I ara, què és el luxe?

I ara, què és el luxe?

Per Matoses Estic d'acord amb el meu estimat Jesús Terrés quan afirma que el plaer és una pàtria. Però, quines són les seves fronteres? I la seva bandera? Què regeix la seva Constitució? Unes preguntes que cobren més sentit en aquests temps on el futur no hi cap en els contenidors del passat. Ha canviat la pandèmia la nostra percepció del plaer? I del luxe? Què és el luxe ara? Un menú degustació de vint plats en un entorn amb pompa i un exquisit servei de sala? Una fogassa de pa candial i…Llegir més
Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Bordeaux 2019 per Château Lafleur

Fa uns anys, hauríem presentat com atípiques les condicions climàtiques de l'any 2019. Avui tenim clar que aquestes condicions són la nova normalitat! Les condicions climàtiques dels últims quatre anys són bastant similars, amb importants factors recurrents: - L'absència d'un "veritable" hivern. - Una primavera molt primerenca. - Un estiu calorós i molt sec. Som molt conscients d'aquesta important evolució climàtica. El saludable sentit comú i la intuïció del vigneron ens ajuda a adaptar i afinar, juntament amb el nostre equip, les nostres pràctiques vitivinícoles. Estem molt orgullosos de presentar-vos els nostres vins nobles de…Llegir més
Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

Côtes du Roussillon 2019 per Hervé Bizeul

M’ha calgut, ho confesso, força temps per escriure aquesta oferta a l’avançada de l’anyada 2019. No obstant això, els mosts amics meus, els mosts... Vaig començar força bé, content d’explicar-vos l’anyada, l’estrès hídric ideal d’estiu, les veremes i les fermentacions que, a poc a poc, em feien pensar en les passarel·les, els camins que es fan clars a mesura que avancem. I després va arribar el confinament i l’incertesa. Què passarà demà? Podem fer com si res hagués passat, omplir el celler amb grans ampolles pels dies de sol que vindran, per les…Llegir més
Toscana i Sicília 2019 per Andrea Franchetti

Toscana i Sicília 2019 per Andrea Franchetti

Tenuta di Trinoro 2019 2019: la collita de maduració més tardana dels darrers deu anys La primavera va ser freda, amb un mes de maig que amb prou feines va existir. El 7 de maig hi va haver una gelada que ens va obligar a passar tota la nit encenent més de 9.000 torxes a les nostres vinyes plantades a menor altitud, per evitar danys durant la floració. Tot seguit va arribar un prolongat període de fred que va retardar la floració, especialment per a la sémillon blanc i la merlot. Vam obtenir uns raïms…Llegir més
A la recerca i captura del gust del lloc

A la recerca i captura del gust del lloc

Per Dominique Roujou de Boubée Els que em coneixeu, ja sabeu que vaig caure a la marmita (de vi) quan era petit. I el que vaig trobar a dins em va fascinar de tal manera que vaig decidir dedicar-me professionalment a aquest món. Dins estava amagat el concepte de terroir. Al llarg dels anys, aquest concepte ha vibrat dins meu de diverses maneres. Va ser primer l’aspecte romàntic del terroir el que em va seduir, per després deixar pas a l’aspecte científic. I poc a poc, madurant, vaig entendre que tot estava connectat,…Llegir més
Sierra de Gredos 2019 per Daniel Landi

Sierra de Gredos 2019 per Daniel Landi

La silenciosa saviesa de la natura se’ns escapa entre les mans, amb prou feines fregant les seves raons. 2019 ha estat l’any més difícils de tots els coneguts. Un any marcat per una sequera històrica, un any de set i calor que va acabar, en un gir maquiavèl·lic, amb grans pluges a la verema. Tan poc durant tot l’any i tant al final! L’absència i l’excés. La vinya és font d’inesgotable generositat i esforç. Vinyes que, contra tota raó, ens entreguen una bondat incomprensible, com si d’una mare es tractés. No és un…Llegir més
Douro, Bairrada i Dão 2019 per Dirk Niepoort

Douro, Bairrada i Dão 2019 per Dirk Niepoort

Informes de la verema L'antic museu del Vale de Mendiz va ser adquirit per Niepoort el 2003 i convertit en un celler exclusivament per vinificar els vins d’Oporto. La separació en dos centres de vinificació va ser intencionat, ja que permet processos dedicats i optimitzats un per als Oportos i un altre per als vins del Douro. La finca Quinta de Nápoles té unes 30 hectàrees de vinyes. Els ceps estan situats a una altitud de 180 a 250 m i l'edat oscil·la entre els 26 i els 80 anys. Quinta de Nápoles està situada a la riba esquerra del riu Têdo, i…Llegir més
Ribera del Duero 2019 per Bertrand Sourdais

Ribera del Duero 2019 per Bertrand Sourdais

2019, anyades que acaben en nou… Com moltes de les anyades que acaben en nou, 2019 és, amb diferència, la millor de les anyades de Dominio de Es. Un clima bastant sec, dues onades de calor…, i una vinya que malgrat això no va donar senyals de cap mena d'estrès. Avui encara és difícil de comprendre-ho. Potser l'abundància i la generositat amb les precipitacions de l'any 2018 van tenir alguna cosa a veure… L'herència del clima del 2018 creuat amb el clima sec del 2019 ha donat llum a una gran anyada. De l'1 de…Llegir més
Sobre la bondat gastronòmica i les seves circumstàncies

Sobre la bondat gastronòmica i les seves circumstàncies

Per Toni Massanés La pregunta que ha guiat tota la meva carrera, perquè sempre l’he creguda fonamental de la gastronomia, és: Què fa que les coses siguin bones? De fet, m’he dedicat a intentar respondre-la. I també a contestar-ne una altra que és en gran part complementària: Què fa que les coses ens agradin? Tot plegat, des del punt de vista més filosòfic, però també de la seva translació pràctica. Vull dir: Què hi hem de posar? Què hi hem de treure? Què hi hem de fer? Quin és el secret alquímic que…Llegir més
Rioja 2019 per Marcos Eguren

Rioja 2019 per Marcos Eguren

Va començar el cicle del 2019 amb una quantitat normal de pluja a la tardor, arribant a acumular-se, fins a primers de desembre, uns 150 litres per metre quadrat, lleugerament inferior a la mitjana. L'hivern es va desenvolupar fred i amb unes precipitacions normals, acumulant-se durant els mesos de desembre, gener i febrer. El mes de març va començar extremadament sec i fred. L’abril amb temperatures fresques, iniciant-se la brostada els primers dies del mes. La nit del 12 al 13 d'abril van baixar les temperatures per sota de 0ºC, apareixent i afectant…Llegir més