Rioja 2016 per Marcos Eguren

ANY CLIMÀTIC 2016

Final de tardor i principi d’hivern amb temperatures suaus i pluges. A mitjans de gener comença un període fred i molt plujós arribant-se a acumular —fins a finals de març— uns 400 L d’aigua.

El mes d’abril es va iniciar amb temperatures fredes que van causar un retard en la brostada, la qual es va iniciar a finals d’abril i primers de maig.

Les pluges del mes de maig són inferiors al que és habitual acumulant-se entre 30L i 50L segons la zona i es mantenen les temperatures suaus, un fet que ocasiona que la vegetació es desenvolupi molt a poc a poc.

El mes de juny sec i amb temperatures normals per l’època, afavoreix un bon desenvolupament vegetatiu veient-se les primeres flors a mitjans de mes i desenvolupant-se el període de fecundació entre el 16 i el 25 de juny essent una fecundació quasi perfecta. 

Durant el mes d’agost les temperatures mitjanes una mica superiors a les normals, i en alguns moments les temperatures mínimes molt baixes, provoquen que cap a primers d’agost (del 5 al 10) s’iniciï el verol pràcticament en totes les vinyes. En aquesta època es realitza la primera verema en verd.

Comença el setembre sec i calorós amb temperatures per sobre la mitjana, arribant en alguns moments fins als 36ºC que fan que la vinya mostri els primers símptomes d’estrès hídric, alentint-se una mica el cicle vegetatiu i començant el període de maduració lentament.

A mitjans de mes les temperatures se suavitzen i tres dies de pluja (16, 17 i 18) acumulen uns 30L/m2, això canvia una mica tota la perspectiva de collita, sobretot pel que fa a la qualitat i la quantitat, permetent que el procés de maduració continuï amb una planta en perfecte equilibri i que la quantitat augmenti sensiblement.

El mes d’octubre comença sec, assolellat i amb temperatures habituals de l’època, amb absència de pluges, arribant a una perfecta maduresa a les vinyes més precoces (entre el 5 i el 7 d’octubre) que és quan comença la verema dels negres amb un estat sanitari del raïm espectacular i una maduresa que pocs anys es recorda. 

Hits: 17

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *