Priorat 2015 per Alvaro Palacios

Anyada 2015 al Priorat

Temperatures mitjanes de rècord i una nevada puntual a meitats de l’’hivern. Una anyada molt productiva i amb un període clau ple de llum i salut. En una de les majors produccions de la nostra història, el raïm va madurar molt bé sense massa pluja i amb un mes de juliol amb una calor fortíssima. El regal d’un dia de neu al febrer, la pedra caiguda al juny a l’Ermita, les pluges de setembre i els conseqüents nervis a les portes de la verema… I al final una collita molt lluminosa i sana, que ha donat vins fluids i ben grassos en boca. La seva empremta presumeix d’un color més rosa del que és habitual donant-nos un sabor molt intens amb un final molt llarg. Només l’acidesa distreu la nostra percepció, aplaçant la confirmació del seu potencial per més endavant.

L’anyada

Després de la verema de 2014 el cel es va obrir i van caure 150 litres de pluja en poques setmanes. Aquestes precipitacions de tardor, que es van anar repetint durant el mes de novembre, van ser l’antecedent d’un hivern temperat. La suavitat de les temperatures va ser el protagonista del final de l’any i també pràcticament durant tot el mes de gener fins que arribà el febrer amb un canvi substancial del temps. Va ser el mes més fred de l’hivern, amb una mínima absoluta de 4,7 graus negatius. I amb el destacable fenomen de la neu, que el dia 4 va vestir d’una fina capa de 10 cm les vinyes del Priorat. La neu exerceix un efecte especial. Vesteix el camp d’una cobertura protectora silenciosa que abrigalla el descans hivernal de les plantes. Els anys en que ens visita, deixa una amabilitat singular, un matís d’encant a les fruites i als vins.

El mes de març va començar humit, culminant amb una precipitació de 60 litres. La brostada es va retardar, potser per culpa del fred que hi va haver al febrer. Fins al 31 de març no vam veure aparèixer els primers brots als ceps. En contrast, els mesos d’abril i maig van ser molt secs. I al mes de maig ja van despuntar alguns dies de forta calor. L’11 de maig va arribar la floració.

Álvaro-P.-Priorat

Juny fou inestable, amb 60 litres de precipitacions i una mica de pedra a l’Ermita el dia 15, que va deixar petites cicatrius en una desena part de les baies. Tot seguit va irrompre una onada de calor que va fer pujar les temperatures fins als 42 graus segons els registres del dia 8 i 9 de juliol. A finals del mes de juliol ens va deixar alguna precipitació, uns 30 litres. Després va arribar un mes d’agost típic, sec i calent, com acostuma a ser habitual. Les pluges van tornar a aparèixer en l’últim tram de l’estiu: 12 litres en els últims dies d’agost i alguns més al setembre, precedint els 30 litres caiguts el dia 20. Aquestes precipitacions van provocar petites mostres de Botrytis, disposades a desenvolupar-se amb eufòria degut a l’alta concentració en sucres als raïms, donada la data.

Tot això unit al rècord de les plujoses veremes de l’anyada precedent, va portar un ambient de nerviosisme i impaciència que va amenaçar amb ennuvolar l’objectivitat de la gent del Priorat. Vam haver de contenir aquesta tensió inicial, ja que, com sempre, ens agrada veremar les garnatxes en la seva intensitat fenòlica.

Per fi, després del dia 20 va arribar l’oportú anticicló, que va estabilitzar el temps i ens va alliberar de pluges i incerteses. Tota la maduresa va transcórrer llavors en un estat de sanitat privilegiada i amb un suport hídric en les plantes que va permetre aguantar la collita sencera fins al final de les veremes, pels volts de l’1 de novembre. Aquestes setmanes tant especials van transcórrer sanes, amb nits fresques i dies de llum i aire sec! I així vam arribar al final d’una anyada que per una banda ens va portar neu i per l’altra, les temperatures més altes des de que existeixen els registres al Priorat: 15,67 graus de mitjana anual.

Els vins

Una vegada més ens rendim davant de tanta generositat, davant de tanta bellesa immersa en la subtilitat de les seves formes suaus i pigmentades per un to rosat molt atractiu, quasi desconegut per nosaltres. Vins sedosos i llargs amb un immens sabor en boca de fruites d’os, de suc de fruites del mediterrani, d’aigua de flors suaus, d’il·lusió d’un regal inesperat, d’emoció de la màgia d’aquesta terra de vins plens d’energia alegre i de desbordant encant.

L'Ermita (Gratallops)

L’Ermita (Gratallops)

Descobreix els vins del 2015 de l’Alvaro Palacios al Priorat aquí

Hits: 51

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *