Prevenda Borgonya. Collita 2016

CLOS DE TART. DOMAINE JEAN-JACQUES CONFURON. DOMAINE D’EUGÉNIE. DOMAINE ROSSIGNOL-TRAPET. JOSEPH DROUHIN. LUCIEN LE MOINE. DOMAINE LOUIS JADOT. VINCENT GIRARDIN. PIERRE MOREY & MOREY-BLANC. DOMAINE MIKULSKI. FRANÇOIS CARILLON. CHANDON DE BRIAILLES. LA MAISON ROMANE. DOMAINE DAVID DUBAND. PHILIPPE PACALET. DOMAINE HENRI MAGNIEN ET FILS. CHÂTEAU DE CHAMIREY. DOMAINE DES PERDRIX. DOMAINE DE LA GARENNE. LES HÉRITIERS DU COMTE LAFON. DOMAINE FRANÇOIS LAMARCHE. DOMAINE FOURRIER. JEAN-MARC ROULOT. PAUL JABOULET AÎNÉ. CLOS SAOUMA.

La situació del mercat

En els darrers anys, i especialment durant l’última dècada, l’interès mundial pels vins de Bourgogne no ha deixat de créixer. Als apassionats consumidors tradicionals de països com França, Anglaterra, Alemanya, Suïssa, Japó o EUA, s’ha sumat una nova generació d’adinerats clients asiàtics desitjosos d’aconseguir –moltes vegades independentment del preu– algunes de les cuvées més escasses i desitjades. A diferència dels grans châteaux de Bordeaux, amb una llarga història comercial i una generosa producció, Bourgogne ofereix a aquest nou consumidor un punt d’exclusivitat, a causa d’una producció molt limitada i un cert aire de diferenciació i distinció. Està clar que l’estil dels vins de les dues grans zones vinícoles de França no tenen res a veure, però segurament, si a l’increment espectacular de preus dels grans Bordeaux –durant els últims 10 anys– li sumem la dificultat de gaudir-los joves, veiem a la Bourgogne una oportunitat. La possibilitat de destapar-los abans per la seva textura aparentment més accessible –un miratge del seu potencial de guarda real–, sumada a un preu encara més baix que en el bordelès i a una producció reduïda –en molts casos a uns centenars de ampolles–, són garantia d’èxit.

A diferència de Bordeaux, a Bourgogne els preus generalment no pugen i baixen en funció de l’anyada i la situació econòmica. Una gran diferència que ve marcada pel sistema de comercialització. En general els Domaines –d’estructura familiar i amb produccions normalment molt més baixes que en els grans châteaux– venen directament a importadors exclusius i el mercat no és “obert” com a Bordeaux i pràcticament no existeix la figura del Négociant o dels grans majoristes.

És cert que, en els últims anys, en els Crus més prestigiosos, les tarifes no han parat de pujar principalment a causa de la gran demanda mundial i a una sèrie successiva d’anyades amb una producció dramàtica que feia inviable la continuïtat de molts vignerons, especialment a algunes zones afectades per una climatologia terrible com Chablis o Volnay.

Normalment a Bourgogne quan un vi puja de preu ja no torna a baixar.

Pel que fa a la collita 2016, molts cellers han mantingut tarifes, altres han augmentat una mitjana d’un 5%, i fins i tot alguns vins han baixat de preu sensiblement respecte als 2015. L’escassedat de l’anyada, amb algunes cuvées que no s’han elaborat a causa de la manca de raïm, feien preveure un augment important de tarifes, però gràcies al fet que la següent anyada 2017 ha estat molt generosa en volum i qualitat, molts propietaris han decidit ser moderats amb els preus.

Els vins de la collita 2016 els hem tastat en diverses ocasions. La primera amb motiu de les Trois Glourieuses de Bourgogne el tercer cap de setmana de novembre del 2016. La segona al febrer del 2017 i la tercera durant l’última setmana de gener del 2018 a Hong Kong. Finalment, hem tastat també durant l’última setmana de febrer i la tercera setmana de març, coincidint amb els Grands Jours de Bourgogne.

Una collita que ens ha impressionat pels seus blancs nítids i cisellats, i els seus negres d’un estil més clàssic que els 2015. La producció és mínima, però recomanem encaridament comprar.

Què és i per què comprar vins de Bourgogne en Prevenda?

A Vila Viniteca importem vins de Bourgogne des del 1990. Actualment, amb un catàleg de més de 1.000 vins i més de 80 cellers, oferim una de les millors seleccions de la zona.

L’any passat, amb la collita 2015, vam oferir per primera vegada una prevenda de Bourgogne. Una oportunitat única de reservar i comprar algunes de les cuvées més desitjades a un preu irrepetible. A diferència de la venda a l’avançada –de la qual som pioners a Espanya des de fa 19 anys–, la prevenda ofereix un termini de lliurament molt més curt, ja que molts dels vins que s’ofereixen es lliuren només unes setmanes després que acabi l’oferta, i els més tardans normalment abans de finalitzar l’any en que es realitza la compra.

La prevenda ofereix també la possibilitat d’adquirir en exclusiva algunes ampolles irrepetibles al millor preu. D’alguns Crus tot just s’han elaborat una o dues bótes (300 o 600 ampolles), i fer-se amb 12 o 24 ampolles d’algun d’aquests vins no és pas fàcil.

Descobreix tots els vins disponibles a la prevenda de Borgonya aquí

Hits: 55

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *