Rhône 2020 per Michel Tardieu

Una anyada paradoxal, singular, d’una exigència extrema!

A la primavera, les condicions climàtiques contrastades, predominantment humida i les fortes pressions criptogàmiques, ens van fer reviure els records encara vius, avivant la inquietud dels conscients vignerons. L’espectre de l’anyada 2019 planejava per sobre dels seus caps … Una por exacerbada per la perspectiva d’una collita abundant, factor agreujant en aquesta circumstància… Però, a la pràctica i a posteriori, les pluges de primavera relativament generoses van resultar beneficioses i van contribuir a la reconstitució de les reserves hídriques.

Efectivament, aquest principi d’any humit el va succeïr d’un període estival terriblement sec. Un cop més. Observació amarga: 2020 és la tercera anyada consecutiva que pateix una forta sequera… Afortunadament, les nits van ser fresques. Com a resultat, les “miserables” pluges atorgades per la Mare Naturalesa van resultar salvadores. Els ceps sobreviuen, s’adapten… I això és important per a la epigenètica, terme utilitzat per un dels nostres confrares.

Mentre la verema s’acosta i la “maduresa tecnològica” s’eleva, la maduresa fenòlica s’atura… Aquest fenomen afecta sobretot als sectors precoços, vinyes més joves i ceps relativament carregats: quan s’acosta la verema, els vignerons s’enfronten a un dilema… De manera inusual, els vignerons més savis, aquells que van prendre el risc d’esperar les famoses “pluges de l’equinocci”, no es van beneficiar de la seva saviesa: el 2020 la virtut no va ser necessàriament recompensada. L’excepció que confirma la regla. En fi, dur, molt dur trobar una anyada excepcional a la seva manera…. Només les vinyes molt velles, meticulosament treballades, estan a l’altura dels vignerons més exigents. El preu són rendiments de baixos a molt baixos… No obstant això, per la gràcia del seu arrelament profund, un cop més, les vinyes velles tenen la clau de l’èxit, fins i tot en aquesta anyada tan particular!

El sud
Malgrat el caràcter solar de l’anyada, paradoxalment, els blancs són “d’alts vols”, amb uns equilibris gairebé borgonyons. D’altra banda, la qualitat dels vins negres és més heterogènia. Cal doncs, subratllar la importància de la feina de selecció en un celler com el nostre. Una selecció exigent, minuciosa, és la base, la clau: només ens quedem amb la crème de la crème. Entre els vins negres, amb els vells ceps de garnatxa, amb rendiments perfectament parametritzats, hem fet una meravella: molt menys sensibles als capricis climàtics, han donat vins plens, amb fruita brillant i tanins sedosos.

El nord
Grandíssima anyada! La qualitat general dels vins, poble rere poble, Cru rere Cru, és simplement espectacular. Per al nostre delit i el dels tastadors, la 2020 és una
collita de vins amb equilibris “clàssics”: menys alcohol, més tensió, cada cuvée parla clarament del seu terrer. En definitiva, la perfecta definició de “clàssic”. I la prerrogativa de l’excepcional capacitat de guarda.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE TARDIEU-LAURENT

Hits: 46

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *