Pauillac 2018 per Château Lafite-Rothschild

2018: L’anyada núm. 150!

Per tal de celebrar els nostres 150 anys de viticultura, el cel ens va enviar una anyada enfant terrible; no podia haver estat d’una altra manera. Una anyada d’aquelles que fan entremaliadures de tal manera que ens adonem que el nostre ofici ha estat sempre una qüestió de resiliència per tal de protegir les nostres vinyes i futures collites.

L’hivern de 2018 va ser el més fred que hem viscut des del 2010, especialment a causa d’un mes de febrer que va fer baixar la mitjana.

Va ser, però i sobretot, plujós… Una pluja que no es va aturar i que va continuar al llarg de tota la primavera. Hem de remuntar-nos fins al 2001 per trobar unes condicions d’inici de la campanya tan humides. Aquests episodis de pluja constants, de vegades violents, van produir una inigualable pressió del míldiu, des del maig fins al juliol. El míldiu va atacar totes les nostres propietats com mai abans ho havia fet, que recordin els viticultors. Lafite, Duhart-Milon i Rieussec van poder suportar bé la pressió. Però L’Évangile, on aquesta va ser encara més forta al final de la floració, va resultar colpejat més severament. Un clima capritxós que ens va portar 7 dies de pluja i 90% d’humitat durant els 10 dies de floració va fer que fos impracticable protegir determinades parcel·les.

La calamarsa va ser també una amenaça constant. Les nostres vinyes es van salvar el maig i juny, però desafortunadament Rieussec es va veure severament castigat el 15 de juliol, just en el moment de la coronació del futbol francès al Mundial…

L’estiu no va començar fins al 16 de juliol. En aquell moment vam creure tenir suficient aigua per aguantar fins al final, en una collita que s’anunciava tardana. Però les condicions van canviar totalment amb l’arribada d’un front càlid de temperatures que no cessarien d’augmentar, amb pics de fins a 40 graus. Estant els sòls xops, el cicle vegetatiu es va accelerar i la collita es va tornar precoç, amb la merlot a meitat del verol el 3 d’agost, només 4-5 dies més tard que el 2017 (un altre enfant molt precoç).

En aquestes condicions, l’evotranspiració va ser molt forta i l’estrès hídric va arribar molt abans de l’esperat: cap al 10 d’agost va ser comú veure potencials hídrics de -1,5 i extrems de -2,0 a finals d’agost a L’Évangile. Les condicions de maduració tan càlides van resultar dures per a les vinyes joves i els sòls més secs, però en canvi ideals per a les vinyes velles dels grans terroirs, que per elles mateixes tenen la capacitat d’esmorteir els excessos del clima.

Setembre va arribar amb una darrera pirueta: molta calor, nits força fresques i unes quantes gotes en els moments adequats. Mai havíem viscut una verema tan serena.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE CHÂTEAU LAFITE-ROTHSCHILD AQUÍ

Hits: 122

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *