Rioja 2018 per Álvaro Palacios

La gran personalitat d’una anyada amb el perfil climàtic propi de Rioja oriental

2018 va començar amb l’atenció posada en el cel, esperant l’arribada de les anhelades pluges. Teníem en el record, encara molt present, la sequera que en l’anyada 2017 va afectar obstinadament la nostra Rioja Oriental.

L’hivern havia entrat amb força i neu ja des de principis de desembre de 2017. El fred intens es feia notar a Alfaro, juntament amb el que és la seva màxima representació, la gelada intensa. I com quelcom de poc habitual en els darrers anys, novament va nevar a l’inici de l’any; un cop acabada aquesta segona nevada, les nostres vinyes del monte Yerga van arribar a cobrir-se amb un llençol blanc de 10 cm.

Un cop vam deixar l’hivern enrere, les nostres terres van conèixer una primavera plujosa com feia temps que no vivíem. Una borrasca rere una altra compareixien amb sorprenent recurrència, i amb la conseqüència d’una acumulació de precipitacions que va arribar fins a 300 litres en poc més de tres mesos. Amb un 35% per sobre de la pluviometria mitjana dels últims anys, la de 2018 ha estat sens dubte l’estació primaveral més humida en tot el que portem de segle XXI.

L’ambient plujós i de suaus temperatures ens va acompanyar pràcticament fins a l’arribada de l’estiu. Fou aleshores quan vam començar a sentir la força desbordant de la naturalesa expressada en aquesta anyada pletòrica.

Un estiu ple d’energia del sol

Les altes temperatures van irrompre amb l’arribada de l’estiu i, malgrat que la primavera no va ser gaire calorosa, els mesos d’estiu van arribar a acumular més radiació i hores de sol que no pas l’any anterior. Tot i això, el sòl es va quedar fins a dos graus de temperatura per sota de la mitjana, i la raó devia ser amb probabilitat la frescor que ascendeix de les reserves hidràuliques del subsòl.

Com sempre, seguíem amb la nostra humil dependència dels meteors. En el treball de vinya, i més encara quan el cultiu és orgànic, els anys humits fan sentir més que mai la pressió en la cura de les vinyes. El control del míldiu ens va obligar a redoblar els esforços; a això es va sumar l’arribada constant de tempestes estivals, que dificulten l’aplicació de tractaments a la vinya.

Any de gran personalitat, també en les seves tensions i exigències!

La perfecció a les portes de la verema

Per fi, després de les anomalies de l’anyada 2017, la brostada de les nostres vinyes va tornar a estadis normals. I passades unes setmanes, la floració ens va garantir un quallat integral, complet i total gràcies a les reserves acumulades.

Passats 115 dies de la brostada i després d’una voluminosa verema en verd, va arribar el verol cap a la meitat d’un agost calorós i sec. Ja el setembre ens va rebre amb aquesta tònica de bon temps, fins que una agraïda tempesta va deixar 23 litres a les nostres vinyes: la quantitat i la intensitat perfectes per tal de refrescar l’ambient, rentar els raïms i aportar l’aigua necessària.

D’aquesta manera vam arribar a una perfecta maduració fenòlica i aromàtica. Les vinyes van oferir una d’aquestes collites d’altíssima quantitat i sorprenent robustesa i expressió immoderada: una cosa que amb la garnatxa només succeeix cada 20 anys.

Vins exultants d’una gràcia natural

Difícil d’ocultar l’orgull pel treball, i més difícil encara defugir l’exaltació quan la naturalesa et premia amb un glop del millor vi. Aquesta collita emana tanta gràcia que les celebracions seran recordades al llarg dels anys.

Un vestit vermell de guinda que atreu per la seva radiant puresa, aromes florals i de fruita d’hort tibant i madura, aire intens i net. Ens envaeix el gust ple i desbordat de fruites intenses de carn, os i d’arrels fresques. Tota una conquesta del plaer natural del camp.

Dades rellevants
Precipitació anual: 529 litres.
Temperatura mitjana: 13,3 °C.
Hores de sol: 3.263.
Brostada: a partir del 9 d’abril a La Montesa i del 15 d’abril a Valmira.
Floració: a partir del 4 de juny a La Montesa i del 13 de juny a Valmira.
Verol: a partir del 4 d’agost a La Montesa i del 12 d’agost a Valmira.

Dates de verema
Plácet: 27 de setembre.
La Montesa: del 28 de setembre al 20 d’octubre.
Propietat: del 15 al 22 d’octubre.
Quiñón de Valmira: 6 d’octubre.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA D’ÁLVARO PALACIOS A RIOJA AQUÍ

Hits: 112

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *