Passopisciaro 2014 per Andrea Franchetti

L’anyada 2014

La curta durada de la verema de la verema 2014 a l’Etna ja ens mostra que es tracta d’una anyada excepcional. Prop del 20 d’octubre, els raïms ja estaven madurs a la Contrada més elevada, i la verema arrancà en uns dies a tota la muntanya. Mirant enrere, hom pot observar el gran èxit aconseguit gràcies a uns dies i a unes nits que van donar les condicions perfectes a la vinya durant tot el cicle.

Amb un hivern que no va ser tan extrem i va portar suficient pluja, amb unes quantes volves de neu que van caure sobre les nostres vinyes més elevades. Els borrons van brostar l’1 d’abril a totes les vinyes, fins i tot a la Contrada situada a més de 1.000 metres sobre el nivell del mar. Les temperatures van ser iguals tant de dia com de nit, la qual cosa va ajudar a la floració que enguany es va avançar a finals de maig i que el 8 de juny es completà a totes les vinyes. El mes de juny fou clar i sec, i els gotims es van formar ràpidament. Les moderades temperatures al juliol van ajudar a que les vinyes maduressin uniformement. Des de principi de juliol vam treballar el sòl durant el dia i es van regar les vinyes amb freqüència per la nit, i així durant tot l’estiu. A principis d’agost, es produí ràpidament el verol a tots els raïms, i després va arribar una onada de calor (més càlida que de costum, assolint-se els 38ºC, fins i tot els 40ºC), i així es va mantenir durant tot el mes. La temperatura va anar disminuint lentament durant la primera meitat de setembre i plogué en algunes ocasions durant la segona meitat de mes. La pluja va continuar caient, intercalant-se entre alguns dies assolellats, mitigant la caiguda de les temperatures, i temperant el descens de temperatures nocturnes del mes d’octubre.

El petit verdot fou veremat el 26 i el 27 d’octubre mentre que la vinya seguia impulsant nous elements a la fruita, el seu metabolisme encara estava en ascensió: no hi ha sobremaduresa. A la copa, el vi és ric i amb molt color, però brillant. Les aromes de càmfora, flor de saüc i fruites vermelles estan lleugerament fumades, però es pot dir que la riquesa del vi ve donada per la immensitat de la seva estructura tànnica. Ressona amb vibracions com aquelles que afloren dels acords inferiors d’un piano, omplint la boca fins la vora.

Consulta els vins a l’avançada de Italia aquí

Hits: 35

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *