Els Hospices de Beaune

La subhasta benèfica més gran del món 

La subhasta vinícola dels Hospices de Beaune se celebra des de fa més de 150 anys. La primera subhasta va tenir lloc el 1859 i a través dels anys s’ha convertit en l’esdeveniment més important al món, continuant l’increment de la fama de Borgonya i els seus vins.

Història

El 1443, Nicolas Rolin, qui va ser canceller (ministre de finances) dels tres Ducs de Borgonya, juntament amb la seva dona Guigonne de Salins, va crear un hospital a Beaune per a gent gran, malalts i pobres. L’arquitectura és extremadament sofisticada i els “Hospices” són avui un famós museu, visitat per milers de turistes cada any. A través dels segles, els “Hospices” han sobreviscut sense rebre cap ajuda dels Reis de França, els Ducs de Borgonya o del govern actual. Per tradició, cada família a Borgonya realitza una donació per generació: edificis, terra agrícola i, per suposat, vinyes. Així és com els Hospices de Beaune s’ha convertit en un dels majors propietaris vinícoles en Borgonya.

Principi de la subhasta

Les vinyes propietat dels Hospices són cultivades per vignerons (coneguts com a tâcherons) que treballen a temps parcial a les vinyes.

Els vins es vinifiquen als cellers dels Hospices localitzats al nord de Beaune, sota la supervisió d’un enòleg. Després de la fermentació, els vins es traslladen a bótes de roure noves.

Els vins mostrats a la subhasta són, per tant, els vins del mateix any. Es venen per “pièce” (nom que rep la bóta a Borgonya).

L’esdeveniment se celebra el tercer diumenge de novembre. El president d’honor és sempre una personalitat coneguda del camp polític, artístic o científic: el Duc de Kent, Catherine Deneuve, Barbara Hendricks, Rostropovitch, han estat alguns dels homenatjats.

Els particulars no poden pujar directament a la subhasta, està permès només a négociants de Borgonya. Arriba gent del món del vi (restauradors, propietaris de botigues de vi, distribuïdors, importadors) de tot el món i això atorga una gran emoció a l’esdeveniment.

Pocs dies abans de la subhasta, els negociants estan convidats a tastar els vins als cellers dels Hospices. Allà es pot fer una idea sobre la qualitat de l’anyada i pensar en un preu màxim de licitació. S’ha de tenir en compte que els vins estan just a la meitat de la seva fermentació malolàctica i són, òbviament, difícils de tastar.

El dia de l’esdeveniment, les licitacions es realitzen fent servir una espelma tradicional: els compradors fan la seva oferta mentre que l’espelma està encesa. Quan l’espelma s’apaga, la darrera licitació es la guanyadora.

Maison Joseph Drouhin, Burgundy, France.

Al desembre, les bótes han de transferir-se dels Hospices als cellers del négociant de Borgonya, on els vins es criaran, embotellats i etiquetats. Totes aquestes mides es realitzen per assegurar una autenticitat total i un màxim de qualitat. La subhasta vinícola ha adquirit un renom internacional, especialment des de que actua d’indicatiu de la qualitat de l’anyada i la tendència general de preus. Adquirir una o més cuvées en aquesta prestigiosa subhasta involucra al comprador dins d’una bonica tradició i li permet compartir aquesta act amb clients i amics.

Però és també una subhasta de caritat! Per a on es destinen els diners? Els guanys de la venda van cada any a l’hospital portat pels Hospices. Al passat, vells malalts i orfes eren acollits gratuïtament. Avui dia, els fons s’utilitzen per renovar l’hospital, crear llars per  a la gent gran i per al manteniment general.

Existeix també una especial “pièce de charité” (bóta de caritat) amb uns beneficis que s’utilitzen en la seva totalitat a altres institucions de caritat.

Descripció

Les vinyes dels Hospices estan localitzades per tota la Côte de Beaune i Côte de Nuits. Existeixen 41 cuvées en total. A l’etiqueta, el nom d’Hospices de Beaune apareix en primer lloc, seguit de la denominació.

A més, a l’etiqueta apareixen altres tres noms: el benefactor que ha llegat les vinyes (aquest nom sempre és el mateix), l’afortunat postor de l’any, i l’empresa a la que s’ha confiat el vi fins que estigui llest per a la seva venda.

El fet que el teu nom sigui mencionat a l’etiqueta d’Hospices de Beaune és un fet de gran prestigi i s’anuncia a la subhasta i amb molta repercussió als mitjans de comunicació.

A la pràctica, cada cuvée es divideix en lots de 3 a 6 pièces (bótes). Una pièce correspon a 25 caixes, 300 ampolles de vi. Cada lot pot tenir, oficialment, fins a 3 compradors diferents.

Maurice Douhin: el seu paper, la seva cuvée

Maurice Drouhin va entrar a l’administració d’Hospices de Beaune el 1925 i fou nombrat vicepresident el 1941. Tenia una gran passió per aquesta institució i, com a gest de gratitud, va rebre durant la Segona Guerra Mundial, seguint les tradicions sagrades de Borgonya, el llegat d’algunes vinyes Premier Cru de Beaune: Beaune Bressandes, Beaune Avaux, Beaune Boucherottes i Beaune Champimonts (6,25 acres en total).

Depenent de l’any, la Cuvée Maurice Drouhin es compon de 30 a 35 pièces dividides en 3 o 4 lots.

Ell i la seva amiga Camille Rodier, inspirats en els tres famosos dies durant el mes de juliol de la revolució de 1830 –anomenats Les Tres Glorieuses (Els tres dies gloriosos)–van decidir emmarcar aquests tres grans esdeveniments al voltant de la subhasta:

Dissabte nit: sopar de gala a Clos de Vougeot
Diumenge: la pròpia subhasta
Dilluns: benvinguda del convidat d’Honor a la Prefectura de Dijon
Amb la Paulée de Meursault finalitzen les Tres “Gleurieuses” (dilluns).

Maison Joseph Drouhin i la subhasta

Per respecte a la tradició, la Maison Joseph Drouhin vol brindar els seu suport incondicional als Hospices de Beaune

Després dels tastos primerencs als cellers dels Hospices, Drouhin anuncia la seva opinió sobre una o diverses cuvées, especialment la cuvée Beaune Muarice Drouhin. Després d’aquest anunci, amics, minoristes i importadors són benvinguts a associar-se al procés de licitació: el preu màxim és analitzat, ja sigui abans o durant la subhasta si el comprador està present. Els vins es transporten al celler de Drouhin per a la seva criança. Drouhin no es beneficia d’aquesta operació: el comprador només paga el preu del vi, les taxes relacionades amb la subhasta i altres gestos derivats i l’embalatge. Depenent de l’evolució de l’anyada, el vi comprat el novembre estarà disponible pel comprador entre 15 i 20 mesos després.

 

Consulta els vins a l’avançada de les Hospices de Beaune del 2015 aquí.

Hits: 43

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *