Dominical 04/01/2015 – Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005

Dominical 04/01/2015 – Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005

REX VINORUM Els vins de Tokaj es disputen el pòdium mundial dels dolços amb els d'altres regions mítiques com Sauternes, Xerès, Porto, Madeira o Mosela. Si la història comença el 1616, és a principis dels 90 quan bodeguers i inversors d'altres països comencen a comprar al govern hongarès els cellers i vinyes que havien nacionalitzat als anys 40. Així, la família Álvarez –de Vega Sicilia i Alión– adquireix un celler i vinyes i neix Oremus. Amb les varietats furmint, hárslevelü i muscat de lunel de raïms sobremadurats i atacats per la podridura noble…Llegir més
Banyes, vi natural i sobrassada

Banyes, vi natural i sobrassada

Per 4Kilos Vinícola Sergi Caballero i Francesc Grimalt de 4Kilos Vinícola juntament amb Eloi C. Perelló de Château Paquita i Bàrbara Mesquida de Mesquida Mora reflexionen sobre el vi natural. 4Kilos Vinícola El celler 4Kilos Vinícola va néixer a Mallorca el 2006 de la mà de Francesc Grimalt i Sergi Caballero. El primer és enòleg i conegut per haver recuperat la varietat autòctona callet. Caballero és músic, soci fundador i codirector del festival de música avançada i art multimèdia Sónar. El nom del celler es va inspirar en la inversió inicial en pessetes (4 milions) que van…Llegir més
Dominical 28/12/2014 – El Microscopi 2013

Dominical 28/12/2014 – El Microscopi 2013

SOLIDARI Irene Alemany i Laurent Corrio es conegueren estudiant enologia a la Borgonya i a finals dels 90 decidiren anar-se'n a viure junts al Penedès. Amb unes vinyes del pare d'ella elaboraren un vi que trencaria esquemes, el primer Sot Lefriec. Dos nens, 15 veremes i el 2012 aparegué la malaltia. Després de superar un càncer de mama, la Irene va decidir elaborar un vi negre especial per a recaptar diners per a l'adquisició d'un microscopi per a L'Institut Oncològic de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. El Microscopi 2013 és directe i cru. I…Llegir més
Alguns grans moments a restaurants i cases de menjar. Recordant el 2014.

Alguns grans moments a restaurants i cases de menjar. Recordant el 2014.

El millor record del 2014 El darrer àpat amb Jean Luc Figueras. Flors de carbassó i espardenyes de mar El millor plat de pernil del món Restaurante Jaylu de Sevilla Els pèsols Jean Luc Figueras Jean Luc Figueras Nandu Jubany de Calldetenes Koy Shunka de Barcelona Restaurante Askua de València Disfrutar a Barcelona Pèsols amb camagrocs i tòfona a Tickets Restaurante Alameda a Fuenmayor   Els tomàquets Quique Dacosta de Dènia Casa Escartín de Calatayud Restaurante El Padre de Madrid Els Casals de Sagàs   Les millors patates fregides & Co Restaurant Cal…Llegir més
Les millors ampolles del 2014

Les millors ampolles del 2014

Algunes de les ampolles més emocionants que hem gaudit aquest 2014. Negres Clos Mogador 1989 Clos Martinet 1989 Clos Dofí 1989 Clos Erasmus 1989 Chave L'Hermitage 2009 Château Rayas Châteauneuf-du-Pape 1998 Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2008 Flor de Pingus 1995L’Ermita 1993 Jaboulet Hermitage La Chapelle 1978 Jaboulet Hermitage La Chapelle 1990 Marqués de Murrieta Castillo Ygay Reserva 1954 Château Grand Puy Lacoste 1982 Château Lagrange 1982 Château Mouton Rothschild 1982 Château Latour 2000 Domaine Trapet Chambertin Grand Cru 2010 Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 2003 (Magnum) Viña Real…Llegir més
Mitificar allò perdut? Els unicorns del vi

Mitificar allò perdut? Els unicorns del vi

Per Víctor Franco No només de raïm fermentat s’alimenta el vi i no només de vi viu l’home. Dins de cada ampolla també hi trobem cultura i civilització, així com esnobisme. I reconeguem-ho, molts dels consumidors o entesos del vi som mitòmans. Quan comencem a apassionar-nos per ell devorem tot bon llibre que ens explica històries ocultes rere d’una etiqueta, revelades anys més tard, com qui troba el mapa del tresor. Ens apassiona un bon conte! Autors com Alexis Lichine amb les seves històries bordeleses, les descripcions de la vida borgognon de Clives…Llegir més
Dominical 21/12/2014 – Château d’Yquem 2003

Dominical 21/12/2014 – Château d’Yquem 2003

OR Pocs vins blancs al món desperten tanta passió com el mític Château d’Yquem. Tot i que el dolç no està de moda –i els Sauternes tampoc– el blanc més desitjat segueix transmetent felicitat cada cop que s’obre una ampolla i es gaudeix un petit xarrup. La seva capacitat de guarda –centenària a les millors anyades– és un dels ingredients que el fan tan especial. Château d’Yquem 2003 comença a estar operatiu onze anys després de la collita. Un vi intens d’anyada molt càlida que olora a meló madur, préssec, pinya en almívar,…Llegir més
El món a RAC1: Un final ben dolç

El món a RAC1: Un final ben dolç

  El passat 17 de desembre, Quim Vila, propietari de Vila Viniteca, va visitar els estudis de RAC1 per participar al magazine matinal de Jordi Basté, El Món a RAC1. Aprofitant l'arribada del Nadal, Quim Vila va recomanar una sèrie de vins dolços per acompanyar les postres, caves per fer-nos un homenatge, caves que no són caves, i blancs i negres que no es poden passar per alt. Aquest és el llistat de propostes: Caves Mont-Marçal Brut , 6,20 € Alsina & Sardà Brut Nature Reserva, 7,95 €     Huguet Gran Reserva Brut Nature 2007, 11,75 € Ferret Brut Nature Gran Reserva 2009, 13,45 € Rovellats…Llegir més
Són foranes o autòctones? Una distinció matisada

Són foranes o autòctones? Una distinció matisada

Per Víctor de la Serna Em preguntava en Quim Vila si en lloc de referir-nos als ceps autòctons no seria més prudent anomenar-los tradicionals, i em sembla que efectivament la frontera entre allò que és autòcton i allò que és importat està a bastants casos mal definida. I cada dia es complica un mica més la cosa, des que s’ha generalitzat la identificació genètica de les diferents varietats. (A les que els tradicionalistes donàvem més bé el seu vell nom de castes, com encara diuen els portuguesos, però des que aparegué Podemos ens…Llegir més
Dominical 14/12/2014 – Pago de Carraovejas 2012

Dominical 14/12/2014 – Pago de Carraovejas 2012

PAGO DE CARRAOVEJAS A la història del vi espanyol, pocs cellers han tingut un ascens tan fulgurant com Pago de Carraovejas. El seu cas d’èxit –que s’estudiarà a les escoles d’enologia, negocis i màrqueting– es gràcies a la feina desmesurada i a la cerca de la màxima qualitat de José Mª Ruiz, que fa 27 anys adquirí una parcel·la a Peñafiel per a elaborar un vi molt especial pel seu restaurant segovià. Avui amb el seu fill Pedro al capdavant i augmentant –si es pot– l’obsessió per aconseguir els millors raïms, presenten el…Llegir més