Rioja 2014 per Juan Carlos López de Lacalle

Reflexions i comentaris: L’Ètica de la Natura

El passat 22 de maig vam assistir a Barcelona a l’Acte de Graduació de la nostra filla a la universitat Abat Oliba. A l’acte Acadèmic, el Sr. Josep Maria Galí, expert en Comunicació Empresarial i Màrqueting, va dissertar sobre l’Ètica al món empresarial. Ens va parlar de l’Ètica des de l’aspecte del desenvolupament humà, professional, de la comunicació i el màrqueting…

Va fer èmfasi en el fet, que quan venem alguna cosa, ens recolzem en certes eines de persuasió i arguments per aconseguir captivar als nostres clients, perquè, en definitiva, aconseguim que comprin allò que hem produït. Però quan parlem de màrqueting sembla que estem fent l’ús d’una eina fraudulenta, moltes vegades enganyosa i amb assiduïtat escoltem: “L’èxit o fracàs d’aquest o aquell producte comercial és el fruit de la bona o mala campanya de màrqueting que s’ha fet per presentar-lo al mercat. En molt pocs casos estem pensant que és veritat tot el que ens expliquen i gairebé sempre ens arriba als nostres caps aquest missatge de mentida o engany, en tot o en part”.

Aquesta reflexió em va fer meditar sobre l’injust i el dur que pot resultar per aquells joves que comencen a desenvolupar la seva activitat professional, enfrontant-se a un món ple de falsedat i mentida i que, a més, aquestes siguin les eines per aconseguir els èxits professionals i empresarials. Em vaig sentir una mica pertorbat i trist.

Com jo, professionalment i personalment, estic absolutament relacionat amb la vinya i el vi, de seguida vaig extrapolar aquesta reflexió al nostre món i a les experiències que durant la meva vida professional hem desenvolupat a Artadi.

Els que sentim la vinya i el vi vivim envoltats de quelcom que està viu, d’elements que senten i pateixen, envoltats de Natura.

He arribat a preguntar-me: Al món del vi també tot és una mentida i una farsa? Vivim en una constant obra de teatre? Cada any obrim el teló amb una nova comèdia? Si això fos així, em sentiria tremendament trist i defraudat.

A diferència d’altres sectors, els que sentim la vinya i el vi vivim envoltats d’una cosa que està viva, d’elements que senten i pateixen, envoltats de natura. És a dir, la Natura és la nostra aliada i la Natura, afortunadament, està saturada de la seva moral. A través d’ella, trobem la declaració del que és bo i dolent, correcte i incorrecte, permès i prohibit, etc… Podríem definir-lo com l’Ètica de la Natura. Quina sort, no?

Recolzats en aquesta reflexió volem fer la nostra feina, volem viure entre les nostres vinyes i volem fer el nostre vi. Perquè la Natura no entén de reg, ni de fertilitzants, ni d’insecticides, ni de fungicides i, per descomptat, no entén de denominacions d’origen. Per contra, la Natura sí que entén d’equilibri, de sostenibilitat, de respecte a l’entorn, d’autenticitat, no s’avergonyeix de res i s’expressa sempre amb humilitat, però amb una gran rotunditat que la fa inqüestionable.

Artadi_Vinyedo_Vila Viniteca

Ens acostarem a cada vinya com la unitat que reflecteix la personalitat d’un vi: LA PARCEL·LA.

No obstant això, aquesta reflexió a la que he arribat aquest passat cap de setmana, està recollida a l’obra “Respecte per la Natura” (1986) pel filòsof americà, Paul W. Taylor. Nascut el 1923, aquest filòsof és conegut mundialment pel seu treball en l’Ètica Mediambiental: “Entenc que l’estructura fundacional per a la teoria de l’Ètica Mediambiental ha d’estar centrada en la vida”.

Aquesta estructura es compon de tres components interrelacionats. La primera és prendre una certa actitud moral definitiva cap a la Natura, el que anomeno “Respecte per la Natura”. La segona és una creença que constitueix una forma de concebre el món natural i el nostre lloc en ell. Aquesta creença és la base i el suport de l’actitud, de manera que faci que sigui una actitud apropiada cap a l’ecosistema natural de la Terra i les seves comunitats de vida. El tercer és un sistema de regles i normes morals que serveixin de guia a l’ésser humà respecte a la forma de tractar els ecosistemes i comunitats de vida, un conjunt de principis que materialitzen l’actitud del Respecte per la Natura. La teoria d’ara i que defenso és estructuralment simètrica a la teoria de l’Ètica Humana, basada en el principi del Respecte a l’Ésser Humà.

Farem Vins de Poble. Recolzant-nos en el gran missatge històric, cultural, que tanca el concepte POBLE: Origen de veritat, autenticitat i tradició.

A partir d’aquest any volem afermar-nos en aquestes idees per a elaborar els nostres vins, fonamentalment, lligats a la Natura i al seu entorn. Però de veritat, fora de normatives i comèdies administratives.

Treballarem aferrats a la Natura i al nostre entorn tal i com ho feien els nostres avis. Per descomptat, sense greuges, sense violència, amb humilitat i amb la grandesa de les cultures dels nostres pobles.

Farem Vins de Poble en l’ampli sentit de la paraula. Recolzant-nos en el gran missatge històric, cultural, que tanca el concepte POBLE: origen de veritat, autenticitat i tradició. I dins d’aquest concepte, ens aproparem a cada vinya com la unitat que reflecteix la personalitat d’un vi: LA PARCEL·LA.

Potser són molts canvis, però us asseguro que val la pena. Els nostres vins ens ho agrairan i vosaltres que estimeu aquest món, ho gaudireu. A partir d’ara, els nostres vins seran més grans o més petits, això no importarà, però del que estem molt segurs és que seran vins més honestos, vins fonamentats en l’ètica de la Natura.

El Pison_Artadi

Parlem una mica de la collita del 2014

Les dues grans variables climàtiques (temperatura i pluviometria), encara que n’existeixen d’altres, són les que condicionen l’esdevenir de la collita i han tornat a posicionar-se en els valors mitjans a la comarca. Exactament hem registrat 448 litres/m2 distribuïts durant tot el cicle vegetatiu. Important presència de pluges a l’hivern –271 litres– i pluges esquitxades la resta de l’any que han proporcionat un equilibri perfecte a la planta.

La presència de neu a la serra ha influenciat en les temperatures en parada vegetativa. Progressiu registre de les temperatures primaverals que de forma natural afavoreixen el desenvolupament i la floració de les vinyes. Al mes de juliol vam patir algun dia de temperatures màximes, però el mes d’agost, com és habitual, vam registrar les esperades temperatures mínimes (7,5ºC ) que aporten als nostres vins notes aromàtiques de frescor i fruita.

En general, podem descriure els vins d’aquesta collita com vins transparents, plens de llum, netedat en les seves aromes. A la boca són acaronats, de tanins sublims, volàtils però amb una suculència en boca que els fan extremadament atractius. Ens transmeten missatges de joventut i frescor, recolzats en l’experiència i el coneixement. Vins llargs i delicats, saborosos en l’equilibri. Una gran collita carregada de subtilesa i longitud.

Consulta els vins a l’avançada d’Artadi aquí.

Hits: 19

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *