Rioja 2020 per Marcos Eguren

S’inicia el cicle anual amb abundants pluges al novembre i al desembre, acumulant-se importants reserves hídriques de fins a 200 l/m2.

El gener i el febrer 2020 porten temperatures suaus i són relativament secs. Al març es produeix una baixada de temperatures i un augment de les pluges, assolint-se gairebé els 100 l/m2. La brostada s’inicia a mitjans de març a les zones més primerenques i a finals de mes a les zones tardanes. Les baixes temperatures alenteixen el cicle vegetatiu, però tot i això s’observa en línies generals un avançament a la vinya d’aproximadament dues setmanes.

El mes d’abril porta temperatures suaus i pluges per sota de l’habitual que van provocant un bon desenvolupament vegetatiu, mostrant-se la vinya amb esplendor i gran sanitat. El mes de maig també amb temperatures suaus i precipitacions dins la mitjana. Persisteix el bon estat sanitari de la vinya i se segueix veient l’avançament del cicle vegetatiu a l’inici de floració. A finals de maig a les zones primerenques observem flor i a la primera setmana de juny pràcticament havia acabat la floració a gairebé tota La Rioja. Tempestes casuals durant força dies provoquen atacs de míldiu molt forts i difícilment controlables. Ens veiem obligats a realitzar molts més tractaments dels que estem acostumats, però sens dubte respectem la nostra convicció d’una viticultura sana i responsable. Hi ha una pèrdua aproximada (depenent de la vinya) d’entre 20 i 40% dels raïms fecundats.

A finals de juny van desapareixent les tempestes, fet que ajuda molt a sanejar la planta. Les temperatures suaus que difícilment assoleixen els 30ºC provoquen un engruiximent del gotim lent i fructífer, observant-se a l’inici del verol a partir del 20 de juliol.

El mes d’agost es presenta amb temperatures lleugerament inferiors a la mitjana climàtica dels últims 10 anys. Gaudim de dies secs i assolellats fins a finals de mes i després es produeixen vàries tempestes de pluja y una mica de pedra que no afecten (menys alguna excepció) als gotims, però sí a la vegetació.

El mes de setembre s’inicia amb gran incertesa i por de que continuïn les pluges, ja que el risc de botrytis és gran. Lleugeres pluges els primers dies, però després el temps es va assentant i observant una maduració gairebé completa. Tenim un raïm sa, amb bona maduresa i un increment en la mida del gra de raïm que compensa la producció tot i la pèrdua per míldiu.

La verema comença el 21 de setembre i es desenvolupa sense pluja exceptuant el cap de setmana de l’1 d’octubre, que va ploure al voltant de 9 l/m2, havent de parar la verema durant dos dies.

El desenllaç d’aquesta anyada és una collita sana, amb una bona mida de raïm i un rendiment lleugerament superior al d’un any normal, la qual cosa donarà lloc a vins aromàtics amb bona acidesa total, grau lleugerament inferior al d’un any normal i vins de gran equilibri.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS DE VENDA A L’AVANÇADA DE VIÑEDOS DE PÁGANOS I VIÑEDOS SIERRA CANTABRIA

Hits: 18

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *