Ribera del Duero 2015 per Peter Sisseck

Climatologia 2015 a la Ribera del Duero

cliamtología-cat-baixa

L’anyada 2015 ve marcada per un estiu calorós i sec que va comportar la tendència d’una maduració ràpida i d’escassa producció en comparació als anys anteriors.

L’hivern quedà enrere amb unes reserves normals d’aigua en el subsòl. No obstant, la primavera fou molt seca, però amb pluges abundants cap al període de la floració (mitjans de juny). L’estiu fou normal amb algunes tempestes no molt violentes que van arribar esglaonadament. La tardor fou molt seca.

L’absència de variació tèrmica entre dia i nit, característica de la zona de la Ribera del Duero, a mitjans de setembre, ens obligà a fer un seguiment exhaustiu dels paràmetres de maduració per entendre l’avanç fenològic del raïm en aquest final atípic de maduració.

Pel que fa a les temperatures, els mesos de maig i juliol foren especialment càlids, seguint la resta dels mesos dins de la mitjana habitual. Això va acumular un important avenç en el cicle de la vinya.

No hi hagué cap pluja durant la fase de maduració del raïm, permetent que la verema es desenvolupés amb normalitat, sense interrupcions i d’una manera anticipada respecte a la mitjana habitual. L’ambient sec va facilitar que el raïm estigués en un estat sanitari òptim.

tabla-2-PSY--cat-baix

Les pluges del mes de juny van donar lloc a un bon desenvolupament de la vegetació, no obstant, el més de juliol fou càlid i sec, provocant l’aturada de la vegetació, just a l’inici del verol. L’absència d’estrès ambiental va permetre a la planta d’avançar a bon ritme, sense interrupcions, durant tot l’estiu. Això provocà que la verema és realitzés quasi en la seva totalitat l’última setmana de setembre.

Vam poder comprovar que a les vinyes més joves o a les parcel·les de sòls menys propensos a la retenció d’aigua en profunditat degut a la seva composició, els ceps van començar a mostrar signes de bloqueig, tancant les estomes i detenint el procés fotosintètic per defendre’s de l’estrès hídric i en conseqüència alentint la maduració. Es va realitzar un treball de seguiment quasi quirúrgic per a seleccionar el moment de la verema de cada parcel·la en el punt exacte en el que el raïm deixava d’evolucionar de forma positiva si es mantenia més temps al camp.

Després d’analitzar totes aquestes dades es va prendre la decisió d’iniciar la verema el 21 de setembre amb la intenció d’equilibrar l’acidesa, l’estructura i la fruita.

Globalment, l’any 2015 ha sigut un any amb un grau alcohòlic mig-alt, amb una acidesa mig-baixa i amb una bona expressió aromàtica plenament madura, malgrat haver-se veremat al setembre.

 Descobreix tots els vins de Peter Sisseck 2015 aquí

Hits: 24

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *