L’anyada 2020 a Toscana i Sicília per Andrea Franchetti

Tenuta di Trinoro 2020

18 de setembre 2020
Sortim d’hora al matí i ens dirigim a les vinyes; l’aire ja s’està escalfant. Arribem a les fileres més properes de fruiters assotats per un vent del sud que manté l’estiu suspès a la vall. Agafo unes baies de merlot, no tenen molt de gust, és massa d’hora i la fruita està dolça i plana. El vent es fa més fort cada dia, al voltant del 30 de setembre veig algunes àrees amb gotims de fruites que es comencen a pansir. Llavors el vent es torna ensordidor; la pluja esclata i comença a caure forta sobre els ceps i es manté així durant els tres dies següents. Quan s’atura, l’aire s’ha refredat, tota la vall s’enfosqueix una mica sota el sol: crec que la temporada finalment s’ha acabat. Esperem dos dies a que els raïms s’assequin, després tornem a les vinyes, tastant-les de nou; aquesta vegada abunden les aromes. Altres persones s’acosten i ens acompanyen des del celler mentre ens parem a les vinyes assaborint aquestes baies acostumant-nos als nostres primers sabors de maduresa aquest any.

3 d’octubre, 2020
Comença la nova collita de merlot segons la data prevista. Estem recollint una bona quantitat de fruita.  Al celler, els enòlegs van per feina i es fan càrrec de la primera recollida de raïm de la nostra anyada 2020. La gent del celler és molt bona. Es mouran ràpidament a partir d’ara a mesura que s’intensifiqui la verema, discernint i separant la verema en dipòsits, cada un ple de most de la vinya d’origen. Aquests primers merlots emeten bones aromes: primer han absorbit la sequera, després el fred i més tard la pluja. Mentre arriben més veremadors pel matí, em dirigeixo a les vinyes més altes per a tastar les baies; estan congelades, a tot arreu es creu que estan madures; al dia següent hem acabat de recollir-les totes. Hi ha una pausa abans de que els nostres ceps de cabernet franc estiguin llestos. Durant uns dies, la pluja cau escassament sota la tènue llum del sol, fins el 6 d’octubre.

6 – 10 d’octubre, 2020
Tots els sòls estan molt humits, però un sol més fort crema les vinyes; caminant sobre el fang brillant a les parcel·les de cabernet franc, els raïms semblen ja madurs, totes les files estan madurant ràpidament, en la seqüència habitual d’aquesta finca. Cridem a l’equip per collir en un clima fred i incert i per continuar durant dies amb llum alterna mentre que grans núvols es precipites sobre nosaltres. Els raïms té millor gust cada dia; som els primers en arribar a les vinyes més altes, per davant de l’equip de verema. Aquestes parcel·les són les últimes i són fonamentals per a nosaltres cada any per la seva qualitat especial: el 10 d’octubre portem aquests raïms al celler. Aquest any plujós, el cabernet franc mostra una maduresa brillant i intrèpida. És el resultat de l’arribada primerenca de la calor al setembre, després les pluges i més tard els raigs de sol.

7 de desembre, 2020
Tots els vins han fermentat de forma segura a les botes; estem preveient com seran aquests vins quan els obrim el proper febrer.

19 de febrer, 2021

La lluna està en el seu primer quart: tenim una llarga i doble fila d’ampolles a la taula de degustació. Cadascuna prové d’un dipòsit que es va omplir durant la verema de l’any passat. Tots els matins tastem i reservem els millors vins per assemblar el nostre Tenuta di Trinoro 2020; les ampolles ara es redueixen a sis: quatre de cabernet franc i dos de merlot. Fa fred fora, però hi ha aquesta dolçor distant a l’aire, com succeeix tots els anys al febrer quan surt la lluna. Es percep una brisa de primavera fins i tot al mig del clima fosc de l’hivern. Assemblem els quatre vins de cabernet franc i fem una criatura impressionant, salada, concentrada, un volcà en erupció.

El cabernet franc del darrer any ha sobreviscut a les pluges amb el greix intacte. Intentem afegir un percentatge de merlot de les millors vinyes, però això només ens dona un tipus de vi fàcil pel dia a dia; ho intentem de nou, reduïm la quantitat de merlot a la meitat, després novament a la meitat. Ara el líquid és potent al paladar, amb un final llarg a la boca. Després comptem la quantitat de vi que hem utilitzat per fer aquest any Tenuta di Trinoro i ens adonem que equival aproximadament a la meitat del que fem cada any: no tindrem més de 6.000 ampolles. Seiem a les nostres cadires del laboratori del celler i mirem per la finestra com la neu del terra s’endureix en l’ataronjat vespre, i també ens adonem que estem una mica borratxos.

Passopisciaro 2020
L’estiu de 2020 va ser moderat amb pluges i en general amb mal temps; a finals del mes de juliol va tornar la calor, fins les pluges del 10 d’agost i finalment les de principis de setembre. Més tard, després que fermentessin els mostos de blanc i tots marxessin a la platja amb la majestuosa muntanya sota el sol, va arribar la pluja acompanyada d’una petita calamarsa; un vent del nord va xiular tota la nit i el primer d’octubre el fred esperat va caure sobre les ciutats i els pobles. Durant gairebé un mes, el cel es va mantenir aclarit i a partir del 14 d’octubre tots els raïms negres van començar a madurar. La primera en arribar al celler va ser la cesanese d’affile, més sensible a les temperatures de mitjans d’octubre. Era el 25 d’octubre quan, després de diferents tastos a la vinya, també madurava la petit verdot, els raïms portaven amb si aromes d’espècies orientals i una barreja de gerds cruixents, amb la conseqüència del màxim equilibri a la boca a l’alba del 26 d’octubre, on vam haver de cridar a més recol·lectors de les vinyes veïnes per assegurar-nos de no perdre aquell moment. Fosc, intens i complex, Franchetti 2020 serà un vi de llarga criança, després del meu darrer tast a mitjans de maig esperem assemblar ⅔ de petit verdot i ⅓ de cesanese.

Hits: 39

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *