Ribera del Duero 2019 per Bertrand Sourdais

2019, anyades que acaben en nou…

Com moltes de les anyades que acaben en nou, 2019 és, amb diferència, la millor de les anyades de Dominio de Es. Un clima bastant sec, dues onades de calor…, i una vinya que malgrat això no va donar senyals de cap mena d’estrès. Avui encara és difícil de comprendre-ho. Potser l’abundància i la generositat amb les precipitacions de l’any 2018 van tenir alguna cosa a veure… L’herència del clima del 2018 creuat amb el clima sec del 2019 ha donat llum a una gran anyada.

De l’1 de novembre del 2018 fins al 30 abril del 2019 només vam recollir 266 litres: un hivern sec. I el 5 d’abril, com tots els anys, va nevar. Anotem la brostada el 30 d’abril.

Malgrat les gelades dels dies 4, 5 i 6 de maig, la vinya va continuar creixent a bon ritme i sense dificultats. Normalment, les gelades de primavera creen un estrès a les plantes fent que rebrotin de manera anàrquica, no només a les brocades de la poda, sinó per tot el cep. No va anar així el 2019.

Ningú recorda a Atauta haver vist una gelada com la del 12 de juny. Per sort, va ser molt localitzada i va afectar només el 10% de la vinya. Soria i el seu clima mai ens deixen de sorprendre… La floració va ser sobre el 25 de juny, al mateix temps que començava la primera onada de calor del 2019 i que va durar uns 15 dies amb temperatures d’uns 40 °C.

La segona onada de calor va arribar del 22 al 26 de juliol. Des de l’1 de maig fins el 31 d’agost només van caure 45 litres, un estiu extremadament sec.

Les pluges del 15, 16 i 17 de setembre (31 litres) més els 9 litres recollits el dia 21 van ajudar a les vinyes en el seu procés de maduració i van permetre aconseguir una mida de raïm normal i uns bons rendiments (70 cl de vi per 1 kg de raïm, la mitjana està en 63 a Dominio de Es) malgrat un estiu tan extrem. Aquests són els pesos mitjans de raïm dels tres darrers anys:

Any 2017: 1,78 g/baia –  Any 2018: 2,05 g/baia – Any 2019: 1,90 g/baia

Encara que cal no oblidar que la gelada de primavera va emportar-se per davant bona part de la collita i que els rendiments del 2019 es van quedar només en 2.750 kg/ha de mitjana…

Terrer de Carravilla

PRIMEUR DOMINIO DE ES 2019 per Margarethe Chapelle

Margarethe Chapelle, a través de la tècnica de cristal·litzacions, és qui comenta enguany l’anyada 2019 per a cadascun dels nostres crus.

Margarethe va ser responsable tècnica del laboratori Thiollet (França) des del 1982 fins el 2009. Durant 10 anys va desenvolupar la seva tècnica d’anàlisi per cristal·lització en paral·lel amb les analítiques clàssiques de laboratori per a així establir una cartografia completa de les qualitats i deficiències dels vins. Avui, després de 21 anys d’experiència, la cristal·lització li permet establir un perfil precís del vi, de la vinya i del sòl.

DOMINIO DE ES 2019 VIÑAS VIEJAS DE SORIA

Localització: Atauta, Soria, D.O. Ribera del Duero, a una altitud de 950-1.000 m.
Superfície: 2,69 ha a 24 microparcel·les (indicades al plànol).
Vinya: prefil·loxèrica de tinto fino, albillo, alicante bouschet i garnacha.
Sòl: sorres, graves, argila, llim, calcari.
Poda: en vas. Sistema de cultiu: biodinàmic.
Verema: entre l’1 i el 4 d’Octubre.
Total quilos veremats: 8.790 kgs: 91% tinto fino, 7% albillo, 1% garnacha, 1% alicante bouschet.
Vinificació: 40% gotims sencers, 60% desrapat. 18 dies de maceració. Temperatura entre 17- 29 °C.
Extracció: mini remuntatges de 5 mins. amb O2 cada dia.
Criança: 25 botes en total, amb un 32% noves.
Grau: 14,5% vol. Acidesa total: 4,1 pH: 3,9

Cristal·lització Dominio de Es 2019 Viñas Viejas de Soria

Comentari de Margarethe Chapelle: L’absència d’inclusions (que no es llegeixen a la cromatografia) descarta els riscos de desviacions aromàtiques i mostra que el vi prové de parcel·les on l’entorn no és agressiu. No hi ha marcador d’estrès hídric, la vinya va aconseguir gestionar la seva humitat i les seves necessitats des del subsòl. Sembla  que enguany ha permès augmentar la mineralitat, la qual cosa posa en valor la complexió del vi i la seva complexitat.

La seva finor, aliada amb la seva potència, el fan  un vi d’alta gamma, molt seductor per la seva expressió. No és un “farsant”, és un autèntic vi de guarda, amb uns fonaments que ja s’expressen i amb reserves per revelar. Funciona amb ritmes establerts amb total harmonia amb les necessitats del raïm del qual prové.

Tot ha estat creat amb la intuïció desitjada. Les forces innates s’han vist reforçades per l’adquirit. Una bona feina de comprensió del vigneron!

DOMINIO DE ES 2019 LA MATA

Localització: Paraje La Mata, Atauta, Soria, D.O. Ribera del Duero, a una altura de 935 m.
Superfície: 0,33 ha a una sola parcel·la.
Vinya: prefil·loxèrica de tinto fino, albillo i Alicante Bouschet.
Sòl: sorres, llimós calcari sobre argila.
Poda: en vas. Sistema de cultiu: biodinàmic.
Exposició: Nord-est, part baixa del vessant.
Verema: 26 de setembre
Total kgs veremats: 935 kgs: 93,5% tinto fino, 5,5% albillo, 1% alicante bouschet.
Vinificació: 100% desrapat. 20 dies de maceració. Temperatura entre 20-28 °C
Extracció: mullat amb galleda cada dia durant la fermentació alcohòlica. (11 dies)
Criança: 2,5 botes en total, 100% nova
Grau: 13,8% vol. Acidesa total: 5 pH: 3,75

Cristal·lització Dominio de Es 2019 La Mata

Comentari de Margarethe Chapelle: El que va absorbir del subsòl la vinya és el que li ha permès evolucionar. Estem sobre un potencial evolutiu que permet al vi evolucionar sobre el seu buquet, restituint així una bona part del que la vinya va absorbir del subsòl.

La textura serà capaç d’adquirir harmonia durant la seva criança.

L’aportació d’oxigen obre al vi i dona també una sensació “cruixent” a nivell gustatiu, la qual cosa garantirà un triomf al tast (sobretot notes vives de petits fruits negres i notes fines de tipus especiat).

DOMINIO DE ES 2019 CARRAVILLA

Localització: Paraje de Carravilla, Atauta, Soria, D.O. Ribera del Duero, a una altura de 935 m.
Superfície: 0,27 ha a una sola parcel·la.
Vinya: tinto fino vell, albillo.
Sòl: sorres, llimós pedregós calcari.
Poda: en vas. Sistema de cultiu: biodinàmic.
Exposició: sud, part baixa del vessant.
Verema: 26 de setembre.
Total kgs veremats : 702 kgs: 91,2% tinto fino i 8,8% albillo
Vinificació: 100% desrapat. 20 dies de maceració . Temperatura entre 20 – 29 °C.
Extracció: mullat amb galleda cada dia durant la fermentació alcohòlica. (16 dies)
Criança: 2 botes en total, d’un vi.
Grau: 14,3% vol. Acidesa total: 4,9 pH: 3,77

Cristal·lització Dominio de Es 2019 Carravilla

Comentari de Margarethe Chapelle: Sap combinar finor i potència amb l’estabilitat i el rigor que li permetrà construir un bon perfil aromàtic sobre una textura sedosa i carnosa.

No necessitarà molta feina perquè el vi pugui expressar tot el seu potencial, però cal estar atents als equilibris òxid-reductors perquè el vi no es tanqui.

Una vegada establerta la respiració del vi, serà eficient perquè aquest tingui una bona evolució. Aquesta evolució no arribarà aviat, el vi prendrà el seu temps per aconseguir la seva total harmonia.

Potent, té molt que explicar…, però ho farà quan estigui disposat.

DOMINIO DE ES 2019 LA DIVA

Localització: Paraje de Valdegatiles, Atauta, Soria, D.O. Ribera del Duero, a una altura de 950 m.
Superfície: 0,3 ha a una parcel·la.
Vinya: prefil·loxèrica de tinto fino i albillo.
Sòl: pura sorra sobre roca calcària.
Poda: en vas. Sistema de cultiu: biodinàmic.
Exposició: nord-est, part baixa del vessant.
Verema: 1 d’octubre.
Total kgs veremats: 631 kgs: 92% tinto fino i 8% albillo.
Vinificació: 100% desrapat. 15 dies de maceració. Temperatura entre 15 – 30 °C.
Extracció: mullat amb galleda cada dia durant la fermentació alcohòlica. (11 dies).
Criança: 2 botes en total, d’un vi.
Grau: 14% vol. Acidesa total: 4,9 pH: 3,75

Cristal·lització Dominio de Es 2019 La Diva

Comentari de Margarethe Chapelle: La intensitat lluminosa anirà en augment: les forces de creixement intenses són joves i vigoroses.

El vi encara no ha utilitzat aquestes forces, el vi tindrà un futur longeu.

Ho té tot! Complexitat, riquesa, potència…

El control de la vinificació, la qualitat innata del raïm i l’estabilitat observada a la cromatografia, li proporcionen totes les armes per a una gran evolució.

El “sol calent” i el control de les seves poques necessitats el fan un vi únic.

És una autèntica “Diva”, però sense el seu costat capritxós!

Hits: 58

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *