Sicília 2018 per Andrea Franchetti

Recordant la collita del 2018, puc dir que va ser una de les més humides, especialment durant els mesos d’estiu, la qual cosa va desembocar en el clàssic clima tropical (calor humida) dels darrers vuit anys.

Ens vam veure obligats a fer moltes més passades per desfullar. Primer a les vinyes de chardonnay, anant sempre per capes, perquè no volíem que les baies es cremessin; però, al mateix temps, preteníem que el vent pogués passar a través, per tal que les eixugués ràpidament després de cada pluja. A més, els gotims així exposats estan totalment envoltats i embolcallats pel pròpolis i l’argila! Ambdós són productes naturals que utilitzem, tant en raïms blancs com en negres, durant aquestes darreres etapes de la maduració. Després de molt d’esforç vam aconseguir veremar i elaborar un gran chardonnay!

Pel que fa a les varietats negres, ens vam trobar més o menys amb les mateixes condicions de pluja, humitat i, en alguns casos, fins i tot boira (el pitjor que pot passar en aquest període).

Però, com a viticultors experts i atents, hem interpretat l’anyada sempre dosificant les nostres intervencions, sense deixar-nos enganyar per les aparences; intervenint, com en un mosaic, en cadascuna de les diferents parcel·les i en les diferents vinyes d’on veremem els raïms pel Passorosso.

La cesanese va reaccionar molt bé i va resistir fins al final, permetent així obtenir un vi en línia amb el contingut d’alcohol de diverses collites anteriors (malgrat una verema lleugerament més primerenca), amb aromes molt més marcades de flor de taronger i una aroma global molt més desenvolupada, tot mantenint l’acidesa característica de la varietat.

La petit verdot fou qui més va patir els efectes de l’anyada: la verema va tenir lloc uns 10 dies després que la cesanese, seguint les petjades de la segona lluna creixent, la qual cosa ens va permetre collir els raïms en unes condicions sanitàries perfectes. Amb un cert perfil Bordeaux quant a les estructures àcida i alcohòlica, però obtenint al mateix temps –després d’una acurada i pacient espera– la clàssica i única riquesa mediterrània, expressió d’aquesta varietat en l’ondulat sòl del volcà Etna.

Per tot això, esperem obtenir un Franchetti tímid en la seva fase immediata, i també durant la seva fase juvenil; però ben equipat, amb esquelet i una sòlida base com per afrontar el seu viatge d’envelliment, i engrandir-se en ell, aconseguint llunyanes fites al llarg del temps.

DESCOBREIX TOTS ELS VINS A L’AVANÇADA DE PASSOPISCIARO AQUÍ

Hits: 75

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *