Rioja 2019 per Marcos Eguren

Va començar el cicle del 2019 amb una quantitat normal de pluja a la tardor, arribant a acumular-se, fins a primers de desembre, uns 150 litres per metre quadrat, lleugerament inferior a la mitjana. L’hivern es va desenvolupar fred i amb unes precipitacions normals, acumulant-se durant els mesos de desembre, gener i febrer. El mes de març va començar extremadament sec i fred. L’abril amb temperatures fresques, iniciant-se la brostada els primers dies del mes. La nit del 12 al 13 d’abril van baixar les temperatures per sota de 0ºC, apareixent i afectant el gel a algunes vinyes de manera irregular, essent de major importància a la zona de Páganos. El final d’abril va tenir diversos dies de pluja, acumulant-se uns 70 litres durant aquest mes. El mes de maig va començar amb algunes nits properes als zero graus i especialment la nit del dia 5 que tornà a provocar petits danys, sobretot a les zones més elevades.

La floració va començar l’última setmana de maig a les zones més primerenques i a principis de juny a les zones de més altitud amb un temps variable, sec i fred, donant lloc a una fecundació irregular i lenta que va provocar que la quantitat de grans de raïm per gotim fos inferior a un any normal. A mitjans de juny pugen les temperatures, donant lloc a un desenvolupament vegetatiu important, ajudant a acabar la fecundació. El juny va acabar amb unes temperatures altes i alguns dies de tempesta, especialment el dia 28 que va caure calamarsa a algunes zones, amb molta aigua, provocant alguns danys no especialment considerables.

L’inici del verol va tenir lloc la darrera setmana de juliol a les zones primerenques i a principis d’agost a les zones més tardanes. No es produeixen pluges d’importància fins a finals de juliol, arribant-se a acumular 24 litres a San Vicente i uns 15 litres Páganos. Un mes d’agost assolellat i sec i, no obstant això, a causa de la poca producció i equilibri a la distribució de la pluja, la vinya va romandre en un estat excepcional sense cap símptoma de sequera, accelerant-se la maduració del raïm. El mes de setembre va començar assolellat i amb unes grans expectatives de qualitat per una baixa producció i un estat sanitari molt important. Unes pluges abundants durant les últimes setmanes de setembre, arribant-se a acumular de 40 a 60 litres, depenent de les zones, van provocar una gran incertesa i risc de botritis que, tot i això, no va arribar a desenvolupar-se.

La verema va ser molt primerenca per a les varietats blanques que es va fer entre els dies 14 i 23 de setembre amb un estat sanitari molt bo, una elevada acidesa i una molt bona maduració aromàtica. La maduració del raïm negre es va alentir una mica com a conseqüència de la baixada de temperatura a finals de setembre, iniciant-se els primers dies d’octubre. En conclusió, una verema en general curta amb raïms petits que donaran vins molt ben estructurats amb una acidesa superior als anys anteriors i una qualitat aromàtica molt important.

Hits: 65

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *