Priorat 2017 per Álvaro Palacios

Descobreix tots els vins del 2017 de l’Álvaro Palacios al Priorat

Mesos i mesos de sequera i calor

En finalitzar la verema precedent –la del 2016–, vam tenir pluges moderades però suficients, que es van espaiar al llarg de tot l’hivern. Les temperatures durant aquests mesos hivernals van ser més fredes que no pas a las dues anyades anteriors.
Aquestes condicions es van esvair al març del 2017, el primer mes de la primavera climàtica, que ens va rebre amb una inusitada sequera. Fins el maig només van caure 60 litres, quan allò normal en aquesta estació és que plogui entre 150 i 250 litres.
Les temperatures també es van mostrar atípiques. La mitjana primaveral va ser 2ºC superior al que és habitual, fet que va avançar fins a 10 dies la brotació dels ceps. D’igual manera, i després d’una gran mostra de gotims, la posterior floració també es va anticipar, amb resultats molt exitosos: vam aconseguir gairebé un 100% del quallat de la fruita de la nostra crítica garnatxa. Tot un triomf en aquest moment crucial del cicle de la vinya.
Entretant seguíem sense esperances de pluja, i així vam entrar a l’estiu. Només ens van voler alleujar unes incipients corretges d’aigua al juny, clarament insuficients després d’una seca i calenta primavera.
Durant el juliol, l’agost i el setembre, els dies passaven amb la mirada perduda cap al cel. Desconcert, un desànim creixent i un desig: aigua per a tothom! Per acabar-ho d’amanir, la calor estrenyia com mai, amb cotes sorprenents de fins a 47ºC que van fer encara més durs els dies de l’estiu.

Les veremes més primerenques de la història

Molt aviat, com mai no ho haguéssim imaginat, vam començar les veremes. Les primeres varietats collides, algunes de les foranes que van al vi Camins del Priorat, van ser recol·lectades durant els darrers dies d’agost. En el petit diàmetre de les seves baies, i en la conseqüent disminució de la quantitat de raïm, vam poder confirmar les extremes circumstàncies de l’anyada.
Tot i això, les varietats autòctones, especialment la garnatxa i la carinyena, i especialment les vinyes adultes ben llaurades i cultivades, van tornar a reivindicar més que mai la seva condició i virtut mediterrànies. Malgrat haver de suportar les condicions més dures, van oferir raïms formosos i, és clar, molt sans. Un cop recollits i dipositats a les caixes de verema, desplegaven a la vista un veritable ventall de bellesa.

La benèvola brisa del mar

A través d’una primavera i un estiu de tan minses precipitacions i de calor tan extrema, la beneficiosa companyia diària de la garbinada, brisa marina del sud-est, humitejava els costers de vinya. Cada tarda observàvem la seva entrada per les roques de la Mola, travessant les serres del litoral tan pròximes al Priorat.
Potser aquest vent amable fos el factor que va mantenir les fulles verdes pintades de preciosa clorofil·la, alleujament durant les aturades de la planta provocats per l’estrès hídric. Potser fos aquest el motiu d’uns vins saborosos i de gran concentració i, un cop més, dotats de la ventura d’uns pH baixos i d’una vibrant acidesa.

El sol inundarà les copes d’expressió enèrgica, força sobrenatural i alegria desbordada. La seva bella trama, arrodonida per la sàvia dolça de les vinyes i el vellut fluït i abundant del vi, obrirà pas a aquella llum intensa i a aquell mar proper, captivant la nostra ànima i engrandint el goig de la vida.

Descobreix tots els vins del 2017 de l’Álvaro Palacios al Priorat

 

Hits: 76

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *