Presentació del llibre – Bebidas I: Definición, historia, tipos y composición

Ferran Centelles

El dimecres 22 de novembre de 2017, de 18:30 a 20:00, a Vila Viniteca, es presenta el primer volum de Bullipedia. Ferran Adrià i alguns bullinians del seu equip estaran encantats de conversar sobre el seu contingut i els secrets que han acompanyat la seva redacció.

Qualsevol activitat té un objectiu. Resulta agradable quan s’aconsegueix arribar al cim d’una muntanya somiada, però no és menys cert que la mateixa ascensió aporta satisfaccions, fins i tot més que el resultat final. És la sensació compartida per tots els que han intervingut a Bebidas I: Definición, historia, tipus y composición, el primer volum d’una trentena que conformaran la futura Bullipedia –l’enciclopèdia enfocada a la restauració gastronòmica que elBullifoundation està redactant.

Un projecte d’aquesta magnitud requereix de molts còmplices i bons companys de viatge. És precisament per això que ens omple de satisfacció i ens tranquil·litza saber que part de l’ascensió la farem amb l’equip de Vila Viniteca, uns extraordinaris xerpes.

Potser el llibre, a priori, sembla una mica tècnic, acadèmic. Entenem també que les 564 pàgines que el componen generen cert vertigen i fins i tot que els seus tres quilos i mig siguin una càrrega massa pesada. No obstant això, els estudiants i aficionats a la restauració gastronòmica agrairan la profusió de dades, raonaments, històries, definicions, imatges, gràfics, etc., que fan d’aquest text un assaig completíssim, ja que es construeix sobre la base Sapiens, una metodologia que permet comprendre, a partir d’una visió multidisciplinari, qualsevol disciplina.

La col·lecció Bullipedia aglutina el talent i coneixements d’àmbits tan diversos com cuina, filosofia, història, neurociència, sommelier, biologia i tecnologia d’aliments, sense oblidar el vessant artística i humanista que li aporta el toc precís de sensibilitat.

Els curiosos i interessats en saber què és una beguda, totes les maneres de beure que existeixen, per què bevem, per què hi ha begudes millors i pitjors, què els hi atorga valor gastronòmic, quins usos els donaven els nostres avantpassats, per què fa més de 5.000 anys ja es bevia amb canya, per què tenen gust diferent unes de les altres, o quines són les perspectives que permeten classificar-les, etc. té davant les respostes. Sens dubte, aquesta obra serà del seu interès.

Aquest primer llibre és només un punt i seguit, ja que en elBullifoundation ens trobem immersos en una escalada emocionant, redactant els volums posteriors i, especialment, treballant costat a costat amb Vila Viniteca en l’escriptura del Sapiens del vi, explorant camins inexplorats, en els quals per ara –sense voler fer cap spoiler– s’estan obtenint resultats fascinants i sorprenents:

-I si els romans no van ser els que van expandir la viticultura per Europa?
-I si Arnau de Vilanova va ser alguna cosa més que el simple transcriptor dels mètodes de destil·lació?
-I si les varietats autòctones no existissin?

De tot això i més, es parlarà el dia 22. Us hi esperem! https://goo.gl/mu5yn7

Ferran Centelles
Ferran Centelles ha format part de l’equip de sommeliers d’elBulli entre 2000-2011, actualment compagina la seva feina a la partida de begudes d’elBullifoundation i la col·laboració amb www.jancisrobinson.com per als vins d’Espanya.

Hits: 19

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *