: 4.400.
Brostada: a partir del 13 d’abril.
Floració: a partir del 28 de maig.
Verol: a partir de l’1 d’agost.

Dates de les veremes
L’Ermita: 18 d’octubre.
Les Aubaguetes: 13 i 17 d’octubre.
La Baixada: 2 i 9 d’Octubre.
Finca Dofí: del 3 al 23 d’octubre.
Gratallops Vi de Vila: del 29 de setembre al 24 d’octubre.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA D’ÁLVARO PALACIOS AQUÍ

Hits: 261

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *