
Tast de formatges per la carta de temporada de Rías de Galicia i Espai Kru
El 29 de juny un grup de clients, amics i periodistes es van reunir al restaurant Espai Kru per fer un tast de més de 26 formatges i 9 vins i escollir els formatges que formaran part de la carta de temporada dels restaurants Rías de Galicia i Espai Kru. Eva Vila va proposar una extensa selecció internacional dividida en diferents sèries per a que la nova carta tinguès una àmplia varietat. Per la seva banda, un equipo de sommeliers de Vila Viniteca va acompanyar les propostes amb una altra gran selecció de vins. A continuació, els formatges guanyadors.
1-BONDE EN GÂTINE
Gaec de la Fragnée. Gatine-Charantes, França
A la regió pantanosa de Gâtine de Poitou, es troba aquest meravellós formatge de cabra, jove, àcid, salat i lleuger però intens.
2-ETH BLANQUET
Val d’Aran. Lleida. Catalunya
El Blanquet s’elabora artesanalment a la formatgeria que està a més alçada de tot el Pirineu: Bagergue, un poblet de la Val d’Aran. Els germans Tarrau porten una petita granja i la formatgeria i això els hi permet elaborar aquest formatge de pasta blanda amb una excel·lent llet crua.
3-MORBIER A.O.C FERMIER
Franche- Comté, Francia
Amb una història molt llarga, el Morbier Fermier és dels pocs formatges que es fan amb la llet de dos munyiments. La de la nit i la del dia següent. Per a protegir el primer quallat es cobreix aquesta amb una capa de carbó, que s’ha convertit en el més característic del formatge.
4-CUSIÉ RAMAT
Langa, Piamonte. Italia
El formatge Cusié només s’elabora en una petita formatgeria familiar situada a prop del centre històric de Farigliano, a Langa. Lla família és propietària del bestiar, que pastura lliure als prats del Piamonte. La qualitat de la llet fa que el Cusié d’ovella i vaca, sigui una de les joies de la casa.
5-BARIDÀ
Bar, Pont de Bar. Alt Urgell. Catalunya
L’obrador del formatge Baridà està situta en el petit poble de Bar, a la serra del Cadí. La formatgeria té 130 cabres alpines que pasturen lliures tot l’any pels pasturatges propers al poble. Es un formatge de temporada, guanyador de nombrosos premis nacionals.
6-SOVRANO DE BÚFALA
Crema, Cremona. Lombardía. Italia
El formatge Sovrano va nèixer l’any 2000 a la formatgeria Mauer, dirigida per Fabio Pozzalli. Està elaborat amb llet de búfala i vaca, és de pasta premsada i cuita, de gran format i llarga maduració. Una raresa.
7-TUPÍ LENGUAT
Bagergue. Vall d’Aran. Catalunya
El Tupí és el formatge català més representatiu. Històricament era el formatge dels pastors dels Pirineus. Amb oli d’oliva, El Lenguat és una barreja de formatge de vaca curat i formatge blau macerat amb rom i armagnac. Fort, alcohòlic i amb un final molt elegant.
8-BLAU DEL NÉT
Palau d’Anglesola. Pla d’Urgell. Catalunya
La Formatgeria Camps, nascuda amb el nou segle, ja és una especialita en formatges blaus. El Blau del Nét només és possible moldejar-ho manualmente i s’elabora amb llet crua d’ovella. Es premsa i es deixa madurar uns dos mesos aproximadament.
Els formatges es van presentar en 8 sèries, cadascuna acompanyada amb un o dos vins.
SÈRIE 1
1-Cruttin de Chavignol
2-Bonde en Gâtine
3-Valençay
4-Banon à la Feuille
VI
Joseph Drouhin Chablis 2013
Varietat: chardonnay
Chablis, Bourgogne
SÈRIE 2
5-Eth Blanquet
6-Sant Ignasi d’Olost
7-Brie de Normanville
8-Cremós del Jura
VI
Niepoort White Dry
Varietats: Códega, Rabigato i Viosinho
Porto
SÈRIE 3
9-Saint Nectaire Fermier
10-Morbier
11-Cantal Doux Pomerol
VI
Domaine de Bellivière Les Rosiers Sec 2013
Varietat: Chenin Blanc
Jasnières, Loire
SÈRIE 4
12-Or Blanc de Corroncuí
13-Pasamontes al Romaní
14-Cusié Ramat
15-Ossau-Iraty
VI
Descendientes de J. Palacios Pétalos del Bierzo 2013
Varietat: Mencía
D.O. Bierzo
SÈRIE 5
6-Cabra del Bages
17-Majorero al pebre vermell
18-Baridà
VI
Palacios Remondo Plácet Valtomelloso 2012
Varietat: Viura
D.O.Ca. La Rioja
SÈRIE 6
19-Pecorino Romano
20-Sovrano de Búfala
21-Cheddar Fermier Llet Crua
VI
L’O de L’Origan Brut Nature (Magnum)
Varitats: Xarel·lo, Macabeo, Parellada i Chardonnay
D.O. Cava
SÈRIE 7
22-Brisat de Mas d’Eroles
23-Tupí de la Vall d’Aran
VI
Château de Laubade V.S.O.P.
Bas Armagnac
SÈRIE 8
24-Blau de la Vall d’Aran
25-Blau del Nét
26-Marbrat del Bages
VI
Château Dereszla Tokaji 3 Puttonyos 2010
Varietats: Furmint, Hárslevelü, Zéta i Sárgamuskotá
Tokaji
Còsmic Essencia Carinyena Blanca 2014
Varietat: Cariñena Blanca
D.O. Empordà
Hits: 58