Rioja 2015 per Alvaro Palacios

Anyada 2015 en Alfaro, Rioja Oriental

Anyada de gran quantitat de collita i gran qualitat, classificada pel CRDO com a “Molt Bona”.

2015 ens ha donat el plaer de gaudir d’una verema on tots els elements encaixen en perfecta harmonia per conformar la base d’una gran anyada. Com la majoria dels anys que acaben en 5, la naturalesa ens atorga la seva cara més dolça, en bona part per l’influx del fenomen climàtic del “Niño”.

L’anyada

Després d’un any precedent molt atlàntic, l’hivern del 2015 fou més plujós del que és habitual (285 mm) i amb unes temperatures massa altes per l’estació. Aquestes condicions van conduir a un nou cicle vegetatiu en el que la brostada es va retardar al menys deu dies en les varietats més primerenques.

El mes de maig, molt sec, va començar a pinzellar la tendència climatològica dominant de l’any: les altes temperatures que ens van acompanyar fins a ben entrat el mes de desembre. Una tònica només interrompuda per petites finestres de mal temps a finals de juny, quan les pluges van alleujar l’estrès tèrmic en aquesta zona oriental de la Rioja, aportant l’aigua adequada per a un òptim desenvolupament de la planta. La cara negativa foren les tempestes en forma de pedra, que van destruir més de 6.000 hectàrees entre la Rioja Alta i l’Alabesa, sobretot a la zona de San Asensio.

El temps sec i amb vent generalitzat de tendència nord-oest, va fer que el quallat del fruit, que va començar a finals de maig, fou perfecte i homogeni per la gran quantitat de raïms existents. Això anticipava, a excepció d’inclemències meteorològiques, una collita abundant.

Alvaro-Palacios--baixa

A finals de juny, les continuades tempestes van deixar 50 litres a les vinyes. El moment fou crític, ja que observem l’aparició de les malalties com el míldiu i l’oïdi. Per sort el bon temps va tornar ràpidament i la qualitat dels raïms es va mantenir en un excel·lent estat sanitari. Juliol fou el mes més calorós de la sèrie històrica des de que es tenen registres. El verol es va avançar lleugerament en el tempranillo (pels volts del 9 de juliol) i es va allargar fins a la meitat d’agost en les garnatxes més altes.

A l’agost, només el vent del nord-oest va alleujar la intensa calor de l’estiu. En aquells dies vam procedir a la quantitativa gran verema en verd de totes les nostres vinyes a Alfaro. Setembre i octubre, amb escasses precipitacions de 15 i 17 litres respectivament, ens van permetre seleccionar la perfecta maduració de cada vinya i varietat durant els 28 dies de verema a mà que ocupen les 100 hectàrees de La Montesa, a més de Las Mulgas, Quiñón de Valmira i la resta de les vinyes.

Els vins

La força salvatge de la muntanya cobreix els vins d’aquesta enorme anyada d’una substància fresca, d’un vigor que flueix alegre per un cabdal ample i ple de sabor. És la garnatxa tocada de fruita vermella madura i acidesa cítrica, envaïda de fragància d’aires vinguts del nord. Quina delícia i quina sort poder embotellar la naturalesa en ple estat de vida!

Descobreix tots els vins del 2015 de Descendientes de J. Palacios a la Rioja aquí

Hits: 29

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *