L’anyada 2020 a Douro, Bairrada i Dão per Dirk Niepoort

Relat d’any vinícola i verema 2020 – Douro
L’any 2020 va començar plujós, novembre del 2019 va ser un mes que semblava ser un bon auguri per a la reposició de les reserves d’aigua del sòl, però malauradament el va seguir un hivern més càlid des del 1931, sent febrer el mes més calorós en comparació amb l’any anterior. Els mesos de març i abril van portar algunes precipitacions que, juntament amb les temperatures mitjanes normals, van fer que els ceps brotessin sota unes condicions favorables, un bon quallat en general, amb algunes varietats molt per sobre de la mitja, com la pinot noir, la tinta amarela i la touriga franca. El mes de maig va ser, en part, molt similar a l’any passat (2019), molt calorós i amb valors de precipitacions molt baixos, la qual cosa va fer que el cep creixés bé, amb molta salut i que aconseguís el número màxim de gotims. A aquest el va seguir un juny molt fresc, respecte a maig i molt sec, la qual cosa va provocar que el cep ralentís una mica el seu creixement vegetatiu, amb uns índex sanitaris fantàstics per la falta de pluges. El mes de juliol va ser força complicat, el més calorós des del 1931. A causa retard fenològic del cep i a les elevades temperatures diürnes i nocturnes, amb 3 períodes d’onades de calor que van escaldar al voltant del 50% dels gotims als ceps de menor densitat/major exposició al sol, com en el cas de les vinyes velles on el percentatge pot haver sigut superior al 50%, mentre que les vinyes noves, més vigoroses i amb una canòpia major, no es van veure tan afectades per les onades de calor.

Relat d’any vinícola i verema 2020 – Bairrada
L’any 2020 es va caracteritzar per uns valors elevats de precipitació i temperatura. Ha estat un hivern rigorós, llarg, amb pluges molt abundants, una primavera gairebé inexistent i un estiu molt suau i unes setmanes molt caloroses amb temperatures al voltant dels 30-35ºC, la qual cosa ens va dificultar el control de malalties i la maduració del raïm. Vam iniciar els nostres tastos sensorial a mitjans d’agost, com és tradició per les vinyes, observant i tastant el raïm i comprovant el raïm i comprovant l’aspecte sanitari. Amb la maduració desitjada, comencem la nostra verema el 24 d’agost amb bon temps. Dies suaus i poc humits, per la qual cosa vam arribar a la conclusió que hauríem de treure el raïm el més aviat possible de la vinya, la podridura s’estava assentant. Així vam finalitzar la nostra collita el 17 de setembre, en un any molt difícil. Es por concloure que novament es va veremar abans que la resta de viticultors/productors de la regió.
L’any 2020 ha tingut un hivern llarg i rigorós amb precipitacions molt elevades, una primavera gairebé inexistent i un estiu molt suau, però amb algunes setmanes amb temperatures altes, al voltant dels 30-35ºC, el que ens dificultava el control de malalties i la maduració del raïm. Vam concloure que hauríem de collir raïm el més aviat possible de la vinya, la podridura s’estava assentant. D’aquí que hi hagi pics de gran volum de recepció de raïm. Així que vam acabar la nostra verema el 17 de setembre, en un any molt difícil, on els vins blancs tenen una gran acidesa i una frescor única amb graus entre 11,5 i 12,5; els vins negres en la nostra opinió són fins, elegants i amb menor graduació alcohòlica.
Va ser un bon any, malgrat totes les dificultats a la qual ens vam enfrontar al llarg del cicle i vam aconseguir els objectius proposats per la direcció de Niepoort.
Esperem que l’any 2021 sigui molt diferent al 2020. Una vegada més, la Naturalesa ha demostrat que és ella qui mana i no l’ésser humà.

Relat d’any vinícola i verema 2020 – Dão
Va ser un hivern rigorós, llarg, amb precipitacions molt elevades, una primavera gairebé inexistent i un estiu molt suau, amb alguns dies molt calorosos amb temperatures al voltant dels 33-38ºC, la qual cosa ens dificultava el control de malalties i la maduració del raïm. Vam iniciar els nostres tastos sensorials per les vinyes a mitjans d’agost com ja és tradició, observant i tastant el raïm i comprovant l’aspecte sanitari.
Amb la maduració desitjada, vam iniciar la nostra verema el 25 d’agost amb bon temps i dies temperats i lleugerament humits. Així vam acabar la nostra verema el 24 de setembre, un any molt difícil, amb acidesa excel·lent, graus entre 11,5 i 12,5, que en la nostra opinió tenen vins fins, elegants i amb un excel·lent potencial de criança en barrica i botes. On el perfil pur de NIEPOORT té tot el potencial per al creixement de Dão en un futur pròxim.
Es pot concloure que l’any 2020 va ser un any sec i molt difícil en termes de control de malalties. Va ser un any amb més tractaments respecte l’any anterior, la qual cosa va provocar l’aparició d’alguns brots de malalties, que van aconseguir controlar. A causa d’uns dies de molta calor, els raïms van madurar abans, per la qual cosa vam anticipar l’inici de la verema. La verema dels blancs va començar el 25 d’agost i va finalitzar amb el vins negres el 24 de setembre.
Va ser un bon any, malgrat totes les dificultats a les quals en vam enfrontar al llar del cicle, ja que van aconseguir els objectius proposats per la direcció de Niepoort. Així, vam obtenir vins amb una acidesa equilibrada, amb un grau alcohòlic dins del que volíem, aconseguint mantenir la frescor i l’elegància. Els vins van tenir fermentacions regulars i actualment estan envellint en botes velles.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE NIEPOORT

Hits: 52

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *