Ribera del Duero 2020 per Bertrand Sourdais

2020, l’anyada somniada

Després de 20 anys de veremes a la Ribera del Duero de Sòria, la del 2020 és la meva anyada somniada. Una anyada amb un grau alcohòlic per fi moderat, entre 12,85 i 13,30% vol., la sensatesa arriba als vins de Dominio de Es.

Un any de canvis, de millores: a la vinya treballem i cuidem les vinyes i els sòls més que mai; al celler, emprem menys rapa a la vinificació de Viñas Viejas de Soria i vam fer maceracions en general més llargues (fins a 2 mesos).

Una anyada generosa, però al mateix temps controlada, el nostre objectiu va ser el d’acompanyar la lògica de la vinya, amb el seu fruit abundant, però sense anar en contra de la línia que ens marcava la pròpia natura. El resultat, una harmonia cada cop més notable a la vinya, un vigor equilibrat, unes vinyes molt boniques. I, per primera vegada (i esperant que no sigui la darrera), cap incident climàtic, incroyable!

El mes de febrer va ser especialment càlid, s’escoltava el cant dels ocells ja a mitjans de mes i els ametllers estaven en flor. Durant el març va tornar el fred, va portar neu a Atauta el dia 16, vam aprofitar per podar entre el 18 i el 25, i la neu va caure de nou els dies 30 i 31.

A l’abril va ploure abundantment, mai havíem vist tanta herba a les vinyes! La brostada va arribar primerenca, el dia 21, una nova raresa… La primera quinzena de maig també va ser plujosa, però la segona va portar un canvi radical de bon i calorós temps, tot i que amb tempestes (van caure 50 litres el dia 25), tempestes que van continuar el juny fins al dia 7 (el dia 4 van caure 4,22 litres en només 15 minuts!). El dia 10 de juny el fred ens va tornar a acompanyar (4 ºC), però a partir del 20 vam recuperar les temperatures estiuenques (28-30 ºC). Vam anotar pel dia 15 ja a la meitat de la floració i vam fer la poda en verd del 3 al 6 de juny. El dia 23, i per primera vegada (un nou canvi), vam despuntar les vinyes.

El mes de juliol, com ja és habitual, va ser calorós, i principalment sec. Vam treballar molt els nostres sòls (hi havia molta herba) i vam calçar les vinyes dels crus a mà. Vam percebre ja aleshores una parada en el creixement, arribant el principi del verol a final de mes.

L’aclarida dels gotims ens va portar el seu temps, des del 3 fins al 10 d’agost, ho vam fer a consciència (no més de 3 borrons per polze). El dia 11 d’agost van caure inesperadament 17 litres d’aigua, aleshores el verol avançava fins arribar al 80% el dia 17, però les vinyes semblaven tímides per culpa de la pluja caiguda el dia 11 (potser perquè aquesta aigua va venir acompanyada d’una miqueta de pedra…). El clima de Sòria es va posar de manifest amb una blanca gelada el dia 31 d’agost, però afortunadament no va causar cap dany a la vinya.

El primer dia de setembre vam sentir com ja entrava la tardor, amb una sensació de sol que no escalfa, amb dies que s’escurçaven molt i temperatures mínimes fresques (entre 5 i 10 ºC). El dia 20 van caure 33 litres d’aigua i el 22 vam començar la verema de part del Dominio de Es, per continuar el dia 24 amb La Mata i Carravilla, i acabar el 26 amb La Diva i la resta de Dominio de Es.

El resultat… Uns vins extremadament refinats, lleugerament àcids, perfumats com mai!!

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE DOMINIO DE ES

Hits: 67

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *