Ribera del Duero 2018 per Bertrand Sourdais

Anyada d’antuvi: amb estacions marcades i generoses precipitacions

Després d’uns hiverns 2016 i 2017 secs, per fi el 2018 va ser molt generós en pluviometria! L’hivern va ser llarg i fred; les primeres nevades van ser just abans de Reis, a principis de gener, i van cobrir el nord d’Espanya! L’última nevada va ser molt tardana, cap als dies 9 i 10 d’abril. L’hivern típic de la zona de Sòria acostuma a ser fred i molt sec, de fet la gent del poble diu que el gel “xupa l’aigua dels sòls”. Aquest hivern 2018 força atípic va ser, una vegada més, plujós, fred, amb molta neu i també amb boires, tots els ingredients per reconstruir les reserves hídriques del sòl i del subsòl dels camps de Soria.

A mitjans d’abril les temperatures van pujar bruscament, iniciant-se els processos de brostada cap al 27 d’abril. Els dies 1 i 13 de maig les temperatures van baixar a -3ºC i van arrasar els joves i tendres brots juntament amb els seus raïms. Per sort les vinyes van poder fer tornar a néixer, sense molt esforç, alguns raïms a partir de les anomenades gemmes secundàries.

El clima fred i plujós continuà durant el mes de maig i juny fent, lògicament, florir la vinya molt tardanament, i el 27 de juny, provocant clarament una anyada que podem anomenar: lunar!

Aquesta aigua abundant va arribar a provocar el desenvolupament del míldiu, malaltia més coneguda a Bordeaux, Loire o Bourgogne. L’última vegada que vaig veure el míldiu a Sòria va ser l’any 2006.

A finals de juliol van aparèixer les altes temperatures –35ºC fins a 39ºC–, en aquest moment vam observar un creixement vegetatiu dels pàmpols i vam apreciar un color verd fosc a les fulles. Les vinyes, malgrat la canícula, no van patir gens per estrès! El verol es va realitzar durant tot el mes d’agost sota un bon sol. Aquesta expressió de la vegetació tardana ens va obligar a treballar exhaustivament les vinyes, eliminant els esperons de la zona fructífera per anticipar un possible atac de Botrytis.

Vam observar un altre fenomen curiós, a finals de setembre les vinyes van agafar el seu típic color vermell a les fulles, indicant-nos la seva predisposició a madurar, com és habitual en aquesta època, però a principis d’octubre vaig observar la desaparició del color vermell i la tornada d’un verd més aviat típic del mes de juny, període de creixement vegetatiu.

Una altra dada: el pes normal de les baies de tinto fino acostuma a oscil·lar entre 2 i 2,2 grams, però en aquest 2018 i com a conseqüència de la seva humitat, es van formar raïms de polpa sucosa de 2,7 fins a 3 grams.

Finalment, vam arrencar la verema per la Diva el dia 10 d’octubre: 455 kg de tinto fino (95%) i 23 kg d’albillo (5%), desrapat al 100%.

La Mata, el dimecres 16 d’octubre al matí i amb boires!: 589 kg de tinto fino (90%) i 27 d’albillo (4%), 40 kg d’alicante bouschet (6%), tot desrapat.

Dominio de Es Viñas Viejas de Soria es va veremar entre l’11 i el 22 d’octubre: 6.266 kg de tinto fino (92%) i 545 kg d’albillo (8%), amb un 30% de raïms sencers.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE DOMINIO DE ES AQUÍ

Hits: 27

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *