Saint-Estèphe 2018 per Cos d’Estournel

“Una anyada excepcional avui, que acreditarà ser llegendària el dia de demà”

L’anyada 2018 és el resultat de dos períodes tant contrastats com complementaris: un fred i humit hivern va ser substituït per l’estiu calorós i sec amb el qual havíem estat somiant. De manera sorprenent, tot i que el període de creixement de la vinya encara al juny arrossegava demora, la verema va ser precoç. Les baies de cabernet sauvignon eren excepcionalment petites, amb una excel·lent ràtio polpa-pell gràcies a l’estrès hídric experimentat durant els mesos d’estiu.

La constant presència dels nostres experimentats vignerons va resultar decisiva al llarg de tot el cicle de la vinya. La decisió de limitar el desfullat, tot i l’alta humitat,va ser encertada atès que les elevades temperatures encara havien d’arribar. Igualment, el treball dels sòls que van realitzar els viticultors, més intens i freqüent que de costum, evidencia la seva profunda comprensió de la vinya.

L’experiència acumulada durant els darrers 10 anys del maneig de la vinificació per gravetat va permetre tractar amb cura i precisió aquesta collita prometedora. Gràcies a la gestió mil·limètrica dels nostres dipòsits amb control de temperatura, es va poder refrigerar el raïm veremat sota la calor estival. El control meticulós i el rigor van oferir la possibilitat de preservar l’immens potencial de la collita, revelat a través dels assemblatges.

“L’equilibri d’una anyada de contrastos perfectes”
El cicle vegetatiu de 2018 va culminar amb una sèrie d’esdeveniments meteorològics sorprenentment contrastats, i el superb terroir de Cos d’Estournel ha demostrat, una vegada més, la seva increïble capacitat d’adaptació.

Els homes i les dones de la propietat van jugar un paper cabdal: la seva dedicació en tots i cadascun dels estadis de viticultura i procés enològic van tenir un incalculable valor a l’hora de crear una anyada d’inusitada qualitat, la desena en ser vinificada per gravetat en els nostres cellers.

Ens emociona convidar-lo a descobrir Cos d’Estournel 2018. Una anyada excepcional avui, que acreditarà ser llegendària el dia de demà.

DIARI D’UN ANY IDÍL·LICAMENT CONTRASTAT

D’octubre de 2017 a març del 2018: condicions fredes i humides
En començar la temporada, el sòl estava sec, però les primeres pluges de novembre van marcar l’inici d’un hivern realment humit. Entre el novembre i el març, la propietat va veure doblada la quantitat habitual de pluja, i els sòls es van recarregar d’aigua, invertint la situació de la qual s’havia partit.

El clima va ser humit i especialment fred cap al final de l’hivern, retardant l’escalfament dels sòls i, per tant, la brostada, que no va començar fins al 6 d’abril.

D’abril a maig del 2018: calor i pluja
Les temperatures primaverals van ser més elevades que de costum, amb nits particularment càlides que van compensar el retard del creixement de les vinyes. Però la pluja va fer témer el pitjor de cara a la floració…

Finalment, les temperatures van augmentar, i unes condicions més càlides van ajudar a combatre la humitat. La floració va arrencar a principis de juny, amb un retard de només 2 o 3 dies, i es va completar de manera molt satisfactòria i homogènia a tota la vinya.

Juny del 2018: atencions i cautela
Els nostres equips van estar especialment en guàrdia al llarg del mes de juny, observant i atenent constantment les vinyes. Una sèrie de factors indicaven un risc de desenvolupament del míldiu històric sense precedents. Sense la vigilància ni la preocupació constants, la situació podria haver acabat esdevenint el pitjor dels escenaris. Però vam aconseguir minvar aquests riscos emprant els productes més respectuosos amb el medi ambient. La prudència va ser la nostra principal consigna, malgrat que es van prendre nombroses decisions audaces –com ara limitar el desfullat– que es mostrarien determinants i encertades unes setmanes més tard.

Juliol del 2018: temps càlid i sec
En arrencar juliol, el cel sobre Cos d’Estournel lluïa un aspecte favorable, i la tendència climatològica es va invertir, instal·lant-se unes condicions climatològiques seques, fet que la vinya va suportar sense dificultat, gràcies a les reserves d’aigua que havia anat acumulant durant els mesos precedents. Les temperatures, càlides durant el dia i fresques a la nit, van permetre que el raïm perdés les seves aromes vegetals i veiés els seus tanins madurar. Va quedar clar que la decisió, presa al juny, de limitar el desfullat acabava resultant profitosa, ja que la vegetació va protegir els gotims, que van mantenir així la seva frescor.

Agost del 2018: perícia i intervenció
Cos d’Estournel va assistir a l’inici del verol l’1 d’agost, recuperant el retard produït a principis de cicle. Existien certs indicadors d’estrès hídric, la qual cosa contribuiria a una maduració dels tanins mantenint, alhora, els nivells d’acidesa. Tot impacte potencialment negatiu va ser afortunadament compensat per l’excepcional naturalesa del nostre terroir i la de les nostres vinyes, que busquen l’aigua a molta profunditat. Els nostres vignerons van treballar de valent, llaurant amb més freqüència i intensitat que de costum per tal de fomentar l’acumulació d’aigua i reduir l’evaporació. La canòpia va continuar protegint les baies, permetent que mantinguessin un bon equilibri entre els nivells de sucre i acidesa. Finalment, el 28 d’agost, va arribar un oportú episodi de pluges més important que en qualsevol altre punt del Médoc, alleujant els ceps, disminuint el gruix de les pells i suavitzant els tanins.

Setembre del 2018: una verema serena i a bon ritme
Les precipitacions del 5 de setembre van crear condicions favorables tant per a la maduració com de cara a tancar el cicle vegetatiu. El temps càlid i sec generà unes condicions òptimes per tal que la vinya mantingués un estat sanitari perfecte, la qual cosa va permetre d’esperar el moment idoni d’iniciar la verema.

La verema va començar el 8 de setembre amb la sauvignon blanc, seguit per la sémillon el 19 de setembre. A partir d’aquesta mateixa data s’inicia la verema de la merlot plantada sobre graves que finalitza el 6 d’octubre. Les ideals condicions meteorològiques van permetre esperar el moment òptim de maduresa de les cabernet sauvignon i de les merlot plantades sobre sòls argilosos. No va ser pas una qüestió d’esperar per esperar; ens guiava el desig d’identificar el moment òptim per a collir, quelcom imprescindible en la recerca del perfecte equilibri entre maduresa i frescor.

Hits: 48

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *