Rioja 2019 per Benjamín Romeo

BODEGA CONTADOR – INFORME CLIMATOLÒGIC DE LA COLLITA 2019

PRECIPITACIONS I TEMPERATURES

L’any 2019 va ser un any bastant càlid, les temperatures van ser uns 1,5°C més elevades que les mitjanes de la zona. Quant a les precipitacions, l’any 2019 ha estat lleugerament humit en general. La precipitació mitjana es va situar a l’estació meteorològica de Bodega Contador en 466 mm, una mica superior als valors mitjans registrats a La Rioja que van ser de 446 mm.

TARDOR 2018

Les temperatures a l’octubre van ser fresques, una mica inferiors a la mitjana històrica. Al novembre i al desembre van tenir un comportament càlid o, fins i tot, molt càlid, amb variacions de temperatura d’1 a 1,5°C superiors als valors esperats. Quant a les precipitacions, octubre i desembre van resultar ser mesos secs. Aquesta falta de precipitacions es va compensar durant el mes de novembre, durant el qual les precipitacions van ser superiors al que es podia esperaren un 150%.

HIVERN 2019

L’any va començar amb un mes de gener fred, amb les temperatures mitjanes mensuals habituals. En canvi, els mesos de febrer i març van tenir un caràcter molt càlid i càlid respectivament, amb una temperatura mitjana que es va situar entre 1°C i 1,5°C per sobre de la mitjana d’aquests mesos. Quant a les precipitacions, gener i febrer van ser mesos humits, mentre que el mes de març va resultar molt sec, amb només 5 mm de precipitació durant tot el mes.

PRIMAVERA 2019

La primavera va tenir un caràcter càlid. Tot i que el mes de maig va ser fred, cal destacar la gelada del 6 de maig que va produir danys significatius a les nostres vinyes. A la zona alta, el 75% de les vinyes van resultar afectades, el 50% a la zona mitja i el 20% a la baixa. A més a més, els ceps que van aconseguir resistir també van quedar afectats. Les temperatures d’abril i juny van ser força superiors a les habituals durant aquestes dates. Les precipitacions van ser lleugerament inferiors a les esperades per l’estació, sobretot al maig i al juny amb un 70% menys de les pluges previstes per a aquestes dates.

ESTIU 2019

El període estival va resultar càlid durant els mesos d’agost i setembre amb temperatures amb valors fins a 1,5°C superiors a la mitjana esperada durant aquestes dates. El mes de juliol també va seguir aquesta tendència i va ser encara més càlid, en aquest cas amb temperatures 2°C superiors a la mitjana. Les precipitacions van ser variables durant aquests mesos. Juliol va resultar molt humit amb 240% de pluja més del normal, l’agost va ser normal, i el setembre humit, la qual cosa va fer que les pluges durant l’estació anessin compensant les que no vàrem tenir a la primavera.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

La verema del 2019 es va presentar amb molt poca càrrega, ja que després de la màxima producció de l’any 2018 la planta estava cansada, la qual cosa la va portar a tenir menor producció de raïm. La maduració va ser completa i va arribar-se a ella de manera natural, ja que va ser el primer any en el qual no va ser necessari realitzar una preverema. L’escassa producció com a conseqüència de la gelada patida al maig, va ajudar al fet que s’aconseguís un perfecte equilibri entre grau-acidesa-tannicitat que és la característica principal dels nostres vins.

Finca Murmurón

Hits: 70

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *