Perfils sensorials dels nostres vins d’Uvas Felices


Perfils sensorials dels vins d’Uvas Felices

Introducció

A Vila Viniteca tenim un Panell de Tast –una iniciativa privada única al món del vi– format per 16 professionals del nostre equip que durant dos anys hem entrenat per convertir-los en tastadors experts. Fa gairebé tres anys, al mes d’octubre del 2017, vam començar a formar-los amb l’objectiu de donar resposta d’una manera objectiva, fidel i reproduïble, a inquietuds i dubtes que envolten la percepció sensorial al voltant d’una copa de vi.

Després de rebre aquest exigent entrenament, el nostre Panell de Tast és capaç de realitzar l’anàlisi sensorial objectiu d’un vi. Aquesta anàlisi s’obté mitjançant les sessions d’Avaluació, iniciades a principis del 2019, i que ens permeten dur a terme diferents projectes d’investigació.

Un dels primers estudis que vam realitzar va ser l’anàlisi sensorial dels vins que formen part del nostre projecte d’Uvas Felices. Des de les nostres vinyes de Ca N’Estruc a la resta de col·laboracions amb reconeguts elaboradors de la geografia espanyola. L’objectiu d’aquest estudi era conèixer en profunditat les qualitats organolèptiques de cada vi i cada anyada de manera objectiva.

Metodologia

Un total de 55 referències es van analitzar en aquest projecte repartides en 4 escumosos, 14 blancs, 3 rosats i 34 vins negres.

Ca N’Estruc (D.O. Catalunya)

L’Origan (D.O. Cava)

El perro verde (D.O. Rueda)

Fenomenal (D.O. Rueda)

El Jardín de Lucía (D.O. Rías Baixas)

Sospechoso (V.T. Castilla)

La Locomotora (D.O. Ca. Rioja)

Paisajes (D.O. Ca. Rioja)

Venta las Vacas (D.O. Ribera del Duero)

Viña al lado de la casa (D.O. Yecla)

El Hombre Bala (D.O. Vinos de Madrid)

Cada referència es va avaluar sensorialment, identificant-ne i mesurant-ne les característiques organolèptiques de cadascuna d’elles sota els mateixos paràmetres, aquells pel qual el nostre Panell ha estat entrenat. Aquests es divideixen segons els sentits amb què són percebuts (olfacte, gust i tacte). Cada panelista avalua els següents atributs per cadascun dels vins:

Fase olfactiva:

Intensitat de l’aroma a copa parada (escala continua del 0 al 10): capacitat olorosa del vi sense haver-se sotmès a moviment.

Intensitat de l’aroma a copa moguda (escala continua del 0 al 10): capacitat olorosa del vi després d’haver-lo remogut dins la copa.

Presència de defectes i intensitat (lleuger/mig/intens) si se’n detecta algun: capacitat del defecte a ser percebut en nas.

Defecte

Descriptor

HERBACI

Pebrot verd (pirazina)

REDUCCIÓ

Ous podrits

REDUCCIÓ

Goma cremada/Cautxú

SULFURÓS

Irritant

ÀCID ACÈTIC

Vinagre

ACETAT D’ETIL

Pegament, esmalt

SURO

Suro, humitat, clor

BRETTANOMYCES

Animal, suor, cavall

Presència d’aromes: identificació d’entre 48 aromes que poden estar presents en un vi i de les quals els panelistes han estat entrenats a detectar.

Família d’aroma

Descriptor

FLORAL

Flor de Saüc

Rosa

Violeta

Flor de taronger

FRUITA VERDA

Poma

FRUITA CÍTRICA

Llimona

Taronja

FRUITA DE PINYOL

Préssec

FRUITA TROPICAL

Mango

Pinya

Maracujà

FRUITA VERMELLA

Maduixa

Cirera

FRUITA SECA

Pansa

FRUITA CUITA

Poma cuita

BALSÀMIC

Eucaliptus

Menta

HERBES AROMÀTIQUES

Romaní

Espígol

Farigola

Anís

ESPÈCIES

Pebre negre

Regalèssia

Clau

Vainilla

Nou moscada

TORRAT

Pa torrat

Cafè

Fusta torrada

FUSTA

Cedre

Roure

FRUITS SECS

Ametlla

Avellana

Nou

LÀCTIC

Làctic

PASTISSERIA

Llevat, Massa mare

Pa (molla)

Brioix

TERRÓS

Terra seca

Xampinyó

QUÍMIC

Pólvora/llumí

Petroli

CARAMEL·LITZAT

Melassa

Mel

Caramel

Xocolata

VEGETAL SEC

Tabac sec

Fenc, palla

ANIMAL

Cuir

Fase gustativa (a la boca):

Gustos bàsics

Dolç (escala continua del 0 al 10): capacitat del vi a provocar una sensació suau i agradable al paladar, com la produïda per la mel o el sucre. L’escala emprada està centrada en els vins secs, és a dir, no contempla els vins dolços, siguin fortificats o naturalment dolços. Ha estat elaborada sota el nostre criteri, tenint en compte més paràmetres que la concentració en sucres reductors del vi.

Àcid (escala continua del 0 al 10): capacitat del vi a provocar una sensació agra o semblant al de la llimona, pinya o poma. L’escala ha estat creada per a poder avaluar la intensitat de la percepció sensorial del conjunt d’àcids o acidesa total d’un vi al paladar.

Amarg (escala continua del 0 al 10): capacitat del vi a provocar una sensació com la provocada per la quinina o altres alcaloides.

Sensacions tàctils específiques dels vins escumosos

Efervescència (escala d’intensitat discreta 5 punts: Baix/Baix-Mig/Mig/Mig-Alt/Alt): capacitat del vi per alliberar el gas carbònic dissolt en ell mateix dins la cavitat bucal. Com més abundant sigui aquesta més intensa la considerarem.

Integració de la bombolla (escala d’intensitat discreta 5 punts): capacitat de la bombolla per provocar una sensació fina o cremosa al paladar. Com més sensació cremosa tinguem més elevada serà la integració de la bombolla.

Sensacions tàctils comuns a tots els vins

Sensació alcohòlica (escala continua del 0 al 10): capacitat d’un vi per a generar una sensació càlida, càustica o fins i tot abrasiva en el cas que no estigui ben integrada, al paladar.

Integració de l’alcohol (Sí: 0 / No: 1) capacitat del vi per tenir en harmonia els elements que el componen, en aquest cas l’alcohol.

Astringència (escala continua del 0 al 10): capacitat del vi en provocar una sensació de rugositat, sequedat o aspror a la llengua, a les dents i a les genives. De vegades pot produir amargor.

Fluïdesa (escala discreta de 5 punts): capacitat del vi per lliscar sobre la llengua. Sensació de fricció, sensació tàctil sobre la llengua i les genives.

Volum (escala discreta de 5 punts): capacitat envolupant del vi al paladar. Sensació tàctil del vi dins de la cavitat bucal. Ho imaginem gràficament com una esfera.

Pes (escala discreta de 5 punts): capacitat del vi per produir una sensació de pes sobre la llengua. Ho imaginem gràficament com el que ompliria l’esfera. Com més pes, més farcida l’esfera.

Sensació greixosa (Sí: 0 / No: 1): capacitat del vi per crear un efecte lubricant o sensació d’untuositat al paladar. Sensació d’oli o greix, que pot proporcionar un aliment en contacte amb la superfície de la llengua, ja sigui per alliberació de compostos que proporcionen aquesta sensació durant l’engolida o després d’haver-lo empassat.

Intensitat de l’aroma a la boca (escala contínua del 0 al 10): capacitat de les aromes en un vi per ser percebudes quan el vi està al paladar.

La persistència global de les aromes detectades (escala continua del 0 al 10): referent a la capacitat de les aromes d’un vi a romandre latents, un cop aquest desapareix del paladar.

Totes les escales lineals o discretes emprades per a mesurar la intensitat de cada atribut han estat creades i desenvolupades sota el nostre criteri basant-nos en el nostre coneixement i experiència. Els panelistes han estat entrenats i calibrats mitjançant patrons de referència específics de cada zona de les diferents escales emprades.

Els vins es van avaluar en 13 sessions:

Número de sessions

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15

2a sessió

12 / 03 / 2019

45%

1029.3

15

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13

5a sessió

08 / 04 / 2019

44%

1012.1

13

6a sessió

15 / 04 / 2019

45%

1017.6

12

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13

8a sessió

29 / 04 / 2019

48%

1020.6

12

9a sessió

06 / 05 / 2019

39%

1017.9

12

10a sessió

13 / 05 / 2019

45%

1020.0

13

11a sessió

30 / 09 / 2019

53%

1016.3

11

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

13a sessió

30 / 06/ 2020

49%

1014.2

12

Resultats

Després de cada sessió es van recollir les dades de cada panelista, mitjançant un programa informàtic, i es va fer el posterior tractament
estadístic.

Un cop fet el tractament de dades vam obtenir la caracterització sensorial de cada vi o el que anomenem el seu perfil sensorial. Aquest es presenta en
forma de gràfics i percentatges de mencions de presència d’aromes i defectes.A continuació mostrem els resultats dels vins avaluats en aquest projecte:

En aquesta publicació mostrarem els resultats dels vins dels cellers Ca N’Estruc (D.O. Catalunya) i l’Origan (D.O. Cava). En el proper blog es publicaran els resultats dels vins dels cellers El perro verde (D.O. Rueda), Fenomenal (D.O. Rueda), El Jardín de Lucía (D.O. Rías Baixas), Sospechoso (V.T. Castilla), La Locomotora (D.O. Ca. Rioja) i Paisajes (D.O. Ca. Rioja). I en el tercer i últim blog, es publicaran els resultats dels vins dels cellers Venta las Vacas (D.O. Ribera del Duero), Viña al lado de casa (D.O. Yecla) i El Hombre Bala (D.O. Vinos de Madrid).

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

2a sessió

12 / 03 / 2019

45%

1029.3

15

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita d’os

Préssec

2

Fruita verda

Poma

3

Floral

Rosa

4

Fruita tropical

Pinya

5

Especiat

Vainilla

6

Herbes aromàtiques

Anís

7

Fruita cítrica

Llimona

8

Fruita tropical

Maracujà

9

Floral

Flor de saüc

10

Herbes aromàtiques

Espígol

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

2a sessió

12 / 03 / 2019

45%

1029.3

15

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita verda

Poma

2

Fruita cuita

Poma cuita

3

Especiat

Vainilla

4

Pastisseria

Brioix

5

Fruita cítrica

Llimona

6

Caramel·litzat

Mel

7

Especiat

Nou moscada

8

Fruita cítrica

Taronja

9

Fruits secs

Nou

10

Fusta

Roure

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita verda

Poma

2

Fruita cítrica

Llimona

3

Floral

Flor de saüc

4

Fruita d’os

Préssec

5

Floral

Flor de taronger

6

Fruita cítrica

Taronja

7

Fruits secs

Avellana

8

Torrats

Fusta torrada

9

Vegetal sec

Tabac

10

Pastisseria

Llevat, massa mare

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita cuita

Poma cuita

2

Fruita cítrica

Taronja

3

Fruita d’os

Préssec

4

Vegetal sec

Fenc palla

5

Pastisseria

Brioix

6

Caramel·litzat

Mel

7

Pastisseria

Llevat, massa mare

8

Herbes aromàtiques

Espígol

9

Fruita Verda

Poma

10

Especiat

Vainilla

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fusta

Roure

2

Especiat

Vainilla

3

Fruita Cuita

Poma Cuita

4

Fruita d’os

Préssec

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Pastisseria

Brioix

7

Fruita cítrica

Llimona

8

Fruita verda

Poma

9

Floral

Flor de taronger i flor de saüc

10

Fruits secs

Ametlla amarga

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fusta

Cedre

2

Especiat

Vainilla

3

Fruita cuita

Poma cuita

4

Làctic

Mantega

5

Pastisseria

Pa (molla)

6

Floral

Flor de saüc

7

Fruita verda

Poma

8

Fruita d’os

Préssec

9

Caramel·litzat

Mel

10

Làctic

Làctic

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita cítrica

Llimona

2

Fruita cuita

Poma cuita

3

Fruits secs

Avellana

4

Torrats

Fusta torrada

5

Pastisseria

Brioix

6

Fruita verda

Poma

7

Caramel·litzat

Mel

8

Torrats

Pa torrat

9

Torrats

Fum

10

Pastisseria

Llevat, massa mare

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Fruita vermella

Maduixa

3

Floral

Rosa

4

Fruita verda

Poma

5

Fruita cítrica

Llimona

6

Làctic

Làctic

7

Pastisseria

Llevat, massa mare

8

Fruits secs

Ametlla amarga

9

Herbes aromàtiques

Espígol

10

Fruita d’os

Préssec

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Maduixa

2

Floral

Rosa

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Làctic

Làctic

5

Herbes aromàtiques

Farigola

6

Fruita cítrica

Llimona

7

Vegetal sec

Fenc palla

8

Balsàmic

Eucaliptus

9

Fruits secs

Ametlla amarga

10

Fruita d’os

Préssec

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita negra

Pruna negra

2

Especiat

Pebre negre

3

Caramel·litzat

Xocolata

4

Caramel·litzat

Melassa

5

Especiat

Vainilla

6

Fruita cuita

Mora cuita

7

Fusta

Cedre

8

Especiat

Regalèssia

9

Balsàmic

Eucaliptus

10

Fruita vermella

Maduixa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Maduixa

2

Fusta

Cedre

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Làctic

Làctic

5

Especiat

Pebre negre

6

Floral

Rosa

7

Especiat

Nou Moscada

8

Especiat

Regalèssia

9

Floral

Violeta

10

Fruita negra

Mora d’esbarzer

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Torrats

Fusta torrada

5

Fruita vermella

Maduixa

6

Fruita cuita

Pruna cuita

7

Fruits secs

Ametlla amarga

8

Fruita cítrica

Taronja

9

Floral

Rosa

10

Balsàmic

Eucaliptus

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:

Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Làctic

Làctic

4

Fusta

Cedre

5

Especiat

Vainilla

6

Especiat

Regalèssia

7

Floral

Violeta

8

Fruita vermella

Cirera vermella

9

Caramel·litzat

Xocolata

10

Fruita cuita

Pruna cuita

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

5a sessió

08 / 04 / 2019

44%

1012.1

13

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Vainilla

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Fruita negra

Mora d’esbarzer

5

Fruita cuita

Mora cuita

6

Fruita cuita

Poma cuita

7

Fruita negra

Pruna

8

Balsàmic

Eucaliptus

9

Especiat

Clau

10

Fruits secs

Ametlla amarga

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

6a sessió

15 / 04 / 2019

45%

1017.6

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Caramel·litzat

Xocolata

3

Fusta

Roure

4

Fruita vermella

Cirera vermella

5

Fruita vermella

Maduixa

6

Especiat

Vainilla

7

Fruita negra

Pruna

8

Especiat

Clau

9

Especiat

Regalèssia

10

Vegetal sec

Fenc, palla

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

13a sessió

30 / 06/ 2020

49%

1014.2

12

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Maduixa

2

Floral

Violeta

3

Especiat

Pebre negre

4

Especiat

Vainilla

5

Fruita vermella

Cirera vermella

6

Làctic

Làctic

7

Fusta

Cedre

8

Fruita cítrica

Taronja

9

Caramel·litzat

Caramel

10

Especiat

Regalèssia

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

11a sessió

30 / 09 / 2019

53%

1016.3

11

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita verda

Poma

2

Pastisseria

Pa (molla)

3

Fruita cítrica

Llimona

4

Floral

Floral

5

Fruita d’os

Préssec

6

Herbes aromàtiques

Anís

7

Pastisseria

Llevat, massa mare

8

Balsàmic

Eucaliptus

9

Fruita vermella

Maduixa

10

Pastisseria

Brioix

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

11a sessió

30 / 09 / 2019

53%

1016.3

11

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita verda

Poma

2

Floral

Floral

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Fruits secs

Nou

5

Làctic

Làctic

6

Pastisseria

Brioix

7

Pastisseria

Llevat, massa mare

8

Pastisseria

Pa (molla)

9

Fruita cítrica

Llimona

10

Herbes aromàtiques

Farigola

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

11a sessió

30 / 09 / 2019

53%

1016.3

11

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita verda

Poma

2

Fruita cuita

Poma cuita

3

Fruita cítrica

Llimona

4

Fruits secs

Nou

5

Fusta

Cedre

6

Herbes aromàtiques

Farigola

7

Pastisseria

Pa (molla)

8

Balsàmic

Eucaliptus

9

Fruita d’os

Préssec

10

Vegetal sec

Tabac

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

11a sessió

30 / 09 / 2019

53%

1016.3

11

Gràfic dels resultats de la fase olfactiva i gustativa:
Aromes amb més percentatge de mencions:

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Floral

Flor de saüc

2

Fruita cuita

Poma cuita

3

Fruits secs

Nou

4

Làctic

Làctic

5

Torrats

Cafè

6

Pastisseria

Pa (molla)

7

Fruita d’os

Préssec

8

Pastisseria

Llevat, massa mare

9

Caramel·litzat

Caramel

10

Fruita cítrica

Llimona

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita tropical

Maracujà

2

Fruita tropical

Mango

3

Fruita tropical

Pinya

4

Fruita d’os

Préssec

5

Fruita verda

Poma

6

Fruits secs

Ametlla amarga

7

Fruita cítrica

Llimona

8

Floral

Flor de saüc

9

Vegetal sec

Fenc palla

10

Herbes aromàtiques

Anís

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita cítrica

Llimona

2

Fruita d’os

Préssec

3

Fruita tropical

Maracujà

4

Fruita tropical

Pinya

5

Fruita tropical

Mango

6

Floral

Floral

7

Fruita verda

Poma

8

Làctic

Làctic

9

Balsàmic

Eucaliptus

10

Herbes aromàtiques

Anís

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

2a sessió

12 / 03 / 2019

45%

1029.3

15


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita tropical

Pinya

2

Fruita Verda

Poma

3

Fruita tropical

Maracujà

4

Fruita Cítrica

Llimona

5

Fruita d’os

Préssec

6

Herbes aromàtiques

Anís

7

Floral

Flor de saüc

8

Fruita tropical

Mango

9

Balsàmic

Eucaliptus

10

Fruita vermella

Maduixa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita Verda

Poma

2

Fruita tropical

Pinya

3

Fruita tropical

Mango

4

Fruita tropical

Maracujà

5

Fruita d’os

Préssec

6

Fruita Cítrica

Llimona

7

Herbes aromàtiques

Anís

8

Floral

Flor de saüc

9

Herbes aromàtiques

Espígol

10

Pastisseria

Brioix

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

5a sessió

08 / 04 / 2019

44%

1012.1

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita d’os

Préssec

2

Fruita verda

Poma

3

Fruita cítrica

Llimona

4

Floral

Flor de saüc

5

Fruita tropical

Pinya

6

Fruita tropical

Maracujà

7

Vegetal sec

Fenc palla

8

Floral

Flor de taronger

9

Làctic

Làctic

10

Herbes aromàtiques

Anís

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita d’os

Préssec

2

Fruita tropical

Pinya

3

Fruita verda

Poma

4

Fruita cítrica

Llimona

5

Floral

Flor de saüc

6

Floral

Flor de taronger

7

Làctic

Làctic

8

Fruita tropical

Mango

9

Pastisseria

Brioix

10

Fruita vermella

Maduixa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita d’os

Préssec

2

Fruita cítrica

Taronja

3

Fruita verda

Poma

4

Floral

Flor de saüc

5

Fruita tropical

Pinya

6

Herbes aromàtiques

Anís

7

Fruita cítrica

Llimona

8

Làctic

Làctic

9

Especiat

Vainilla

10

Floral

Flor de taronger

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

3a sessió

18 / 03 / 2019

44%

1019.9

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita negra

Mora d’esbarzer

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Torrats

Fusta torrada

5

Fruita vermella

Maduixa

6

Balsàmic

Eucaliptus

7

Especiat

Nou Moscada

8

Fruita cuita

Mora cuita

9

Especiat

Clau

10

Fruita cuita

Pruna cuita

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Fruita cuita

Pruna cuita

6

Torrats

Fusta torrada

7

Fruita cítrica

Taronja

8

Fruita vermella

Maduixa

9

Especiat

Nou Moscada

10

Especiat

Clau

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Torrats

Fusta torrada

3

Fruita cuita

Mora cuita

4

Fruita cuita

Pruna cuita

5

Fruita vermella

Cirera vermella

6

Fruita negra

Mora d’esbarzer

7

Especiat

Clau

8

Vegetal sec

Fenc palla

9

Balsàmic

Eucaliptus

10

Fruita vermella

Maduixa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

5a sessió

08 / 04 / 2019

44%

1012.1

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Fruita cuita

Mora cuita

4

Fruita cuita

Pruna cuita

5

Fruita vermella

Cirera vermella

6

Especiat

Clau

7

Vegetal sec

Fenc palla

8

Balsàmic

Eucaliptus

9

Balsàmic

Menta

10

Fruits secs

Ametlla amarga

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

9a sessió

06 / 05 / 2019

39%

1017.9

12

Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Balsàmic

Eucaliptus

3

Fruita cuita

Mora cuita

4

Fruita vermella

Cirera vermella

5

Fruita negra

Mora d’esbarzer

6

Fruita cuita

Pruna cuita

7

Especiat

Clau

8

Fruits secs

Ametlla amarga

9

Especiat

Nou Moscada

10

Herbes aromàtiques

Espígol

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita vermella

Cirera vermella

3

Balsàmic

Eucaliptus

4

Fruita vermella

Maduixa

5

Fruita negra

Mora d’esbarzer

6

Fruita cuita

Pruna cuita

7

Fruita cuita

Mora cuita

8

Herbes aromàtiques

Farigola

9

Animal

Cuir

10

Especiat

Nou Moscada

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

8a sessió

29 / 04 / 2019

48%

1020.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Herbes aromàtiques

Romaní

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Fruita cuita

Pruna cuita

7

Fruita cuita

Mora cuita

8

Animal

Cuir

9

Torrats

Fusta torrada

10

Fruits secs

Ametlla amarga

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

8a sessió

29 / 04 / 2019

48%

1020.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Balsàmic

Eucaliptus

4

Fruita cuita

Mora cuita

5

Torrats

Fusta torrada

6

Fruits secs

Ametlla amarga

7

Balsàmic

Menta

8

Fruita vermella

Cirera vermella

9

Fruita cuita

Pruna cuita

10

Química

Pólvora, llumí

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

9a sessió

06 / 05 / 2019

39%

1017.9

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Fruita cuita

Mora cuita

6

Torrats

Fusta torrada

7

Fruits secs

Ametlla amarga

8

Fruita cuita

Pruna cuita

9

Especiat

Clau

10

Fruita vermella

Maduixa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita vermella

Cirera vermella

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Fruita cuita

Mora cuita

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Torrats

Fusta torrada

7

Especiat

Clau

8

Fruita vermella

Maduixa

9

Fruita cuita

Pruna cuita

10

Herbes aromàtiques

Farigola

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

9a sessió

06 / 05 / 2019

39%

1017.9

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Especiat

Pebre negre

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Fruita cuita

Pruna cuita

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Fruita vermella

Maduixa

7

Especiat

Nou Moscada

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita cuita

Mora cuita

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Fruita vermella

Cirera vermella

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Fruita vermella

Maduixa

7

Fruita cuita

Pruna cuita

8

Animal

Cuir

9

Especiat

Nou Moscada

10

Herbes aromàtiques

Romaní

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

1a sessió

05 / 03 / 2019

47%

1018.4

15


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Vainilla

2

Floral

Violeta

3

Fruita vermella

Maduixa

4

Especiat

Pebre negre

5

Làctic

Làctic

6

Caramel·litzat

Caramel

7

Fruita negra

Mora d’esbarzer

8

Fusta

Roure

9

Especiat

Regalèssia

10

Fruita vermella

Cirera vermella

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

13a sessió

30 / 06/ 2020

49%

1014.2

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Especiat

Pebre negre

3

Floral

Violeta

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Fusta

Cedre

6

Fruita vermella

Maduixa

7

Especiat

Vainilla

8

Especiat

Regalèssia

9

Floral

Rosa

10

Làctic

Làctic

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Fruita vermella

Cirera vermella

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Fruita vermella

Maduixa

6

Fruita cuita

Mora cuita

7

Fruita cuita

Pruna cuita

8

Herbes aromàtiques

Farigola

9

Torrats

Fusta torrada

10

Balsàmic

Menta

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Balsàmic

Eucaliptus

4

Fruita vermella

Cirera vermella

5

Especiat

Clau

6

Torrats

Fusta torrada

7

Fruita cuita

Mora cuita

8

Fruita cuita

Pruna cuita

9

Herbes aromàtiques

Romaní

10

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

6a sessió

15 / 04 / 2019

45%

1017.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita negra

Mora d’esbarzer

3

Fruita cuita

Pruna cuita

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Torrats

Fusta torrada

6

Especiat

Clau

7

Fruita cuita

Mora cuita

8

Especiat

Nou Moscada

9

Vegetal sec

Fenc, palla

10

Fruita vermella

Cirera vermella

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita negra

Mora d’esbarzer

2

Fusta

Cedre

3

Especiat

Pebre negre

4

Especiat

Regalèssia

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Caramel·litzat

Xocolata

7

Fruita negra

Pruna

8

Làctic

Làctic

9

Torrats

Fum

10

Especiat

Vainilla

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

4a sessió

26 / 03 / 2019

42%

1019.6

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Balsàmic

Eucaliptus

3

Fruita cuita

Pruna cuita

4

Fruita negra

Pruna

5

Fruita negra

Mora d’esbarzer

6

Fruita seca

Pansa

7

Especiat

Regalèssia

8

Especiat

Vainilla

9

Fusta

Roure

10

Caramel·litzat

Melassa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

5a sessió

08 / 04 / 2019

44%

1012.1

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Especiat

Regalèssia

3

Fruita negra

Pruna

4

Fruita negra

Mora d’esbarzer

5

Fruita seca

Pansa

6

Fusta

Roure

7

Vegetal Sec

Tabac

8

Especiat

Vainilla

9

Especiat

Clau

10

Vegetal sec

Fenc, palla

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

6a sessió

15 / 04 / 2019

45%

1017.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Vainilla

2

Fruita cuita

Pruna cuita

3

Fruita negra

Pruna

4

Fruita negra

Mora d’esbarzer

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Especiat

Pebre negre

7

Caramel·litzat

Melassa

8

Fusta

Roure

9

Fruita cuita

Mora cuita

10

Fruita vermella

Cirera vermella

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

6a sessió

15 / 04 / 2019

45%

1017.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita negra

Mora d’esbarzer

2

Fusta

Roure

3

Fruita cuita

Pruna cuita

4

Balsàmic

Eucaliptus

5

Especiat

Pebre negre

6

Fruita negra

Pruna

7

Floral

Violeta

8

Fruita vermella

Maduixa

9

Vegetal sec

Tabac

10

Torrats

Fusta torrada

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

9a sessió

06 / 05 / 2019

39%

1017.9

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Vainilla

2

Fruita negra

Pruna

3

Fruita negra

Mora d’esbarzer

4

Especiat

Pebre negre

5

Especiat

Regalèssia

6

Torrats

Fusta torrada

7

Fusta

Cedre

8

Fruita cuita

Pruna cuita

9

Torrats

Cafè

10

Especiat

Nou moscada

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita cítrica

Llimona

2

Fruita verda

Poma

3

Vegetal sec

Fenc, palla

4

Caramel·litzat

Mel

5

Floral

Flor de saüc

6

Fruits secs

Nou

7

Torrats

Fusta torrada

8

Vegetal sec

Tabac

9

Herbes aromàtiques

Romaní

10

Pastisseria

Pa (molla)

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

7a sessió

23 / 04 / 2019

50%

996.8

13


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Fruita vermella

Maduixa

3

Fruits secs

Ametlla amarga

4

Especiat

Pebre negre

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Especiat

Nou Moscada

7

Fruita cítrica

Taronja

8

Balsàmic

Menta

9

Animal

Cuir

10

Floral

Rosa

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

12a sessió

24 / 02 / 2020

51%

1026.8

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Especiat

Pebre negre

2

Fruita vermella

Cirera vermella

3

Fruita cítrica

Taronja

4

Fruita vermella

Maduixa

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Vegetal sec

Tabac

7

Animal

Cuir

8

Fruita negra

Pruna

9

Làctic

Làctic

10

Fusta

Cedre

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

8a sessió

29 / 04 / 2019

48%

1020.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Fruita vermella

Maduixa

3

Floral

Rosa

4

Especiat

Pebre negre

5

Balsàmic

Eucaliptus

6

Fruita cítrica

Taronja

7

Fruits secs

Ametlla amarga

8

Balsàmic

Menta

9

Animal

Cuir

10

Torrats

Fusta torrada

Avaluació

Data

Humitat relativa sala

Pressió atmosfèrica

Número de panelistes

8a sessió

29 / 04 / 2019

48%

1020.6

12


Presència d’aromes per família

(ordre decreixent per % mencions)

Descriptor concret

1

Fruita vermella

Cirera vermella

2

Fruita vermella

Maduixa

3

Especiat

Pebre negre

4

Herbes aromàtiques

Romaní

5

Floral

Rosa

6

Fruita cítrica

Taronja

7

Fruits secs

Ametlla amarga

8

Torrats

Fusta torrada

9

Herbes aromàtiques

Farigola

10

Balsàmic

Menta

Aquest és un dels projectes més importants i extensos que estem portant a terme al nostre Panell de Tast. La nostra intenció és continuar avaluant les noves anyades dels nostres vins d’Uvas Felices amb l’objectiu de conèixer en profunditat les seves qualitats organolèptiques, així com verificar que l’estil del vi es manté anyada rere anyada, tenint en compte l’efecte climatològic.

Hits: 63

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *