Sierra de Gredos 2016 per Daniel Gómez Jiménez-Landi

LA GRAN ANYADA

La natura ens va brindar el 2016 l’any perfecte si és que existeix això per a un viticultor. La gran anyada, sense més, una d’aquelles que potser no es repeteix en molt de temps. Una anyada en la que tots els esforços es veuen recompensats i un mira amb un somriure cap als anys on no ha estat fàcil avançar. La felicitat és una cerca, un camí en el que de vegades un s’apropa i sembla tocar-la.

La tardor ens va portar pluges abundants i precioses tardes entre les fulles vermelles, grogues i de color coure dels castanyers. Tardes de reflexió i feina al celler seguides per un hivern atípicament primaveral d’intensa lluminositat i cels assolellats. Cada cop arriba més tard la neu a Gredos. No obstant, l’hivern va acabar arribant de manera sobtada a finals de febrer i no va voler marxar els següents mesos. A la primavera es van ajuntar les nombroses pluges, juntament amb dies d’un lleu sol que donaven pas a setmanes d’intensa boira i plugims silenciosos. Tardes darrera el vidre veient con els núvols gravitaven al voltant del Alto del Mirlo. Un any en el que en algunes vinyes va ploure més de 1.000 litres.

La frescor de Gredos. Valle del Tiétar

En un dia de primavera la feina sempre és intensa. Les nostres dues eugues, la Rubia i la Colorada, reobren el solc de la història als pendents de la muntanya amb la seva força enlluernadora. El nostre equip branda les aixades cap als troncs dels ceps mentre Fer i jo fem la poda en verd dibuixant l’arquitectura del futur raïm. El silenci de la quietud de les muntanyes, el resplendor de l’acer alçat al sol, el soroll de l’arada obrint la terra, els núvols negres tancant-se allà sota a la vall, el generós esforç de tot el nostre fantàstic equip que fa possible viure aquest somni. Una profunda sensació de pertinença i satisfacció abans de les merescudes ampolletes al bar. Som viticultors i no hi ha res més meravellós.

Les nostres eugues i Luis. Oficis recuperats

Després de la primavera, les tempestes d’estiu van portar, com de costum, una calamarsada intensa. Aquest cop fou el 4 de juliol a Rumbo al Norte i Las Iruelas. Una calamarsada que vingué de l’oest deixant les fulles que miraven a la tarda amb un aspecte cruel. La feina ja habitual amb infusions d’ortiga ens va ocupar les setmanes següents. Tot i això, vam tenir sort i amb prou feines vam perdre un 10% de la collita, potser per estar molt protegida per les fulles abundants que conformen un paraigües com un xampinyó als nostres vells vasos. Per tota la resta, va ser un estiu benigne de temperatures moderades que certificà l’elevada qualitat de la collita que venia. Tot avançava a poc a poc. El verol començava a mitjans d’agost i algunes vinyes van canviar el color a finals de mes. Tots esperàvem una gran anyada sempre amb la por de que succeís quelcom que ho torcés a última hora.

Només hi va haver una onada de calor a principis de setembre que va coincidir amb la visita de Pedro Parra. Tot i això, aquells tres dies van ser una experiència inoblidable, el començament de quelcom gran. Tres dies per estudiar i entendre el sòl de cadascuna de les nostres vinyes. Tres dies per entendre cada racó i cada petita diferència dins de les nostres parcel·les, per molt petites que ja són per elles mateixes. Tres dies per posar paraules a les sensacions. La nostra viticultura avança ara amb uns altres ulls, com si ens haguessin posat lents, i tot fos molt més nítid. Gran mestre Pedro, i gran persona! La nostra feina s’endinsa a la viticultura d’arrel, la viticultura de paisatge i de l’origen adaptant la nostra interpretació a cada diferència que ens marca el sòl.

La feina amb Pedro Parra continuarà en els propers anys a les tres valls que conformen la Sierra de Gredos.

Mapa de sòls de Las Iruelas

Els vins reflecteixen el lloc i l’anyada, però també com ho encara cadascú, també reflecteix les nostres vides. El 2016 va tenir grans moments. Al mes de maig vam celebrar la Festa de la Floració on ens vam reunir, per segona vegada, més de 500 persones per compartir vi i Rock&Roll. Amics de tot arreu, de prop i de molt lluny, de tota Europa i més enllà. Estem molt agraïts a tots aquells que van venir i, sobretot, als cellers que ens van acompanyar amb els seus magnífics vins: Casa Castillo (Jumilla), Dominio del Águila (Ribera de Duero), Viña Mein (Ribeiro), Recaredo (Cava), Fedellos do Couto (Ribeira Sacra), Niepoort (Portugal), Marcel Deiss (França), Emidio Pepe (Itàlia), Arianna Occhipinti (Sicília- Itàlia), El Enemigo (Argentina) i Mother Rock (Sudàfrica). Tot un luxe! Un gran moment va ser poder tocar juntament amb Red House. Situació per la que no hi ha paraules. Calfreds per les venes. Inoblidable experiència i goig. Tot gràcies a l’entusiasme de Simón, Jeff i Pilar que fins i tot ens van fer bons als que no en sabem gaire. Viva el Rock!

Winedrinkers 9/05/2016

Però si va passar quelcom realment important va succeir el 2016, fou el naixement del meu primer fill, Pedro. No hi ha res al món que es pugui comparar al que he sentit. Una profunda sensació de gratitud i felicitat mai abans coneguda. La vida ja mai serà igual. I com ens van dir una vegada a Itàlia, quan un té un fill ha de plantar una vinya, així que serà una de les coses que farem en breu. La vinya creix i ens acompanya a les nostres vides.

La vinya com a transmissora de la història unint generacions en el temps a través de la terra.

Finalment, el 2016 va arribar en un moment perfecte de les nostres vides. Una gran anyada després de molts anys de feina. Una evolució que ve des del 2007, quan vam recollir vinyes raquítiques, frèvoles per l’ús d’herbicides, vinyes quasi mortes que avui són llocs plens de vida i llum, lluents en el seu equilibri regenerat. Llocs que són patrimoni de tots i que ens ha tocat posar en valor.

Verema a El Reventón 05/10/2016

Els vins del 2016 són atòmics. Hi ha records i similituds amb 2010 i 2013, anys de pluges abundants a la primavera i veremes tardanes. Són vins fins i de gran complexitat i equilibri. No obstant, els vins 2016 desprenen una llum especial, una finesa mai assolida anteriorment. Són vins que parlen des del són i ascendeixen al cel amb una levitat inspiradora. Són vins de profunditat sublim i d’ànima etèria.

Ha estat un any meravellós on hem gaudit i hem estat molt feliços. Un any on creiem haver realitzat els nostres millors vins des de que vam començar.

Seguim en evolució i emocionats amb el que fem.

DATES DE VEREMA I PRODUCCIÓ:

  • CANTOS DEL DIABLO: veremada el 21/09/16, 1 fudre de 1.500 litres
  • LAS UMBRÍAS: veremada el 22/09/16, 1 fudre de 1.500 litres
  • LAS IRUELAS: veremada el 23/09/16 i el 29/09/16, 1 fudre de 1.500 litres, 2 bótes de 500 litres i una de 300 litres.
  • EL REVENTÓN: veremada el 21/09/16, el 22/09/16 i el 5/10/16, 2 bótes de 700 litres i 1 de 300 litres.
  • TUMBA DEL REY MORO: veremada el 11/10/16, 1 bóta de 600 litres i 2 de 500 litres.
  • RUMBO AL NORTE: veremada el 11/10/16, 1 bóta de 600 i 1 de 500 litres
  • EL TAMBORIL: veremada el 16/10/16, 1 bóta de 500 litres i 5 damajuanes de 54 litres.

Veremant Las Umbrías el 22/09/2016

Hits: 67

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *