Tast de formatges per la carta de temporada de Rías de Galicia i Espai Kru

El dilluns, 25 de novembre, 26 amics, clients i periodistes es van reunir al restaurant Espai Kru per fer un tast de 29 formatges i 5 vins, i escollir la propera carta de formatges de la temporada de Rías de Galicia i Espai Kru. Eva Vila va proposar una extensa selecció dividida en vuit grups (de tres o quatre formatges cadascun) perquè la nova carta tingués una àmplia varietat de textures, sabors, orígens i mètodes d’elaboració. Durant el tast es van facilitar diverses pistes abans de desvetllar els noms de cada formatge. Finalment es van escollir 8. L’elecció va ser complicada, ja que totes les propostes de Vila Viniteca van agradar. Descobreix-les a continuació!

PRIMER GRUP

1. Mas Alba El Petitot. Llet de cabra. Terradelles, Girona, Catalunya
2. Santa Maria. Llet d’ovella. Borredà, Berguedà, Catalunya
3. Pouligny-Saint-Pierre AOC. Llet de cabra. Berry, França
4. La Gàrgola. Llet d’ovella. Riner, Solsonès, Catalunya
La Gàrgola és un formatge artesanal elaborat per Sílvia Soler amb llet crua d’ovella a la formatgeria El Miracle, la primera formatgeria que està dins d’un monestir, en concret a les antigues cuines dels monjos. De coagulació làctica i amb una curació de tres setmanes, té una textura cremosa i una escorça rugosa. Limitadíssima producció.

SEGON GRUP

5. Saint-Marcelin AOC. Llet de vaca. Dauphine, Rhône-Alpes, França
6. Pélardon DOP. Llet de cabra. Languedoc-Roussillon, França
7. Vacherin du Haut-Doubs. Llet de vaca. Franche-Comté, França
8. Robiola 3 latti DOP. Llet de vaca, cabra i ovella. Piemont, Itàlia
És un formatge clàssic de Piemont i l’únic formatge italià de pasta tova elaborat amb 3 llets: de cabra, de  vaca i d’ovella. Cremós, aromàtic, complex i caracteritzat per un sabor molt làctic. Particular fragància i delicat sabor amb un retrogust àcid.

TERCER GRUP

9. Camps Lligat de cabra. Llet de cabra. El Palau d’Anglesola, Lleida, Catalunya
10. Artelac. Llet de cabra. Sant Vicenç de Castellet, Barcelona, Catalunya
11. Tronchón. Llet de cabra. Samper de Calanda, Teruel
El formatge de Tronchón és una varietat de formatge originària de la localitat aragonesa de Tronchón, encara que actualment s’elabora en altres localitats d’Aragó. En aquest cas, es tracta de Samper de Calanda. Característic per la seva forma circular i el forat que presenta en les dues cares. S’elabora amb llet de cabra i és un formatge curat de textura trencadissa i sabor intens.


12. Montsec Cendrat. Llet de cabra. Artesa de Segre, Lleida, Catalunya

QUART GRUP

13. Brie de Coulommiers. Llet de vaca. Île-de-France, França
14. Brillat Savarin. Llet de vaca. Normandia, França
El formatge Brillat Savarin va ser creat en la dècada dels anys 30 per Henri Androuet, reconegut formatger de París, en homenatge a la figura del famós gastrònom i gourmet francès Anthelme Brillant-Savarin (1755-1826). Elaborat amb llet de vaca, té una textura cremosa que cobreix el paladar. Amb una aroma lleuger, és suau, dolç, mantegós, lleugerament àcid i làctic. Un dels triple crème més emblemàtics.


15. Camembert de Normandie AOC. Llet de vaca. Normandia, França

CINQUÈ GRUP

16. Pico Melero. Llet d’ovella. Valladolid, Castilla y León
17. Castelmagno. Llet de vaca. Piemont, Itàlia
18. Pecorino di Fossa. Llet d’ovella. Emilia-Romagna, Itàlia
Formatge curat de llet d’ovella típic de la regió italiana de l’Emília-Romagna. Segons la tradició, el formatge s’embolica en tela i s’enterra dins de pous a mitjans d’agost per desenterrar-lo el 25 de novembre durant la festivitat de Santa Caterina, just el mateix dia que va ser seleccionat per a la nova carta. El formatge es deforma per la seva llarga permanència en el subsòl, però adquireix una fragància i un sabor excepcionals. Caràcter picant i amarg i aromes de tòfona i molsa.


19. Fiore Sardo. Llet d’ovella. Sardegna, Itàlia

SISÈ GRUP

20. Livarot AOC. Llet de vaca. Normandia, França
21. Torta Finca Pascualete. Llet d’ovella. Trujillo, Cáceres
22. Torta de Barros. Llet d’ovella. Badajoz
Formatge curat de pasta tova, també anomenat torta, elaborat amb llet crua d’ovella i quall vegetal. De sabor molt suau i equilibrat, té una aroma intens i un final amarg característic del card d’ase utilitzat en el procés de la quallada. Maduració mínima de 60 dies.


23. Munster AOC. Llet de vaca. Lorraine, Alsàcia, França

SETÈ GRUP

24. Isle of Mull Cheddar. Llet de vaca. Mull, Escòcia
25. Comté AOC 30 mesos. Llet de vaca. Jura, Franche-Comté, Francia
Comté és el formatge més famós del Jura. Elaborat amb llet crua de vaca, es presenta en peces d’entre 35 a 50 kg de pes. Aquestes peces es maduren durant un mínim de 30 mesos a l’origen i més de 10 mesos a les nostres caves. Destaca per el seu gran equilibri entre els tocs dolços, salats i el final amarg. El formatge de muntanya per excel·lència que compta amb denominació d’origen protegida des del 1958.


26. Gouda AOP Reserva 4 anys. Llet de vaca. Gouda, Holanda

VUITÈ GRUP

27. La Peral. Llet de vaca. Asturias
28. Fourme d’Ambert AOC. Llet de vaca. Alvèrnia, França
29. Shropshire. Llet de vaca. Nottingham, Anglaterra
Formatge blau elaborat de forma artesanal amb llet de vaca i quall vegetal. Andy Williamson, un formatger escocès, va crear aquest formatge el 1970, conegut inicialment amb el nom de Blue Stuart. El gran format cilíndric ens recorda un Stilton, però es diferencia totalment pel seu sabor. El Shropshire és més suau, làctic i subtil que el formatge Stilton. A més, el color ataronjat li dona un caire peculiar i diferenciador de la resta dels formatges blaus.

VINS TASTATS

Tanca Els Ulls Cartoixà de Marina 2018. Tarragona
Es tracta del vi singular de Cesc Boronat, elaborat amb xarel·lo vermell de 80 anys de Nulles (Alt Camp, Tarragona). Aquest jove elaborador va començar a conrear una petita vinya familiar de 1,5 hectàrees amb velles vinyes fa més de 5 anys. Va restaurar la casa pairal, on fa més d’un segle hi havia hagut un celler, i allà elabora en inoxidable i àmfora.

Kreydenweiss Pinot Boir 2016. AOC Alsace
La família Kreydenweiss es va establir a Alsàcia, a la petita vila de Andlau, fa més de 300 anys. La 13a generació, amb Antoine Kreydenweiss al capdavant, continua una viticultura aferrada al terrer i seguint els preceptes de la biodinàmica que va iniciar el seu pare Marc el 1989. Aquest vi negre és una versió fresca i crocant de la pinot noir, elaborat amb el raïm sense desrapar i embotellat sense filtrar i sense afegir sulfurós.

Palacios Remondo Plácet Valtomelloso 2017. DOCa Rioja
L’únic vi blanc elaborat per Álvaro Palacios al seu celler familiar de Rioja. Exclusivament viura de 4 hectàrees de vinya a Valtomelloso, a la finca La Montesa, sobre una llarga vessant de suau pendent sobre les faldes del Monte Yerga. Es va criar en ovals de roure durant 11 mesos. Una delícia de Rioja.

L’O de L’Origan Brut Nature. DO Cava
L’O de L’Origan Brut Nature és un assemblatge de macabeu, xarel·lo, parellada i chardonnay de diferents anyades amb més de 8 anys de criança. Un gran cava gastronòmic que es gaudirà encara més en copa de vi blanc.

Niepoort LBV 2014. Porto
Dirk Niepoort és un dels personatges més inquiets del món del vi. A la fi dels 90 va revolucionar el Douro elaborant grans vins blancs i negres, a més dels seus reconeguts vins de Porto. Els Late Bottled Vintage (LBV) són, precisament, vins de Porto d’un sol any, que envelleixen entre 4 i 6 anys en grans i velles botes. Encara que el seu color és intens i es mostra una gran concentració de fruita, tenen un caràcter més madur gràcies a la major criança en bota. Niepoort LBV 2014 és un vi accessible i l’opció perfecta per acompanyar amb postres i formatges blaus.

Hits: 20

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *