Priorat 2014 per Alvaro Palacios

Abundant i rica collita de sucre i acidesa gloriosa

Una abundant collita que ha transcorregut en la seva esplendor a causa de l’absència d’estrès hídric. Un estiu típicament sec i de dies molt frescos, amb nits temperades, que han marcat mitjanes més altes de les habituals. Un mes de setembre plujós i càlid, amb temperatures molt altes que es van perllongar fins l’octubre, sense la típica entrada del vent sec del nord-oest, el serè. En aquest context, el raïm va madurar entre alguns atacs de botritis i el llit de pissarres humides, que van contenir una graduació alcohòlica que finalment fou molt moderada. Mentrestant, la estructura tànnica, la concentració de sabor i la seva refrescant acidesa són d’una intensitat i expressió fora del que és comú.

L’hivern

Després de la verema del 2013, el mes de novembre vam gaudir d’unes pluges pre-hivernals de 180 litres, que van caure durant només quatre dies. Ja una vegada en el nou any 2014, el gener van tornar a rebre 71 litres de pluja. Aquell primer mes, així com febrer, van transcórrer amb temperatures suaus o més altes de les habituals, amb només dos dies per sota dels zero graus. Després de moltes setmanes sense pluges, la brotada es va desenvolupar a les dates habituals, durant els darrers dies de març. Ja entrats a l’abril arribaren les precipitacions d’aquest mes tan típic pel que fa a la provisió d’aigües, sumant 108 litres en 11 dies de pluges ben rebudes.

Una exitosa floració, una collita generosa

Durant la primera quinzena de maig i amb 22 litres de pluges acumulats, l’ambient es presentà humit i fresc. Després d’una mica d’inquietud per la floració, la gran quantitat de raïm de garnatxa culminà amb un quallat del 100% de les flors.

Estiu de dies frescos i típicament sec

Durant el mes de juny van caure uns 10 litres i el dia 17 vam patir una pedregada que malauradament afectà moltes zones de la vila de Bellmunt incloent la nostra nova vinya Obaguetes. Allò impossibilità l’elaboració d’una quantitat mínima per a la seva comercialització, impedint la seva imminent presentació al mercat. Els mesos de juliol i agost es succeïren lluminosos i frescos en general, amb només 10 litres de pluja respectivament.

Una dada curiosa d’aquest estiu fou la mitjana de temperatures superior del que s’acostuma, doncs si bé els dies, molt frescos, no sobrepassaven els 30ºC, les nits no descendien de la seva frescor habitual. I és que l’absència dels vents del serè, secs i freds, fou ocupada per la continua humitat i les temperatures més suaus que aportava la garbinada, el vent de sud-est que ve del mar Mediterrani i que acabaria dominant pràcticament tot l’estiu.

L’alta humitat relativa provocà una vegetació exuberant a la seva verdor. La fotosíntesi de les plantes s’endevinava alegre i joiosa, encara que també ens va fer treballar amb més atenció a l’hora de prevenir els atacs parcials d’oïdi. Càlida humitat abans de l’arrencada de la verema. 

El final d’agost va voler insinuar-se més fresc, però en general el domini de la calor i la humitat del mar imprimiren a l’ambient i la terra una humitat realment alta, de xafogor. A ella es van sumar les primeres pluges de setembre, que arribaren el dia 5 i continuarien amb intensitat a partir del dia 19 amb 27 litres i el 22 i 30 amb més de 50 litres. Lògicament, tot aquest ambient humit va alentir molt la maduració i el desenvolupament dels sucres.

Mai arribava el vent del nord-est que habitualment refresca i seca sòls i raïm i, pel contrari, la calor s’endinsava amb intensitat a l’octubre, obligant-nos a instal·lar un enorme contenidor de fred industrial per mantenir el raïm fred abans de la seva transformació.

A la vinya de L’Ermita, quatre persones del nostre equip van salvaguardar el raïm gra a gra, retirant amb pinces qualsevol gra afectat de botritis durant uns 25 dies abans de la seva verema.

La majoria de les veremes es van realitzar entre el dia 6 d’octubre (San Bruno) data històrica d’arrencada de la collita al Priorat, i el dia 15. Mentrestant, el 12, dia de la Verge del Pilar, van caure 9 litres que van posar a prova la nostra capacitat i coratge per aguantar i seguir deixant el raïm de L’Ermita després d’una petita pre-verema pel matí de les zones més productives d’aquesta vinya.

Alvaro Palacios_Priorat_Vila Viniteca

Per fi el vent del nord-oest

A partir del 17 d’octubre va canviar el temps i va arribar el serè, sorprenent-nos amb quelcom que ja no existia al nostre record. Canvià el destí i començàrem a sentir la sana frescor.

De sobte vam recordar que la nostra tardor existeix i que havia arribat la seva primera sensació de llum i frescor del nord, i així, havent esperat entre 7 i 10 dies més, vam començar la verema de L’Ermita el dia 24 i posteriorment les zones una mica més tardanes el dia 27.

El misteri de la naturalesa és imprevisible

Si m’haguessin preguntat pels vins d’aquesta anyada abans de veure acabada la primera fermentació, maceració i premsat, la resposta hagués estat poc esperançadora. Els dies freds d’estiu seguits de les angoixoses pluges de setembre foren ingredients que per a qualsevol viticultor de la zona, no auguraven cap senyal de qualitat.

No obstant això, el misteri i els capritxos de la naturalesa semblen que s’hagin aliat per a deixar-nos en la més absoluta perplexitat quan vam començar a tastar els primers vins acabats. La primera sensació, amb la gran intensitat de color, rics tanins i enorme vinositat, fou de sorpresa, astorament i alegria.

Els vins d’aquest controvertit any 2014 són dels millor que hàgim produït els darrers temps. Només una mica distanciats de la gran anyada precedent, però tan rics com la 2012 i sobretot més àcids i vius.

La seva boníssima estructura i acidesa, gran riquesa de sabor i suficient concentració permeten presumir de la delicadesa aromàtica amb espurnejos de mil detalls. L’harmonia basada en una graduació més continguda del que és habitual ens deixa amb una sensació molt natural, on la seva suculent fluïdesa envoltada de fruits i flors de primavera transcorre amb la puresa de la cura d’aquestes vinyes escollides. La qualitat i la singularitat més bella, el capritx embruixat de la naturalesa.

Dates de verema:
Vi de Vila Gratallops, 2014 del 12 al 24 d’octubre
Finca Dofí, 2014 del 6  al 10 d’octubre
L’Ermita, 2014 del 24 al 27 d’octubre

Consulta els vins a l’avançada d’Alvaro Palacios aquí.

Hits: 42

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *